TÜSİAD Başkanı'na şok suçlama: Yurtdışına vergi kaçırma hizmeti!

TÜSİAD Başkanı'na şok suçlama: Yurtdışına vergi kaçırma hizmeti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kriz tellallığına soyunan TÜSİAD Başkanı’na "Geçmişte Türkiye’ye nasıl bir bedel ödettin" sözleriyle yüklendi. Erdoğan neden bunları söyledi?

TÜSİAD Başkanı'na şok suçlama: Yurtdışına vergi kaçırma hizmeti!
16px
24px
15.04.2015 04:40
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kriz tellallığına soyunan TÜSİAD Başkanı’na "Geçmişte Türkiye’ye nasıl bir bedel ödettin" sözleriyle yüklendi.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre geçen kasımda, TÜSİAD Başkanı Symes’ın başında bulunduğu danışmanlık firması PwC’nin, yurtdışına vergi kaçakçılığına aracılık ettiği ortaya çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile ihracatçıları ağırladığı programda konuşan Erdoğan, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes’ın geçtiğimiz haftaki açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi. 

İSTİKRARI BALTALAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TÜSİAD Başkanı adeta istikrar ve güveni baltalamaya çalışıyor. Bu ülkede bir istikrarsızlık olursa bu yanlışın bedelini ödeyecek olan da TÜSİAD'ın başkanı değil, Türkiye'dir. Onun için TÜSİAD gibi kurumun başında olan insanlar ağızlarından çıkanı kulaklarının duyması gerekir. 

TÜSİAD Başkanı'nın geçmişte Türkiye'ye ne tür bedeller ödettiğini gayet iyi bilen birisiyim. Hangi işle iştigal etmişse o iş sebebiyle yaptıkları ve ödettikleri bedeller ortadadır. Hangi denetim kurumunda ne gibi görevler yaptılar ve oralarda ne tür bedeller ödettiler, bunun üzerinde iyi durulması lazım. Bundan sonra bu tür yeni bedellere biz fırsat vermeyeceğiz" dedi. 

PWC’NİN BAŞINDAYDI 

Halen Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten TÜSİAD Başkanı Symes, 1980’lerin başından 2013'ün nisan ayına kadar PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) en tepesindeki isimdi. Symes, yaklaşık 30 yıl, PwC’nin Londra, Kopenhag ve İstanbul ofislerinde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunmuştu.

ULUSLARARASI SKANDAL

Symes’in PwC’nin başında bulunduğu dönemi de kapsayan 2002-2010 yılları arasında, yabancı menşeili şirketler tarafından yurtdışına milyarlarca liralık vergi kaçırıldığı ortaya çıktı. Uluslarası skandalla ilgili sızan belgelere göre Pwc'nin de bu yurtdışına para kaçırma olayına aracılık ettiği belirlendi.

Türkiye’den 6 şirket yer aldı 

Lüksemburg Leaks adı verilen skandalda sızan belgelere göre; uluslararası şirketlerin yasal boşlukları kullanarak Lüksemburg üzerinden milyarlarca euro vergi kaçırıldığı belirlendi. PricewaterhouseCoopers'dan sızan belgelerde Türkiye'de de 6 yabancı menşeli firma kaçakçılığın parçası tespiti de yapıldı.

Kara para aklama, sırları ifşa...

Belgelerin sızmasının ardından PwC çalışanı Antoine Deltour, Lüksemburg'da hırsızlık, kara para aklama ve ticari sırları sızdırma şüphesiyle gözaltına alınmış ve “Skandalı bilen tek kişi ben değilim” demişti. PwC'nin başını çektiği vergi danışmanlığı şirketlerinin vurguna yasal zemin hazırlayan anlaşmalara ön ayak oldukları da kamuoyuna yansımıştı.

28 bin belge incelendi 

Söz konusu skandal, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından ortaya çıkarıldı. Geçtiğimiz kasım ayında yayımlanan belgelere göre 26 ülkeden, 80 gazeteci 28 bin belgeyi ele geçirerek vurgunu ispatladı. Buna göre, Lüksemburg'la yapılan gizli bir anlaşmayla şirketler, milyarlarca euroluk gelirlerini yüzde 1 gibi küçük bir oranla vergilendirdi.

Cansen Başaran Symes kimdir? 

1981-2013 arasında PwC Kopenhag, Londra ve İstanbul ofislerinde görev yaptı. PwC Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi ve PWC Eurofirm Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Symes, PwC’deki kariyerinin büyük büyük kısmında da yönetim kurulu masasındaki tek ya da iki kadından biri oldu.

Akşam
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde