TÜBİTAK'ta Yetiş neden görevden alındı?

TÜBİTAK'ta Yetiş neden görevden alındı?

TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıran KHK ile Başkan Yetiş’in görevi de sonlandırıldı

TÜBİTAK'ta Yetiş neden görevden alındı?
16px
24px
28.08.2011 23:55
ABONE OLgoogle

Kulislerde Cumhurbaşkanı’na yakınlığıyla bilinen Yetiş’in görevden alınmasında TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin başına getirdiği eşi Önder Yetiş ile ilgili tasarruflarının etkili olduğu konuşuluyor

Hükümetin Meclis’ten aldığı yetki çerçevesinde KHK bombardımanı sürüyor. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan 651 sayılı KHK ile, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK’ların yanısıra, TÜBİTAK Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, TSK Personel Kanunu, Vakıflar Kanunu, Basın Yayın Enformasyan Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK’da değişikliğe gidildi.

Yayımlanan KHK ile Köşk’e yakınlığıyla bilinen TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş’in görev süresi sona erdi. “Bu KHK’nin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Başkanın görevi, bu KHK yürürlüğe girdiği tarihte sona erer” hükmü ile Yetiş’in TÜBİTAK başkanlığına son veren KHK ile TÜBİTAK’ta başkan yardımcıları ile genel sekreterin de görevi dün itibariyle sona erdi, ancak başkan yardımcıları ve genel sekreter, yerlerine yeni atama yapılana kadar görevlerini sürdürecekler.

“Resen atama” yetkisi

KHK ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı kulunan TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırmaya yönelik bir dizi düzenlemeye gidildi. Bilim Kurulu’nun üye sayısı 13’ten 17’ye çıkartıldı.

Bilim Kurulunda YÖK, TOBB’un yanısıra Türkiye Bilimler Akademesi kontenjanından üye seçilecek. Bu üç kurum kontenjanından kurulda toplam 6 üye görev yapacak. Bu üyelerin görev sürelerinin dolması ya da herhangi bir sebeple üyeliklerde boşalma olması halinde Bakanlık bu kurumlardan 30 gün içinde üye adaylarını belirlemelerini isteyecek. Bu kurumların süresi içinde uygunnitelik veya sayıda aday gösterememesi durumunda bakanlık, Bilim Kurulundan 10 gün içinde bu kontenjanlar için öngörülen nitelikleri taşıyan kişiler arasından üye adaylarını belirlemesini isteyecek. Bilim Kurulu da süresi içinde istenilen nitelik ve sayıda aday göstermediği takdirde Bakan resen boş üyeliklere uygun nitelikleri taşıyan ikişer aday belirleyerek, Başbakan’a sunacak.

Yardımcıları da gidecek

KHK ile bilim kurulu üyeliği görev süresi 4 yıldan 3 yıla indirildi. Başkan ve Başkan yardımcılarının görevleri sona erdiğinde Bilim Kurulu üyeliklerinin de sona ermesi hükme bağlandı. Yeni hükümet yapılandırılmasıyla getirilen “bakan yardımcılığı” sisteminde olduğu gibi, KHK uyarınca, TÜBİTAK Başkan Yardımcıları ile Genel Sekreter başkanın görev süresi ile sınırlı olmak üzere görev yapacak. Tıpkı bakan yardımcılarının bakanlarla gelip-bakanlarla gitmesi gibi TÜBİTAK Başkanı’nın değişmesi halinde yardımcıları ve genel sekreteri de değişecek.

Yapılan düzenlemeye göre TÜBİTAK Genel Sekreterliği’ne artık, denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar da atanabilecek.

Sezer onaylamamıştı

Yetiş, Ahmet Necdet Sezer’in onay vermemesi nedeniyle 2004-2008 arasında vekaleten yürüttüğü TÜBİTAK Başkanlığı’na, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vizesiyle asaleten getirilmişti. Kulislerde 4 yıllık görev süresinin dolmasına henüz 1 yıl olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş’in, görevinin sonlandırılmasında, son olarak TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin başına getirdiği eşi Önder Yetiş ile ilgili tasarruflarının etkili olduğu konuşuluyor.

Basın yayın Enformasyona yeni görev

Sözkonusu KHK ile Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nun teşkilat ve görevlerini düzenleyen KHK’da da değişikliğe gidildi. Yapılan değişikliğe göre Genel Müdürlük bünyesinde Tercüme Daire Başkanlığı kurulacak.

Başkanlık, Başbakanlık ve gerektiğinde bakanların tercüme taleplerini doğrudan ya da hizmet alımı yoluyla karşılayacak. Daire ayrıca hükümet faaliyetlerinin ve yapılan hizmetlerin dış kamuoyuna duyurulmesi için hazırlanan metinlerin talep edilen dillere çevrisini de yapılacak.

YETİŞ: “Aileme daha çok zaman ayıracağım”

TÜBİTAK Başkanlığı görevi sona eren Nüket Yetiş, AA aracılığıyla bir açıklama yaptı. Yetiş TÜBİTAK Başkanlığı görevini yürüttüğü yaklaşık 8 yılda hükümetin de kararlı adımlarıyla Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında önemli aşamalar kaydettiğini söyledi.

Görev süresi boyunca gerçekleştirilen yeniden yapılandırma faaliyetleriyle, TÜBİTAK tarafından Türkiye Araştırma Alanı’na aktarılan mali destekler ve sunulan hizmetlerin onlarca kat arttığını belirten Yetiş, bu gelişmelerin, Türkiye’nin temel bilim, teknoloji ve yenilik göstergelerindeki hızlı artışın da temelini oluşturduğunu kaydetti. Yetiş, TÜBİTAK’ın atılımları sonunda, Türkiye’nin daha önceki yıllarda sahip olmadığı uzay ve savunma sanayii gibi pek çok alanda Türkiye’ye özgün teknolojilerin elde edildiğini söyledi. Görev süresi boyunca çalışmalarında destek verenlere de teşekkür eden Yetiş, bundan sonra akademik çalışmalarına ağırlık vereceğini ve ailesine de daha çok zaman ayıracağını sözlerine ekledi.

Yetiş kısa süre önce Avrupa Bilimler Akademisi (EURASC) üyeliğine seçilmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde