TOKİ uyardı: 7 milyon konut yeniden yapılsın

TOKİ uyardı: 7 milyon konut yeniden yapılsın

Şili'deki depremden sonra Türkiye'deki konutlarla ilgili TOKİ Başkanı Bayraktar uyardı.

TOKİ uyardı: 7 milyon konut yeniden yapılsın
16px
24px
02.03.2010 09:54
ABONE OLgoogle

Bayraktar “Şehirlerdeki 13.5 milyon evin yarısı yenilenmeli” dedi

Şili'de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremden sonra Türkiye'de de depremle ilgili tartışmalar arttı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar şehirlerdeki 13.5 milyon konutun yarısının yenilenmesi gerektiğini açıkladı. "TOKİ çok konut yapıyor" eleştirilerine yanıt veren Bayraktar "Görevimiz piyasayı regüle etmek, fiyatları aşağı çekmek. Kira fiyatları düştü" dedi. Bayraktar, konut maliyetinde ABD ile kafa kafaya gittiğimizi, bazı şeylerin Türkiye'de daha pahalı olduğunu da belirtti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, star'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Büyükşehirlerde ‘kentsel dönüşüme’ büyük ihtiyaç duyulduğunu anlatan Bayraktar, şunları söyledi:

TÜRKİYE BUNLARDAN KURTULMALI

“13.5 milyon şehir konutunun yarısının yenilenmesi gerekiyor. Bunların kimisi kentsel dönüşüm, kimisi gecekondu dönüşümü, kimisi depreme dayanıklı hale getirilmesi yönünden bunun yapılması gerekiyor. Türkiye'nin ekonomik durumu el verdiği ölçüde bunun yenilenmesi gerekiyor. Bir de gecekondu ve kaçak yapılaşma bölgeleri ve salaş yapı bölgeleri ciddi şekilde vatandaşın moralini bozuyor. Çocuğunun oturma odası yok, sabahtan kalkıyor mutfağı yok, su akmıyor, banyo bulunmuyor. Bunlardan Türkiye'nin     kurtulması lazım. Oturduğu     ev depreme dayanıklı olacak, ulaşımı iyi olacak. Okula     yakın olacak.”

150 belediye ile kentsel dönüşüm yapıyoruz

Kentsel dönüşümlerin bir an evvel tamamlanması gerektiğinin altını çizen Bayraktar "Kentsel dönüşüm için yasa var. Yasalar bana göre yeterlidir. Lazım olan devlet iradesidir. İkincisi siyasi irade, üçüncüsü mahalli idarelerin siyasetin dışında devlet, vatan, millet ve üretim eksenli bir yaklaşımla yaklaşmasıdır. Bu olursa Türkiye çok şey kazanır. Türkiye'de kaynak israfı önlenir. Dere yataklarının riski azalır. Orman alanları kurtulur. Çok ciddi şekilde bunu halledebilir. Altyapı bozukluklarından kurtarırız" diye konuştu.  Bayraktar, kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili olarak şu anda 150 belediyeyle kentsel dönüşüm yaptıklarını söyledi. TOKİ'nin askeriye karakol yapımına da başladığını belirten Bayraktar, şunları söyledi: "İdari bina yapıyoruz. Karakol yapıyoruz. Hem Genelkurmay'a hem de Jandarma'ya yaptık. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yaptık. Sınır karakolu dahil 170 karakol yapımı istendi. 111 adet karakol yapımına başlandı. Toplam ihale bedeli 464 milyon TL."

20 yaşın üzerinde konut çok

• Türkiye'de 20 milyon civarında konut olduğu tahmin ediliyor.

• 12 milyona yakın düşük kaliteli, gecekondu ve kayıtsız konut bulunuyor.

• Konutların 1 milyona yakını orta ve lüks konutlardan oluşuyor.

• Konutların yüzde 55'i iskansız.

• Konutların yüzde 60'ı 20 yaşın üzerinde.

• Yüzde 40'ının tadilata ihtiyacı var. 

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde