TRT'den ayda 278 Bin TL alan spiker

TRT'den ayda 278 Bin TL alan spiker

TRT’nin en büyük gider kalemini oluşturan dış yapımlar sayesinde iktidara yakın çok sayıda kişi ve yapımcı cebini dolduruyor.

TRT'den ayda 278 Bin TL alan spiker
16px
24px
27.06.2016 12:41
ABONE OLgoogle
Spor spikeri Ersin Düzen, TRT stüdyolarında çekilen ortak yapım Stadyum programı için haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira alıyor.

Maysa ve Bulut; isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 450 bin lira ödeniyor. Diriliş dizisinin yapımcısına bölüm başı 1 Milyon 100 bin TL veriliyor. 2007 yılından beri gösterime girmeyen Birds Like Us adlı film için 14 Milyon 650 bin TL ödendi.

TRT’nin 7 binden fazla çalışanı, çok sayıda stüdyosu, her türlü teknolojik aygıtları ve devletin bütün imkanları elinde. Ama buna rağmen TRT dış yapımlara yılda 600 Milyon TL’den fazla para harcıyor. TRT’nin dizi ve programlara ödediği bölüm başı ücretler özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcılar için önemli bir rant kapısı haline geldi. Vatandaşlardan kesilen elektrik katkı payı ve bandrol gelirlerinin yüzde 85'i, TRT yönetiminin aldığı kararlarla dış yapımlara harcanıyor.

HARCAMA ÇOK, REYTİNG YOK

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Üst Komisyonu'nda KİT Komiyonu üyesi Milletvekilleri tarafından yöneltilen sorulara verilen cevaplar, vatandaşın parasının nasıl peşkeş çekildiğini bir kez daha ortaya koydu.

TRT yönetimi tarafından KİT Üst Komisyonu'na gönderilen cevapları değerlendiren CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, “Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldi; dedi. Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon aktaran TRT'nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15'i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT'nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reyting listelerinde elde edemediğini vurguladı.

‘TRT’NİN MALI DENİZ…’

TRT'nin kendi zenginlerini yarattığını ve iktidara yakın kişilere ‘bonkör' davrandığını kaydeden Sertel, “AKP iktidarı döneminde sadece iktidara yakın oldukları için çok sayıda gazeteci, akademisyen, doktor, sanatçı ve siyasetçi TRT sayesinde adeta köşeyi döndü. Üst düzey referanslarla bu kuruma kapağı atan belli kesimler ‘TRT'nin malı deniz' yaklaşımıyla cebini doldurmaya bakıyor. Bu konuda çok sayıda somut örnek var. Örneğin aynı alanda başka firma yokmuş gibi Çekim Merkezi Prodüksiyon firmasına 20 farklı projede 23 program yaptırılmış. İddia edildiği kadarıyla AKP'ye yakınlığıyla bilinen Acar Filiz diye birinin sahibi olduğu bu firmaya 1 Milyon TL’den fazla para aktarılmış dedi.

ERSİN DÜZEN’E AYDA 278 BİN TL VERİLİYOR

Başka çarpıcı örnekler de veren Sertel TRT'nin Euro 2016 spikerleri arasında yer alan ve Cumhurbaşkanı'nın iftarı için Fransa'dan günübirlik İstanbul'a gelerek TRT Genel Müdürü Şenol Göka ile aynı masada poz veren Ersin Düzen de TRT yönetiminin gözdelerinden. Ersin Düzen'in Fransa için ne kadar ücret aldığını bilmiyoruz ama haftada iki gün yayınlanan, yapımcısı ve sunucusu olduğu Stadyum programı için bölüm başı 34 bin 750 lira ödendiğini biliyoruz. TRT'nin kameralarıyla, TRT imkanlarıyla, TRT stüdyolarında çekilen Stadyum için Ersin Düzen'e haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira aktarılıyor" dedi.

DİZİ YAPIMCISINA BÖLÜM BAŞI 1 MİLYON 100 BİN TL

Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'na TRT'deki programı için bölüm başı 32 bin 500 TL ücret ödendiğini belirten Sertel, Bilal Erdoğan'ın arkadaşı TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren'in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ'a da bölüm başı 1 milyon 100 bin lira ücret ödeniyor. TRT'nin zenginleştirdiği isimlerin listesi böyle uzayıp gidiyor” diye konuştu.

ÇİZGİ FİLM BÖLÜM BAŞI 450 BİN TL

TRT'nin 13 kanalından biri olan TRT Çocuk'ta yayınlanan çizgi filmlerin birçoğunun dış yapım olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel,  çizgi filmlerin bölüm başı ücretlerinin 40 bin ile 450 bin TL arasında değiştiğini söyledi. Sertel, “TRT çocuklara yönelik kanal kuruyor ancak bu kanalı yönetecek, proje üretecek çizgi film ve animasyon ekibini oluşturmuyor. İşin kolayına kaçarak çizgi filmleri de dış yapım olarak satın alıyor. Örneğin ‘Elif'in Düşleri' isimli çizgi filme bölüm başı 42 bin 500 lira ödeyen TRT, ‘Maysa ve Bulut' isimli çizgi film için ise bölüm başı 450 bin lira ödüyor. Tamamen bilgisayar ortamında yaratılan, set, kostüm ve diğer prodüksiyon masrafları olmayan bir program için yarım milyona yakın ödeme yapılıyor. Diğer çizgi filmlerin 10 katı ücret ödenmesinin sebebini TRT yönetimi açıklamalı. Halkın parası niçin bu şekilde savruluyor kamuoyuna anlatılmalı dedi.

SERTEL : PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM

Şahsım adına ve partim adına, vatandaştan zoraki kesilen paralarla ayakta duran TRT'nin ve yönetiminin yaptığı işlerin peşini bırakmayacağım. Hem KİT Komisyonu üyesi hem Milletvekili hem gazeteci hem de vatandaş olarak TRT'den hesap sormaya devam edeceğim” diye konuştu.

Gökmen Ulu/Sözcü


 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde