TPAO Koza Holding'in çıkardığı petrolü almamış

TPAO Koza Holding'in çıkardığı petrolü almamış

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, adeta yurtdışına servet ödüyor. Buna rağmen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın yüzde 100 yerli sermayeli Koza Holding'in çıkardığı petrolü almak yerine İran, Rusya ve Irak gibi ülkelerden ithalat yapılıyor.

TPAO Koza Holding'in çıkardığı petrolü almamış
16px
24px
04.09.2015 06:04
ABONE OLgoogle
Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, adeta yurtdışına servet ödüyor. Buna rağmen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın yüzde 100 yerli sermayeli Koza Holding'in çıkardığı petrolü almak yerine İran, Rusya ve Irak gibi ülkelerden ithalat yapılıyor.

Ko­za İpek Gru­bu­'nun yap­tı­ğı pet­rol ara­ma ça­lış­ma­la­rıy­la Tür­ki­ye­'nin ener­ji­de dı­şa ba­ğım­lı­lı­ğı­nın azal­ma­sı için uğ­raş ver­di­ği or­ta­ya çık­tı. Bugün'ün haberine göre, Ko­za Hol­din­g'­in bu ça­ba­la­rı­nın pa­ra­lel saf­sa­ta­sı ne­de­niy­le so­nuç­suz kal­dı­ğı be­lir­len­di.

Tür­ki­ye Pet­rol­le­ri Ano­nim Or­tak­lı­ğı'nın (TPA­O), bir Türk şir­ket­ten pet­rol al­mak ye­ri­ne yurt­dı­şın­dan it­ha­la­tı se­çe­rek mil­li ser­ve­tin yurt­dı­şı­na çık­ma­sı­nı ter­cih et­ti. Ya­pı­lan­la­rın mil­li men­fa­at­le­re ay­kı­rı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan si­ya­si­ler, yar­gı­nın bu du­rum­la il­gi­li der­hal ha­re­ke­te geç­me­si ge­rek­ti­ği­ni kay­det­ti.

TPA­O, Ko­za'dan pet­rol al­ma­dı

Ko­za İpek Hol­ding Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Akın İpek, BU­GÜN TV'­de bağ­lan­dı­ğı can­lı ya­yın­da an­lat­tık­la­rı ile iz­le­yen­le­ri şo­ke et­ti. İpek Ko­za Hol­din­g'­in Tür­ki­ye­'de pet­rol keş­fet­ti­ği­ne dik­kat çe­ken Akın İpek, “Tür­ki­ye­'de kaç ta­ne keş­fe­den şir­ket var? TPA­O bi­zim üret­ti­ği­miz pet­ro­lü al­mı­yor. Ül­ke­ye kat­ma de­ğer sağ­la­sın de­dik ama ik­na ede­me­dik. Türk şir­ke­ti­nin çı­kar­dı­ğı pet­ro­lü al­ma­ma gi­bi bir akıl tu­tul­ma­sıy­la kar­şı kar­şı­ya­yı­z” de­di. Tür­ki­ye ge­çen yıl 32,55 mil­yon ton pet­rol it­ha­la­tı ger­çek­leş­tir­di. Bu­nun 17,47 mil­yon ton­luk kıs­mı­nı ham pet­rol it­ha­la­tı oluş­tur­du. Pet­rol it­ha­la­tın­da sı­ra­la­ma Irak, İran, Rus­ya Fe­de­ras­yo­nu, Hin­dis­tan ve İs­ra­il ola­rak şe­kil­le­ni­yor. İs­ra­il'­le ya­pı­lan pet­rol ti­ca­re­ti son yıl­lar­da ar­tar­ken, İs­ra­il'­in Tür­ki­ye­'nin pet­rol it­ha­la­tın­da­ki pa­yı son ay­lar­da­ki alım­lar­la bir­lik­te yüz­de 7'yi geç­ti.

Büt­çe­nin 3'te bi­ri ener­ji­ye

Ener­ji ba­ğım­lı­sı bir ül­ke olan Tür­ki­ye, pet­rol ve do­ğal­ga­zın yak­la­şık yüz­de 90'ı­nı it­hal edi­yor. Tür­ki­ye, bu it­ha­lat so­nu­cun­da yıl­da yak­la­şık 60 mil­yar do­lar pa­ra ödü­yor. Bu meb­lağ yıl­lık 158 mil­yar do­lar (473 mil­yar TL) olan Tür­ki­ye büt­çe­si­nin yak­la­şık üç­te bi­ri­ni oluş­tu­ru­yor. Tür­ki­ye ener­ji it­ha­la­tı­na 2011 yı­lın­da 54.1, 2012 yı­lın­da 60.1, 2013 yı­lın­da 55.9, ge­çen yıl ise 54,9 mil­yar do­lar öde­dİ.

Yargı harekete geçmeli

Nor­mal iş­le­yen bir hu­kuk sis­te­min­de ulu­sal çı­kar­la­rı ih­lal eden ey­lem­le­re kar­şı yar­gı me­ka­niz­ma­sı­nın he­men dev­re­ye gir­me­si ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çi­zen Atil­la Kart, “Bu olay, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­nin her­han­gi bir yurt­ta­şı ta­ra­fın­dan suç du­yu­ru­su­na ko­nu ya­pı­la­bi­lir. Ay­rı­ca İpek Gru­bu da gö­rev su­is­ti­ma­li ya­pan ka­mu gö­rev­li­le­ri ve si­ya­si so­rum­lu­lar hak­kın­da suç du­yu­ru­su ya­pa­bi­lir. Bu su­iis­ti­mal­le­rin hem ana­ya­sal hem si­ya­si hem de ad­li yap­tı­rım­la­rı ola­cak­tır, ol­ma­lı­dı­r” şek­lin­de ko­nuş­tu.

Milli menfaatlere aykırı

MHP Grup Baş­kan­ve­ki­li Ok­tay Vu­ral, mil­li pet­rol var­lık­la­rı­nı kul­lan­mak ye­ri­ne ya­ban­cı­la­rın pet­ro­lü­nü kul­lan­ma­nın ik­ti­da­rın si­ya­si zih­ni­ye­ti­ni or­ta­ya koy­du­ğu­nu be­lirt­ti. Her yıl ya­pı­lan 60 mil­yar do­lar­lık ener­ji it­ha­la­tı­nı azalt­ma­nın yo­lu­nun yer­li kay­nak­la­ra yö­nel­mek­ten geç­ti­ği­ni ifa­de eden Vu­ral, “Ken­di re­zerv­le­ri­mi­zi kul­lan­ma­mız, mil­li kay­nak­la­rı­mı­zı oluş­tur­ma­mız ge­re­ki­yor. Yer­li kay­nak­la­rı ter­cih et­me­yip ya­ban­cı kay­nak­la­rı ter­cih eden­ler, mil­li men­fa­at­le­ri­mi­ze ha­lel ge­ti­ri­yor­lar.

Ya­pı­lan­lar, mil­li kay­nak­la­rın kul­la­nıl­ma­sı­nı, re­zerv­le­rin keş­fi­ni, üre­til­me­si­ni kös­tek­le­ye­cek bir po­li­ti­ka­dır. Bun­dan son­ra kim aca­ba Tür­ki­ye­'de pet­rol ara­ya­bi­lir? Bu po­li­ti­ka­lar Tür­ki­ye­'de­ki pet­rol kay­nak­la­rı­mı­zın kul­la­nıl­ma­sı­nı en­gel­le­yen, ta­ma­men ya­ban­cı­la­rın men­fa­ati­ne ça­lı­şan zih­ni­ye­tin te­za­hü­rü­dü­r” de­di.

Husumet ülkeye zarar veriyor

CHP es­ki Mil­let­ve­ki­li Atil­la Kart hü­kü­me­tin hu­su­met ve in­ti­kam duy­gu­la­rıy­la ha­re­ket et­ti­ği­ni gös­te­ren çok dra­ma­tik bir olay­la kar­şı kar­şı­ya bu­lu­nul­du­ğu­na vur­gu yap­tı. “Hu­su­met ve in­ti­kam duy­gu­la­rı hü­kü­me­tin gö­zü­nü öy­le­si­ne ka­rart­mış­tır ki do­ğal kay­nak­la­rı­mı­zı ulu­sal çı­kar­la­rı­mız doğ­rul­tu­sun­da kul­lan­mak­tan vaz­geç­me­yi bi­le gö­ze ala­bil­mek­te­dir. Ener­ji ko­nu­sun­da­ki dı­şa ba­ğım­lı­lı­ğı­mız göz önü­ne alın­dı­ğın­da hü­kü­me­tin hu­su­met ve in­ti­kam duy­gu­la­rı­nın ulu­sal çı­kar­la­ra za­rar ve­re­cek bo­yut­la­ra ulaş­tı­ğı ve bu du­ru­mun va­tan­se­ver­lik­le bağ­daş­ma­dı­ğı gö­rül­mek­te­di­r” di­ye ko­nuş­tu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde