TOKİ'den 9 milyar liralık yatırım

TOKİ'den 9 milyar liralık yatırım

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, 310 şantiyede yaklaşık 9 milyar liralık konut yapacakalrını söyledi

TOKİ'den 9 milyar liralık yatırım
16px
24px
27.12.2012 13:08
ABONE OLgoogle

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdare'nin bu yıl 310 şantiyede yaklaşık 9 milyar liralık konut ve sosyal donatı işi başlattığını açıkladı.

Karabel, TOKİ'nin 2012 faaliyetlerini değerlendirdi, 2013 hedeflerini açıkladı. Ahmet Haluk Karabel, sosyal konut yapmak için özel kanunla kurulan TOKİ'nin, aynı zamanda Türkiye genelinde konut fiyatlarını dengede tutmakla görevli olduğuna dikkati çekti.

İdare'nin, Türkiye'nin konut ihtiyacının yüzde 5 ila 10'u arasında üretim yaptığını vurgulayan Karabel, bu çalışmaları Hazine'ye yük olmadan gerçekleştirdiklerine değindi.

Karabel, ''2012 yılında daha önceden devam eden işlerle birlikte 310 şantiyede yaklaşık 9 milyar liralık konut ve sosyal donatı işi başlattık. Bu yaklaşık 44 bin konuta tekabül ediyor'' diye konuştu. Ahmet Haluk Karabel, İdare'nin ayda 8-9 milyon lira ödeme yaptığını bildirdi.

 TOKİ'DEN 95 OKUL
Bu yılki yatırımlarının yüzde 98,5'inin sosyal konut, geri kalanının da gelir getirici projeler olduğuna işaret eden Karabel, şöyle devam etti:

''Sosyal donatılar çerçevesinde 95 okul, 3 spor salonu, 3 stat, 27 ticaret merkezi, 60 dini tesis, 35 hastane ihalesi başlattık. Ayrıca 7 aile sağlık merkezimizin inşaatı devam ediyor. 51 pansiyon, kimsesiz çocuklar için 3 sevgi evi, 59 karakol ihalesiyle 6 kamu binasını da başlattık.''

Bugün itibarıyla TOKİ'nin 2 bin 486 şantiyede 560 bin konut rakamını yakaladığını belirten Karabel, bu rakamın 100 bin nüfuslu 22 şehir anlamına geldiğini söyledi.

 EN BÜYÜK YATIRIM DOĞU'YA
TOKİ'nin 15 Mayıs'ta Simav, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de Van ve Erciş'te meydana gelen depremlerin ardından kalıcı konutların inşaatına başladığını ifade eden Karabel, Van ve Erciş'te kısa sürede toplam 15 bin 341 afet konutunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla hak sahiplerine teslim edildiğini dile getirdi.

Karabel, ''Bu yıl en çok konut ürettiğimiz bölge Doğu Anadolu Bölgesi olmuştur. Bu bölgemizde yaklaşık 21 bine yakın konut inşa edilmiştir'' dedi.

 KÜLTÜR VARLIKLARININ RESTORASYONUNA 13 MİLYON LİRALIK KREDİ
Bu yıl taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için 138 projeye yaklaşık 13 milyon liralık kredi sağlandığını belirten Karabel, TOKİ'nin bugüne kadar 499 projeye yaklaşık 42 milyon restorasyon kredisi açtığını bildirdi. Karabel, bu projelerin 277'sinin tamamlandığını, 222 projenin restorasyonunun da devam ettiğini kaydetti.

TOKİ Başkanı Karabel, şehit aileleri, malul, dul ve yetimlere de bu yıl 219 milyon liralık kredinin yaklaşık 67 milyonluk kısmının arz edildiğini söyledi.

 TOKİ, 237 BİN KONUTLUK PROJE PLANLADI
Karabel, 2013 itibarıyla 237 bin konutun da plan aşamasında olduğunu, bu konutların proje çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Gelecek yıl için 76 hastanenin yanı sıra sevgi evleri, huzurevleri, sosyal rehabilitasyon merkezleri ile öğrenciler için 41 yurt ve 34 pansiyon binasının gündemlerinde olduğunu dile getiren Karabel, kamu kurumlarıyla yaptıkları protokoller çerçevesinde de 108 kamu binası inşasının başlatılmasını hedeflediklerini belirtti.

 HAKKARİ'YE ÜNİVERSİTE
Eğitim alanındaki çalışmaları kapsamında 16 üniversiteyle protokol imzaladıklarına değinen Karabel, Tunceli ve Hakkari üniversiteleri gibi kendilerinden talepte bulunan yeni üniversitelerin hizmet binalarını yapmaya başlayacaklarını kaydetti.

Gelecek yıl 119 okul, 14 spor kompleksinin inşaatlarını da yürütmeyi hedeflediklerini ifade eden Karabel, TOKİ olarak kendileri için sosyal konutlar, sağlık ve eğitime yönelik projelerin öncelik taşıdığını vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde