TPAO’da yolsuzluk iddiaları

TPAO’da yolsuzluk iddiaları

MHP’li Özcan Yeniçeri “Kurumun yurt içinde ve yurt dışında yapmış olduğu bütün faaliyetlerinin şaibeli olduğunu” söyledi.

TPAO’da yolsuzluk iddiaları
16px
24px
28.02.2015 03:17
ABONE OLgoogle
TPAO ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıyan MHP’li Özcan Yeniçeri “Kurumun yurt içinde ve yurt dışında yapmış olduğu bütün faaliyetlerinin şaibeli olduğunu” söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndaki iddialar MHP’li Özcan Yeniçeri tarafından 12 önerge ile Meclis gündemine getirildi. Ankara Milletvekili Yeniçeri’nin “iddiaya ilişkin önergelerden birisi bile değil bir, iki hükümeti düşürecek nitelikte” dedi.

Yeniçeri, TPAO’nun yurt içinde ve yurt dışında yapmış olduğu bütün faaliyetlerinin şaibeli olduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle önergeler veren Yeniçeri, iddiaları şöyle sıraladı. “2002 – 2015 yılları arasında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yurt içi ve dışında gerçekleştirilen, sponsor olunan toplantı, konferans, sergi ve seminerler düzenlenmiş. Bakan bu satın alınan mal ve hizmetleri ve ödenen miktarları açıklamalıdır. Biz bu paraların kaynaklarını ve zorunluluğunu soruyoruz. Harcırahlar ve yollukları sermaye edinen insanlar ortaya çıktı. Her ne hikmetse bunların hepsi eski AKP’li milletvekili ve bürokratlar olarak karşımıza çıkıyor.

ETKİNLİĞE ÜÇ MİLYON DOLAR

TPAO tarafından Rusya Federasyonunda düzenlenen Dünya Enerji Kongresine 2 milyon ABD doları harcandığı iddia ediliyor. Yine kurumun 60.Yıl etkinlikleri için 3 milyon ABD Doları harcandığı bilgisi var. Bunlar korkunç rakamlar Türkiye bu paraları harcayarak ne yarar sağladı bakan bilgi vermelidir. TPAO Yönetim Kurulu Başkan vekili ve genel müdür vekili Besim Şişman ile TPAO’dan iş aldığı iddia edilen Cemal Gülas arasındaki ilişki nedir? Gülas’a 2002’den beri ne kadar ödeme yapılmıştır. Yine iddialardan birisi de 29 Mart – 1 Nisan 2015 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan EMEOGE adlı kongre ve sergiye ilişkin. Bu sergiye TPAO’nun kaç kişi ile katılacağı ve bunların kimliği merak konusudur. Bu kimselere ödenecek yol ve harcırah miktarı nedir?

GEMİ KİMDEN ALINDI VE NEREDE

TPAO’daki bir başka şaibe ise Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisiyle ilgili. Bu geminin alım kararını kimler verdi? Hangi bedelle kimden alındı? 26.02.2015 tarihi itibarı anılan gemi nerede bulunuyor ve hangi faaliyeti yürütüyor? Bu gemi alındığı günden beri kaç saat denizlerde faaliyette bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) 60. Yıl etkinliklerinde satın alınacağı ifade edilen 3 Milyar ABD Doları değerindeki platform hangi amaçla satın alınacak. Azerbaycan’daki üretim sahalarından neden vazgeçilmiş, bu kararı kim vermiştir? Kazakistan sahasının satılmasının ardından Rusya’dan ağır saha hangi bedelle satın alınmıştır? TPAO’nun Libya’da 300 milyon dolarlık yatırım yaptığı doğru mu? Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yan kuruluşu olan TPIC Irak ruhsatları ile birlikte hangi tarihte, hangi gerekçeler ve hangi bedel ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) devredilmiştir? Bu devirde TPAO’nun büyük zarara uğradığı öne sürülüyor. Bakan Taner yıldız bu rakamı açıklamalıdır.

‘PETROL DAĞITIMINDA AKP’Lİ VEKİLLER’

Mevcut AKP’li bazı milletvekillerinin petrol dağıtım istasyonu olduğu öne sürülüyor. Ben de Taner Yıldız’a soruyorum. 26 Şubat 2015 itibarı ile TPAO yan kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtımda (TPDD) kaç AKP milletvekilinin benzin istasyonu bulunuyor açıklasın. Ayrıca TPAO yöneticilerinin de kaç benzin istasyonu var bu konuda da bilgi vermesini bekliyorum Yıldız’dan. Yöneticilerin yakınlarına Nevşehir, Aradahan ve Bursa’da ne gibi katkılar sağlandı? Bakan, 2002 yılından bugüne kadar TPAO bünyesinde kurulan şirketlerin sayısını da açıklamalıdır. Örneğin Kırgızistan’da TPAO’nun hiçbir çalışma olmamasına rağmen, oradaki bir proje iptal edilmişken halen proje ile ilgili bazı kimselere maaş ödendiği belirtiliyor. Bu iddialar doğru mu?
Güler Yılmaz/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde