TÜMSİAD referanduma evet diyecek

TÜMSİAD referanduma evet diyecek

TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, referandum oylamasında ''evet'' oyu kullanma kararı aldıklarını bildirdi.

TÜMSİAD referanduma evet diyecek
16px
24px
22.08.2010 23:11
ABONE OLgoogle

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert, referandum oylamasında ''evet'' oyu kullanma kararı aldıklarını bildirdi. 

     Sert, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2005 yılında kurulan derneğin yurt içinde 42 şube, yurt dışında 5 çözüm ortağı ve 8 temsilciliğinin bulunduğunu, 8 bin 500 üyesi olduğunu söyledi. 

     Üye profilini çoğunlukla Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'una karşılık gelen KOBİ'lerin oluşturduğunu belirten Sert, hizmetlerinin de daha çok KOBİ'lere yönelik olduğunu vurguladı. 

     AB tarafından 2010 mayıs-haziran aylarındaki KOBİ haftasında düzenlenen etkinliklerde TÜMSİAD'ın, hiçbir manipülasyon yapmadan bütün örgütlerinde gerçekleştirdiği çalışmaları AB'ye gönderdiğini anlatan Sert, AB'nin 37 katılımcı üye arasından TÜMSİAD'ı en etkin sivil toplum kuruluşu seçtiğini, derneğin bugün çok daha ''güçlü ve vakur'' şekilde heyecanla çalışmalarına devam ettiğini belirtti.
     Basın toplantısında referandum oylamasına ilişkin geniş katılımlı bir açıklama yapmak istediklerini de belirten Sert, referandum kararlarını bugüne kadar gerçekleştirdikleri yüksek istişare kurulu, yönetim kurulu, başkanlar ile il başkanları toplantılarında yaptıkları geniş kapsamlı değerlendirme ve analizler sonucunda aldıklarını söyledi. 
     
     ''ÜLKENİN ÖNÜNDEKİ ÇAKIL TAŞLARININ TEMİZLENMESİ ÖNEMLİ''
     
     Sert, referandumla ilgili ''bir siyasi partinin uzantısı veya bir siyasi partinin emriymiş'' gibi bir yaklaşım sergilemediklerinin, sergilemek istemediklerinin altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''Ülkenin geleceği, ülkenin önündeki çakıl taşlarının temizlenmesi bizim için önemlidir. Daha kaliteli bir demokrasi ve daha kaliteli bir yaşam düzeyi bizim için çok önemlidir. TÜMSİAD'ın bütün organlarından görüşlerini aldık. TÜMSİAD, referandum oylamasıyla ilgili siyaseti düşünmeden, ülke menfaatini ön planda tutarak görüşünü ortaya çıkarmıştır. 

     Bütün kurullarda bunu tartışarak, iyi tasarlanmış, zemine iyi oturmuş bir şekilde konuyu ele aldık. Referandum oylamasında, bütün arkadaşlarımızla birlikte evet oyu kullanma kararı aldık. Değişecek olan 26 anayasa maddesinin bizim için dönüşüm olduğunu düşünüyoruz. Aslında yetersiz bir çalışma da olduğuna inanıyoruz. Bunun bu ülkeye dar gelen bir elbise olduğuna da, aslında daha güçlü değişikliklerin yapılması gerektiğine de inanıyoruz. Buna, daha güçlü anayasa değişiklikleri yapılmasına ışık tutsun diye 'evet' diyoruz.'' 
     
     'EVET' OYU KULLANMA NEDENLERİ
     
     TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, referandumda ''evet'' oyu kullanma nedenlerini ise şöyle sıraladı:
     ''Darbelerin ve darbeciliğin önünün kesilmesi için, devlet yönetiminin daha şeffaf olması ve idarenin tüm işlemlerinin yargı denetimine açılması için, siyasi parti kapatmalarında milletin seçtiği vekillerin cezalandırılmasını yanlış buluyoruz, bu nedenle milletin verdiği vekaletin ancak millet tarafından alınabilmesi için, Anayasa Mahkemesi'nin çağdaş demokrasilerde olduğu gibi yeniden yapılandırılması için, daha bağımsız ve daha demokratik bir yargı sistemi için, kamusal ya da özel hayatta kadınlar, çocuklar, özürlüler, yaşlılar, şehitlerimizin dul ve yetimlerinin daha iyi şartlara kavuşması için, her türlü iş ve eyleminden dolayı haksızlığa uğrayan vatandaşlarımızın mahkemeler dışında da şikayet edebileceği bir merci olarak Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulması için, YAŞ kararlarıyla ordudan atılanların mahkemelerde haklarını arayabilmesi için, vatandaşın Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını alabilmesi için 'evet' diyoruz.'' 
     
     ''TÜSİAD DA, MÜSİAD DA, TÜMSİAD DA ... BOŞLUK DOLDURUYOR''
     
     Toplantıda konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Sert, ''İş dünyası derneği olarak ilk defa bu kadar net olarak görüş ortaya koyuyorsunuz. Bunun sebebi nedir?'' sorusu üzerine şöyle konuştu:
     ''Biz Türkiye'nin çok iyi bir noktaya geleceğine inanıyoruz. Biz, sivil toplum kuruluşu olarak herhangi bir siyasetin veya siyasi partinin arka bahçesi olmak istemiyoruz. Bizim gibi sivil toplum kuruluşları bağımsız olmalı. Bugün siyasiler, siyasi partiler gelir, gider. Birçok siyasi partinin geldiğini, daha sonra söndüğünü gördük. Ama ülkemiz bakidir. Ülkemizin geleceği önemlidir. Bugün tekeri patlatmadan, arabayı çakıl taşlarına vurdurmadan hedefine en iyi şekilde götürmek lazım.'' 

     Hasan Sert, ''Bazı iş dünyası örgütleri, dernekleri referandum için görüş dile getirmedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusuna ise ''Bu memlekette TÜSİAD da, MÜSİAD da, TÜMSİAD da, ASKON da, TUSKON da bir boşluk dolduruyor. Herkesin açıklayıp açıklamaması kendi kararıdır'' karşılığını verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde