TÜRSAB'da genel kurul başladı

TÜRSAB'da genel kurul başladı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin (TÜRSAB) 18.nci genel kurulu başladı....

TÜRSAB'da genel kurul başladı
16px
24px
09.11.2007 22:55
ABONE OLgoogle

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektörünün gelişen dünyada çok önemli bir sektör haline geldiğini belirterek, ''Barışı, toplumların birbirleriyle tanışmasını ve kaynaşmasını teşvik eden ve dünyanın çok ihtiyacımız olan esenliğe ve barışa doğru yürümesini teşvik eden bir sektör olarak çok önem taşıyor'' dedi.

Günay, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin (TÜRSAB) Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 18. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, kısa bir süre önce TÜRSAB'ın 35. yıl dönümü kutlamalarına katıldığını ve burada düşüncelerinin bir kısmını paylaşma fırsatı bulduğunu ifade etti. TÜRSAB'ın gelişme çizgisine bakıldığında iyi bir noktaya gelinmiş olmakla birlikte, Türkiye'nin hala dünya turizm potansiyeli içinde küçük bir paya sahip olduğunu dile getiren Günay, böyle devam ederse turist sayısının, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında 30-35 milyon seviyesine ulaşacağını, bunun da kendisine yetmediğini söyledi.

Günay, 2023 yılındaki turist sayısının 50 milyon kişiye ulaşması gerektiğini vurgulayarak, ''Turizm sektörü gelişen dünyada artık çok önemli bir sektör haline geldi. Barışı, toplumların birbirleriyle tanışmasını ve kaynaşmasını teşvik eden ve dünyanın çok ihtiyacımız olan esenliğe ve barışa doğru yürümesini teşvik eden bir sektör olarak çok önem taşıyor. Türkiye açısından da önemi, Türkiye'yi, ekonomik yapısını geliştiren ve toplumsal yapısını değiştiren önemli bir sektör olarak öne çıkıyor'' diye konuştu.

Sektörde son 15 yılda güzel gelişmeler yaşandığını ve önemli yatırımlar yapıldığını dile getiren Günay, tüm bunlara karşın turizmden elde edilen gelirin yetersiz olduğunu söyledi. Bakan Günay, turizmde sunulan hizmet ile elde edilen gelir arasında Türkiye aleyhinde açık olduğunu belirterek, ''Türkiye'ye çok daha yüksek sayıda yabancı ülkelerden ziyaretçi gelsin, ama kimse bizim ülkemizi ucuza kirletmeye kalkmasın'' dedi.

TÜRKİYE'NİN TANITIM KAMPANYASI

 Türkiye'nin tanıtımına daha büyük kaynak ayrılması gerektiğini anlatan Günay, Bakanlık olarak sadece turizm alanında tanıtımdan sorumlu olmadıklarını, Türkiye'nin kültürel değerlerini kendi insanına ve dünyaya sunmaktan sorumlu olduklarını söyledi. Ertuğrul Günay, kültür ve turizm alanında yapılanların maddi kaynak gerektirdiğini, bu sektöre yapılan her yatırımın misliyle geri döndüğünü belirtti.

''Tanıtım kampanyalarının geciktiği'' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Günay, gelecek yılın tanıtım kampanyasını 10 bölgeye ayırarak bir ay önce bitirdiklerini, 1-2 bölgede de yeni arayışlar olduğunu, bunların da bu ay sonu itibariyle bitmiş olacağını anlattı. Günay, 8 Ocak 2008 tarihine kadar Türkiye'nin tüm dünyada tanıtım kampanyasının başlamış olacağını ifade ederek, 100 milyon doların üzerinde maliyeti olan bir tanıtım kampanyası yapılacağını bildirdi.

Türkiye'nin farklı zenginlik alanları olduğunu, bunların ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Günay, Amasya Tamimi'nin imzalandığı binayı yeniden yapacaklarını söyledi. Terör olaylarına da değinen Günay, Türkiye'nin turizm ve kültür hamlesini hiçbir hain kurşunun zedeleyemeyeceğine yürekten inandığını, bu olayların kimsenin moralini bozmaması gerektiğini kaydetti. Bakan Günay, turizmi bir çatı altında buluşturacak hukuki düzenlemeyi yapacaklarını da bildirdi.

İSTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ

 Ertuğrul Günay, TBMM'den yeni yasama yılının ilk yasası olarak İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yasasının çıktığını hatırlatarak, artık bu projenin arkasında Meclis'in gücünün olduğunu söyledi. Proje ile Türkiye'nin önüne bir takvim geldiğini, bunun da değerlerin dünyaya anlatılması için bir fırsat olduğunu kaydeden Günay, bugün Valilik, belediye ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir çalışma toplantısı yaptıklarını söyledi. Günay, projenin tüm İstanbul'un ve Türkiye'nin projesi olduğunu, hor kullanılan değerlerin ortaya çıkarılması için herkesin çabasına ihtiyaçları bulunduğunu vurgulayarak, bugün bunun başlangıcını yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'ye bu yıl 20 milyon ziyaretçi geleceğini, Ekim ayı itibariyle ulaşılan rakamın turizmin en parlak yılı kabul edilen 2005 yılı rakamlarının üzerinde olduğunu anlatan Günay, yıl sonunda da tüm geçmiş yılların rekorunun yakalanacağını belirtti. Günay, İstanbul ve Türkiye'nin değerinin farkına varılması durumunda bu yıl Türkiye'ye geldiği için sevinilen 20 milyon turistin birkaç yıl sonra sadece İstanbul'a gelebileceğini vurgulayarak, ''Roma ve Prag'a bunun üzerinde insan geliyorsa, İstanbul'un 20 milyon, Türkiye'nin de 50 milyon turiste hakkı var'' dedi.

BAŞARAN ULUSOY

 TÜRSAB Başkanı Ulusoy da şehitleri anarak başladığı konuşmasında, son 25 yılda dünyadaki değişimlerden Türkiye'nin de nasibini aldığını belirterek, Türkiye'nin dünya ticaretinde 1980 yılında binde 2 olan payının 2006 yılında binde 8'e çıktığını söyledi. Milli gelirin de bu süreç içerisinde 70 milyar dolardan 400 milyar dolara ulaştığını aktaran Ulusoy, Türkiye'nin dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri, AB'nin de 7. büyük partneri haline geldiğini ifade etti. Ulusoy, turizmde de Türkiye'nin dünyada 10 destinasyondan biri olduğuna işaret ederek, son 20 yılda 209 milyar dolar döviz girdisi sağlandığını bildirdi.

Bu rakamın, Türkiye'nin dış borçlarına denk olduğunu dile getiren Ulusoy, döviz girdisini 15 yıl içinde 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Ulusoy, 2005 yılında Türkiye'ye 21 milyon turist geldiğini ve 13 milyar dolar gelir sağlandığını anımsatarak, sektörün 2007 yılında da rekora koştuğunu belirtti. Başaran Ulusoy, Başbakan Erdoğan'ın, Kültür ve Turizm Bakanlığına 200 milyon dolar aktarması durumunda, buna teminat vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Ulusoy, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin bir şans olduğunu vurgulayarak, bu şansın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul'a opera, sinema, tiyatro ve müzeler yapılması gerektiğini vurgulayan Ulusoy, eserlerin depolarda çürütülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de kutlama mesajı gönderdiği törenin ardından Anadolu Ateşi Grubu bir dans gösterisi sundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde