TÜSİAD'dan AB'ye PKK uyarısı

TÜSİAD'dan AB'ye PKK uyarısı

TÜSİAD, AB'nin PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkarması üzerine açıklama yaptı

TÜSİAD'dan AB'ye PKK uyarısı
16px
24px
03.04.2008 18:18
ABONE OLgoogle

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal etmesiyle ilgili, Avrupa ülkelerinin, usulden kaynaklanan boşlukların terör örgütlerince değerlendirilmesine izin vermemesi gerektiğini belirtti.

TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Adalet Divanının, AB Bakanlar Konseyinin 2002 yılında PKK hakkında almış olduğu “terör örgütleri listesine dahil etme” kararını iptal ettiği hatırlatılarak, bu kararın, PKK'nın terörist bir örgüt olmasının özüne yönelik alınmış bir karar olmadığı vurgulandı.

İptal kararının dayanağının, PKK'nın terör listesine dahil edilmesinde yapılan usul hatası olduğu belirtilen açıklamada, Adalet Divanının, terör örgütü listesine alınacak örgüte önceden bildirimde bulunularak savunmasının alınmaması ve hangi sebeple terörist örgüt listesine alındığının belli olmaması gerekçesi ile bu gibi iptal kararlarını daha önce de aldığı kaydedildi.

Açıklamada, geçmişte başka terör örgütleri için de yapılmış bu tür usul hatalarının hızla giderilmesinin, terör örgütlerine konumlarını güçlendirme ve faaliyetlerini hızlandırma imkanı vermemek açısından elzem olduğu vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

“Bu açıdan kamuoyumuzun değerlendirme yaparken, olayın bu boyutunu dikkate alması ve konuya taraf olan AB Bakanlar Konseyinin, geçmiş örneklerde olduğu gibi bu kararla ilgili usul açısından gerekli düzeltmeyi yapacağının da bilincinde olması gerekir. PKK ve benzeri örgütlerin terör listesinden çıkmasına nasıl mani olunacağını belirlemek, AB organlarının takdir edeceği bir husustur. AB'den beklentimiz, kendi iç işleyişindeki aksaklıkları gözden geçirerek gerekli tedbirleri almasıdır. Bu çerçevede Türkiye de AB kurumları ile işbirliğini artırmalı ve gerekli bilgi ve belgeyi temin etmelidir.

Terör tüm dünyanın ortak sorunu olarak varlığını sürdürmektedir. Yakın geçmişte terör olaylarında acı kayıplar vermiş olan Avrupa ülkeleri, usulden kaynaklanan boşlukların terör örgütlerince değerlendirilmesine izin vermemelidir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde