TÜSİAD'a 'kur' damgasını vurdu: Canımızı sıkıyor

TÜSİAD'a 'kur' damgasını vurdu: Canımızı sıkıyor

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Parası en fazla değer kaybeden ülkelerden olmamızı düşünmeliyiz" derken, Tuncay Özilhan, "TL'deki değer kaybı canımızı sıkıyor" diye konuştu.

TÜSİAD'a 'kur' damgasını vurdu: Canımızı sıkıyor
16px
24px
01.12.2016 09:19
ABONE OLgoogle

TÜSİAD'ın bugün düzenlenen Yüksek İstişare Kurulu toplantısında iş dünyası özellikle kurdaki yükselişin endişe verici boyutlarda olduğuna dikkat çekerek ekonomiye dair karamsar bir tablo çizdi.

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Parası en fazla değer kaybeden ülkelerden olmamızı düşünmeliyiz" derken, Tuncay Özilhan, "TL'deki değer kaybı canımızı sıkıyor" diye konuştu.

TÜSİAD'dan Hükümete çok ağır eleştiriler

Aynı toplantıda konuşan Başbakan Binali Yıldırım da, "TL'de bir ayrışmamız olduğu doğru. Tüm para birimleri yüzde 5-6 yaptıysa bizimki 2 katı yaptı. Bunu da biliyoruz, bunun sebeplerini de biliyoruz. Unutmayalım Türkiye 4 ay içinde uçurumun eşiğinden döndü" dedi.

Bu dalgalanmanın 20 Ocak'a kadar devam edeceğini söyleyen Yıldırım, "Yeni ABD başkanı göreve başladıkatan sonra taşlar yerine oturacak" dedi.

Başbakan'dan patronlara: Kafanız karışmasın, yatırımlara devam edin

'MECLİS ODAKLI ÇÖZÜME GEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Siyasi gelişmeler ve ekonomik büyüme üzerindeki riskler de toplantıda gündemdeydi.

"OHAL'in bir an önce kaldırılmasını, Meclis odaklı çözüme geçilmesini bekliyoruz; Türkiye'nin normalleşmeye ihtiyacı var diyen Symes, "Öfkeli popülizm demokratik ülkeleri etkiliyor. Zaman kısıtlı hale geldi, 4 yıldır ekonomi potansiyelin altında büyüyor" dedi.

Symes, "Temizlik operasyonları ekonomi aktörlerinde güven bunalımı yaratıyor. Yargıda liyakat bazında istihdam politikası uygulanması gerekir. Normalden ne kadar uzaklaşırsak normalleşmeye ulaşmamız o kadar zorlaşır. ABD'nin dünya ile ilişkilerini nasıl kurgulayacağı Türkiye için önemli. AB ile Türkiye ilişkileri çok boyutludur. İdam cezası tartışmalarını sakıncalı buluyoruz" dedi.

'ÖNLEMLERİMİZİ ALMAMIZ GEREKİYOR'

İşadamı Tuncay Özilhan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olarak yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisine dair endişelerini dile getirdi.

Özellikle kurdaki hareketlerin etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özilhan, "TL'deki değer kaybı canımızı sıkıyor. Değer kaybı sürerse enflasyona etkisi kaçınılmaz. Riskin büyüklüğü nedeniyle önlemlerimizi bugünden almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Tuncay Özilhan, "Yapmamız gereken şey huzur ve güven ortamını bir an önce tesis etmek. Darbe girişimi devlet kurumlarının zafiyetini gözler önüne serdi. AB-Türkiye ilişkilerinin gerilmiş olmasını endişe ile izliyoruz" dedi.

"Yatırım kararları alınamıyor" diyen Özilhan, dış dünya ve ekonomik belirsizliklerin üzerine bir de toplumsal huzursuzluğun eklendiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde