TÜSİAD'dan Davutoğlu açıklaması: Buzlar eridi mi?

TÜSİAD'dan Davutoğlu açıklaması: Buzlar eridi mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile bir araya geldi.

TÜSİAD'dan Davutoğlu açıklaması: Buzlar eridi mi?
16px
24px
17.06.2015 12:40
ABONE OLgoogle
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Symes, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile olumlu bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Son derece açık diyalogla görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti, Halkların Demokrasi Partisi ile görüşmelerinin ardından Ankara temaslarını tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık dönemlerinde ve seçim öncesi asgari ücret tartışmaları sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerilen diyaloga yönelik TÜSİAD Başkanı, "Bu görüşmeleri buzlar eridi olarak değerlendirebilirsiniz" şeklinde yorumladı.

Symes, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde kabulünün ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmeyi, Başbakan Davutoğlu'nun, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla Güniz Sokak'taki taziye ziyareti dolayısıyla ertelenen saatte yaptıklarını belirten Symes, "Son derece olumlu bir görüşme geçirdik, Sayın Başbakanımızla" ifadesini kullandı.

Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla kendilerinin de Güniz Sokak'taki evine taziye ziyaretinde bulunduklarını anlatan Symes, "Türkiye’ye, Türk halkına başsağlığı diliyorum. Türkiye için son derece önemli, ekonomi ve kalkınma alanında katkılarını yapmış  liderimizi kaybettik" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerine ilişkin şimdilik çok kısa bir açıklama yapacaklarını, HDP'lilerle bugün gerçekleştirecekleri görüşmelerinin ardından basına bilgi vereceklerini aktaran Symes, şöyle devam etti:

"Bütün iş dünyasının önceliklerini, Başbakanımıza  tüm açıklığıyla aynen diğer partilere olduğu gibi bildirdik. Kendileri, bunların dönüşüm programları içinde yer aldığını, daha önce açıklanan belli konularda bize teyitlerini verdiler. Son derece açık diyalogla görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık."

Bir gazetecinin, "Buzlar eridi mi" şeklindeki sorusuna, "Teşekkür ediyorum" karşılığı veren Cansen Başaran Symes, aynı gazetecinin "Erimedi mi" sözü üzerine ise "Güldüğümüze göre, evet" dedi.

AÇIK BİR DİYALOGLA GÖRÜŞLERİMİZİ PAYLAŞTIK

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdikleri yaklaşık 1,5 saat süren görüşme hakkında da bilgi veren Başaran, açık bir diyalog ile görüşlerini Davutoğlu'na bildiklerini belirterek "Bütün iş dünyasının önceliklerini Başbakanımıza tüm açıklığıyla aynen diğer partilere olduğu gibi bildirdik. Kendileri bunların daha önce açıklanan dönüşüm programları içinde yer aldığını, belli konularda bize teyitlerini verdiler. Son derece açık bir diyalogla görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık" ifadelerini kullanmıştı. 

HÜKÜMETE YÖNELİK

Symes, kurulacak hükümete yönelik, “Tercihimiz güçlü, kalıcı bir hükümetin kurulması yönünde.Erken seçimden ziyade burada herkes koalisyon için çalışıyor” dedi.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

TÜSİAD, Ankara temaslarının tamamlanmasının ardından, yazılı olarak paylaştığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 "Siyasi parti liderlerimize, Ankara’nın yoğun gündemi içerisinde görüşme talebimize olumlu yanıt vermeleri nedeniyle çok teşekkür ediyoruz.

Seçimleri yüksek bir katılım oranı ile geride bıraktık. Seçmen iradesinin yaklaşık yüzde 95’inin yeni parlamentoda temsil edilecek olması ülkemiz için önemli bir demokratik kazanımdır. Bildiğiniz üzere seçmen iradesi, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermedi. Uzlaşma arayışlarının ısrarla sürdürülmesini ve bir hükümet kurma yönündeki çalışmaların mümkün olan en kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz.

TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak bir koalisyon tercihi veya önerisi için Ankara’da değiliz. Biz, uzlaşmayı teşvik etmeyi ve hükümet programına, katılımcılık bağlamında iş dünyası önceliklerini ve beklentilerini yansıtmayı amaçlıyoruz. Memnuniyetle gözlemledik ki, tüm partilerimiz, yüksek bir sorumluluk anlayışıyla, yeni bir hükümetin süratle kurulması yönünde belirgin bir iradeye sahipler. İş dünyası olarak, kurulacak hükümetin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyimizi ilerletecek adımları atmasını bekliyoruz."

YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİNİ SIRALADILAR

TÜSİAD olarak yeni hükümetten öncelikli beklentilerimiz şu şekildedir:
‘Demokratik standartlar ve kamu yönetimi’ kapsamında;
• Yargının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleri bakımından güçlendirilmesi ve hukuk devletinin tam olarak tesis edilmesi
• Temel hak ve özgürlüklerde (basın, ifade, internet, toplantı ve gösteri yürüyüşleri, kolektif ve kültürel haklar) ilerleme kaydedilmesi
• % 10’luk barajla temsilde adaleti engelleyen seçim sisteminin ve siyasi partiler kanununun değiştirilmesi
• Siyasette ve kamu yönetiminde etik ve şeffaflığın geliştirilmesi
• Çözüm sürecinin, şiddetin geri dönülemez şekilde sona erdirilmesini sağlayacak kararlı adımlarla devam ettirilmesi ve bu süreç boyunca toplumsal hassasiyetleri de gözeterek kamuoyunun şeffaf ve zamanlı bilgilendirilmesi 
• Denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliğinin tam anlamıyla sağlanması

‘Kalkınma’ başlıklarında öncelikli olarak;
• Eğitimde niteliğin yükseltilmesi
• Genç işsizliği ile mücadelede eğitim yoluyla vasıf uyumu sağlanması ve girişimciliğin özendirilmesi
• Özellikle çok düşük olan kadın istihdamının artırılması
• Bölgeler arası iş ve yatırım olanaklarının geliştirilmesi yoluyla gelişmişlik farklarının azaltılması

‘Sürdürülebilir Büyüme, Rekabet ve Yatırım Ortamı’ açısından;
• Kayıtdışı ekonomi ile mücadele ve vergi politikalarında saydamlık ve etkinliğin sağlanması
• Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması
• Orta ve yüksek teknolojiyi, inovasyonu ve verimliliği esas alan bütüncül bir sanayi stratejisinin uygulamaya konması
• Bilgi ekonomisine dönüşümün hızlandırılması
• Enerji ve ulaştırma sektörlerinde yapısal reformların devam ettirilmesi
• İklim değişikliğiyle mücadelede öngörülebilirliğin sağlanmasına yönelik düzenlemelerin ve finansal desteklerin uygulamaya konması
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde