TÜPRAŞ'ta yıldızlar çarpışacak

TÜPRAŞ'ta yıldızlar çarpışacak

TÜPRAŞ İHALESİNDE İLK DEFA BİR EMEKLİ PAŞA İHALE MASASINA OTURACAK

TÜPRAŞ'ta yıldızlar çarpışacak
16px
24px
10.09.2005 20:11Güncelleme: 25.10.2023 11:54
ABONE OLgoogle

Türkiye tarihinin ikinci en büyük özelleştirmesi, 12 Eylül Pazartesi günü gerçekleşecek. Piyasa değeri 4.5 - 5 milyar dolar civarında olan Tüpraş için özelleştirme ihalesi yapılacak.
İhalenin tek özelliği, büyüklüğü ve Tüpraş gibi önemli bir kuruluş için yapılıyor olması değil. İhale masasına oturacak kişilerin kimlikleri de ihaleyi oldukça ilginç kılıyor.
Firmalar 10 kişilik ekiplerle ihale salonuna gelecek. 9 firma katılacağından salonda 90 kişilik bir kadro toplanacak. Ancak masaya her ekipten birer kişi oturacak. ÖİB, 90 kişilik katılımı düşünerek, ihaleyi Ankara Bilkent Oteli'nde yapacak.
Tarihi ihalenin masası, tam anlamıyla bir yıldızlar savaşına sahne olacak. Türkiye'nin Koç, Zorlu, Oyak, Doğan gibi en büyük gruplarının üst düzey temsilcileri ile Indian Oil Corporation, OMV gibi yabancı devlerin başkanları, 'Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu'nu almak için yarışacaklar. İlk defa bu çapta bir özelleştirme ihalesinde, masada emekli bir paşa da bulunacak.

'Halk adamı Behuria'
İşte ihale masasına oturan isimlerden bazıları:
Indian Oil Corporation ile Çalık Grubu'nu masada, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Indian Oil Corp. Başkanı Sarthak Behuria temsil edecek. Orta Asya ve özellikle Türkmenistan'daki yatırımlarıyla tanınan Çalık, son olarak Dubaili Etisalat ile Türk Telekom ihalesine girmiş ancak 50 milyon dolarlık farkla Oger Telecom'a kaptırmıştı. Ortağı Behuria, petrol dünyasının en etkili isimlerinden. 1973'te Shell'de başlayan kariyeri, Hindistan'ın en büyük petrol şirketi IOC'nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam ediyor. Hindistan'daki lakabı 'halk adamı' olan Behuria'nın şeffaf bir yönetim biçimi kurduğuna ve takım çalışmasına önem verdiği belirtiliyor.

Koç'a karşı Koç'lular
Aygaz-Opet-The Shell Company of Turkey Ltd-Shell Oversesas Investment ile kurduğu konsorsiyumla ihaleye katılan Koç Holding'i, Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Enerji Grubu Koordinatörü Cüneyt Ağca temsil edecek.
Koç Holding'in karşısında ise iki eski Koç'lu yer alacak. Petrol Ofisi'ni temsilen ihaleye katılan Genel Müdür Jan Nahum, Koç şirketi Tofaş'ın eski CEO'suydu. Tüpraş ihalesinin iddialı isimlerinden Oyak'ın Genel Müdürü Coşkun Ulusoy da Koç Finans'ın genel müdürlüğünü yapmıştı.
İhalede Petrol Ofisi'ni Jan Nahum'la birlikte, Doğan Holding Ceo'su Tufan Darbaz temsil edecek. PO'nun ortağı olan Tüpraş Acqusition Consorsium adına ise Jeremy Asher ve Neil Weeks katılacak.

Eski bakan ihalede
Avusturyalı OMV'nin masadaki temsilcisi şirketin CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Wolfgang Ruttenstorfer olacak. İş hayatına OMV'de planlamacı olarak başlayan Ruttenstorfer, Avusturya Maliye Bakanı'nın yardımcılığı da yapmış. 2002'den bu yana şirketin CEO'su olan Ruttenstorfer, Formula 1 yarışlarına her yıl yüzbinlerce dolar reklam vermesiyle tanınıyor.

 
Pazarlıkta 3 yıldızlı paşa
Türkiye tarihinde ilk kez emekli bir ordu mensubu, özelleştirme ihalesinde açık artırmaya katılacak. Oyak Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker, ihale masasında Oyak adına yerini alacak. 1941 Sarıkamış doğumlu Yıldırım Türker, korgeneral rütbesi ile 2002'de emekliye ayrıldı. 2003 yılında Oyak Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi.
Zorlu Grubu, geçen yılki Tüpraş özelleştirmesinde o zamanki ortağı Tatneft ile birlikte en yüksek teklifi vermiş, daha sonra ihale iptal edilmişti. Bu kez, Polonyalı PKN Grubu ile yüzde 50 - 50 hisseli konsorsiyum kuran Zorlu'yu masada geçen yıl olduğu gibi Finans Koordinatörü Cem Köksal ve Denizbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bodur temsil edecek.

Şule Yücebıyık/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde