TÜSİAD'dan tepki: Bu düzenleme kaygı verici

TÜSİAD'dan tepki: Bu düzenleme kaygı verici

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen "Torba Tasarı"ya tepki gösterdi..

TÜSİAD'dan tepki: Bu düzenleme kaygı verici
16px
24px
13.01.2014 12:43
ABONE OLgoogle

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen "Torba Tasarı"nın, internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenleme olduğunu vurguladı.

TÜSİAD, tasarının, temel hak ve özgürlükler ile her geçen gün büyüyen internet ekonomisini olumsuz etkileyecek hükümlerden arındırılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

 TÜSİAD, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemindeki, çeşitli kanunlarda değişiklik yapan "torba tasarı"da yer alan internet suçlarına ilişkin düzenlemeler ile ilgili bir açıklama yaptı. İnternetin yaygınlaşması iletişim ve bilgiye erişime hız ve yoğunluk kazandırdığına dikkat çeken TÜSİAD, şunları kaydetti:

"Ekonomik ve sosyal yaşamlarımızı kökten değiştirmiştir. Yaklaşık 20 senelik bir geçmişi olan internette, ifade ve haber alma özgürlüğü, fikri haklar, kişisel gizlilik gibi konularda yasal zeminin nasıl olması gerektiği hassasiyetle ele alınması gereken bir konudur. Ülkemizde 2007 tarihli, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanun' yürürlüğe girdiğinden bu yana, binlerce web sitesine erişim engellenmiştir. Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlandıran sonuçlar doğuran Kanun, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'ifade özgürlüğü ihlali' kararına da konu olmuştur. Bu gelişmeler Kanun'un kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi gereğine işaret etmiştir."

"TASARI İNTERNETTE SANSÜR UYGULAMALARINI ARTIRACAK NİTELİKTE"

Durum böyleyken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen 5651 sayılı Kanun değişikliklerini de içeren "torba tasarı"nın, internete sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenleme olduğuna dikkat çeken TÜSİAD, tasarının internet erişimini engelleme kararlarının oranlı-ölçülü olmasını sağlayacak çözümler getirmediğini vurguladı. Ayrıca özel hayatın gizliliğinin ihlali iddiası halinde İdare'nin emriyle erişimin engellenmesine imkan tanınması hukuk devleti normlarıyla örtüşmediğine işaret eden TÜSİAD, "Tasarının, temel hak ve özgürlükleri ve her geçen gün büyüyen internet ekonomisini olumsuz etkileyecek hükümlerden arındırılması gerekmektedir" dedi.

 Bilgiye erişim ve bilginin yayılımında çok önemli etkiye sahip internetin Türkiye'de sürekli yasaklama refleksleri ile tartışılması, bilgi toplumu olma hedefiyle de çelişkili bir durum olduğunu belirten TÜSİAD, "Tasarının ilgili sivil toplum örgütleri, akademisyenlerin ve internet ekosisteminin paydaşlarının görüşleri dikkate alınarak iyileştirilmesi TBMM'den beklentimizdir" açıklamasında bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde