TTK’ya ibra şoku

TTK’ya ibra şoku

TTK Kozlu işletmesi dışındaki bağlı müesseselerinin 2011 ve 2012 yıllarına dair bilançoları usulsüzlük olduğu gerekçesiyle TBMM KİT Komisyonu’nda ibra (aklama) edilmedi.

TTK’ya ibra şoku
16px
24px
24.10.2014 08:40
ABONE OLgoogle
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Kozlu işletmesi dışındaki bağlı müesseselerinin 2011 ve 2012 yıllarına dair bilançoları usulsüzlük olduğu gerekçesiyle TBMM KİT Komisyonu’nda ibra (aklama) edilmedi.

TTK’nın hesaplarının temize çıkmamasında, muhalefetin olduğu kadar iktidar milletvekillerinin tutumu da etkili oldu. İktidar partisi milletvekilleri de Sayıştay raporlarında yer alan hususlara, TKK yönetimi tarafından doyurucu bir açıklama gelmemesine tepki göstererek oylamada çekimser kaldı.

Muhalefet ise ibraya karşı ret oyu kullandı. Böylece, TTK’nın hesapları aklanmamış oldu. Bundan sonra yargı süreci başlayacak. Mevzuat gereği KİT Komisyonu, raporunu hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sunacak. Meclis de her iki kurumun döneminin yöneticileri hakkında cumhuriyet savcılığında suç duyurusunda bulunacak ve Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bildirecek.

Komisyon üyelerinin aklamadığı konular şöyle: 9 milyon Euro’ya  alınan 8 lokomotifin deneme süresi dolmadan kesin kabulü yapıldı. Sayıştay Raporu’nda da yer aldığı şekliyle bir maden ocağı iş güvenliği noksanlıkları nedeniyle üretime kapatılmasına karşın 2012 üretim taahhüdü olan 8 bin 610 tonluk üretim miktarının 6,3 katı olan 54 bin 409 tonluk gerçekleştirildi.

Kapalı olan ocakta bu denli yüksek üretimin nasıl yapıldığı sorusuna TTK Genel Müdürü Burhan İnan sözlü cevap veremeyince yazılı olarak cevap vermek istediğini bildirdi. Bu gelişmelerin ardından yapılan oylamada TTK bilançosu aklanmadı.
Selim Kuvel/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde