TÜSİAD, Bosphorus Prize Ödülü'nü kime verdi?

TÜSİAD, Bosphorus Prize Ödülü'nü kime verdi?

TÜSİAD “Bosphorus Prize for European Understanding” adı altında verilen ödül sahibini buldu. İşte ödülü alan kişi...

TÜSİAD, Bosphorus Prize Ödülü'nü kime verdi?
16px
24px
07.03.2014 13:34
ABONE OLgoogle
TÜSİAD “Bosphorus Prize for European Understanding” adı altında verilen ödül, 2012 yılı için Axa Yönetim Kurulu Başkanı ve Institut du Bosphore Bilim Kurulu 2009-2013 dönemi Eşbaşkanı Henri de Castries’a verildi. 

Henri de Castries’ın özellikle Institut du Bosphore’daki görevi sırasında Fransa ile Türkiye arasında sağlam bir diyalogun ve güven ortamının sağlanması tesis edilmesi yönündeki çabaları bu kararda etkili oldu. De Castries’a ödülü TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz tarafından takdim edildi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ödül töreninde bir konuşma yaptı. 

Henri de Castries’ın gerçek bir Türkiye dostu olduğunu belirten Yılmaz, kendisinin aynı zamanda Türkiye’nin kapsamlı tanıtımı hedefi ile Fransa’da yürütülen etkinliklerin hayata geçirilebilmesi için Fransız iş dünyasının desteğini sağlamak yönünde öncülük yaptığını vurguladı. Yılmaz ayrıca, Henri de Castries’ın, TÜSİAD’ın girişimiyle 2009 yılında Paris’te kurulan Fransız düşünce kuruluşu Institut du Bosphore’un kurucu üyeleri arasında yer aldığını ve Enstitü’nün çalışmalarına çok önemli destek verdiğini belirtti. 

Konuşmasında Türkiye’nin AB üyelik sürecine de değinen Yılmaz şunları ifade etti:

“2005 yılında başlayan AB ile müzakere süreci hem Türkiye, hem de AB açısından oldukça başarısız bir noktadadır. Sürecin sonunda Türkiye teknik konularla ilgili müzakere başlıklarından sadece 14’ünü açma imkanına sahip olabilmiştir. Türkiye’nin de, AB’nin de sürecin üyelikle sonuçlanması için yeterli çabayı gösterilebildiğini maalesef söyleyemeyiz. Her iki tarafta da bazı kesimlerin, süreç nasılsa bir noktada tıkanacak ön kabulü ile hareket ederek sürece potansiyel bir üyeliği sağlama değil, kozlarını son noktaya kadar elinde tutma ya da olası bir üyeliğin önüne gerektiğinde engel çıkarma mantığı içerisinde baktığı görülmektedir. 

Unutulmamalıdır ki Türkiye’nin son 10 yılda, AB üyelik sürecindeki en önemli siyasal kazanımı demokratikleşmedir. 2004 yılındaki AB Komisyonu İlerleme Raporu “Türkiye Kopenhag kriterlerini yeterli düzeyde karşılamaktadır” ifadesini kullanmasa bu noktaya gelemezdik. Korkumuz bu büyük kazanımdan geriye gitmektir. Bu olumsuz gidişatın önüne geçilmesi için hepimize büyük görev düşmektedir. 
 
Fransa’nın AB’nin daha önceki genişleme süreçlerinden farklı olarak takındığı tutumu ve belli başlıkları tek taraflı bloke edişi de bu olumsuz gidişata maalesef hizmet etmiştir. Ancak memnuniyetle görüyoruz ki 2012 yılındaki hükümet değişikliğinden bu yana Fransa’nın bu tutumunda belli bir farklılaşma gözlemlenmeye başlamış ve tek taraflı olarak bloke edilen başlıkların bir bölümünde müzakerelerin önü açılma noktasına gelinmiştir. 

Fransa’nın 22. başlıktaki blokajını kaldırmasıyla "bölgesel politikalar" faslının müzakerelere açılmış olması çok önemli bir gelişmedir. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye ziyareti sırasında da dile getirdiği şekilde, Yargı ve Temel Haklar ve Adalet, Özgürlük ve Güvenlik başlıkları, yani 23. ve 24. başlıklar öncelikle olmak üzere yeni fasıllar açılmalıdır. Fransa’nın AB sürecinde Türkiye’ye vereceği destek hiç şüphesiz iki ülke ilişkileri açısından önemli ve simgesel bir değer taşımaktadır.”
 
Sahiplerine takip eden yıl içinde takdim edilen bu ödüle layık görülecek kişi, ya da kuruluşların hak sahibi olabilmesi için Avrupa Birliği yurttaşı ya da kamu veya özel sektöre ait bir Avrupa Birliği üye ülkesi kuruluşu olması gerekmektedir. 

Ödüle daha önceki yıllarda layık görülen kişilerin isimleri aşağıda yer almaktadır.

2003        Dr. Dietrich von Kyaw, Almanya’nın eski Avrupa Birliği Büyükelçisi
2004        Thierry de Montbrial, IFRI (Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) Kurucu Direktörü
2005        Jack John Whitaker Straw, İngiltere Dışişleri Bakanı
2006        Günter Verheugen, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Genişlemeden Sorumlu Eski Üyesi
2007        Carl Bildt, İsveç Dışişleri Bakanı
2008        Emma Bonino, İtalya Senato Başkan Yardımcısı
2009        Frank-Walter Steinmeier, Almanya Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı
2010        Dr. Arend Oetker, Almanya Dış İlişkiler Konseyi (DGAP) ve Arend Oetker Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Başkan Yardımcısı
2011        Javier Solana, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Eski Yüksek Temsilcisi

TÜSİAD Bosphorus Prize Ödülü, Türkiye’nin AB entegrasyonuna siyasal, diplomatik, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden destek sağlayan, Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin, karşılıklı anlayışın ve ortak değerlerin gelişmesine katkıda bulunduğuna inanılan kişi veya kuruluşlara veriliyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde