TOFAŞ’ta eyleme katılan 142 işçi işten atıldı!

TOFAŞ’ta eyleme katılan 142 işçi işten atıldı!

Tofaş Otomobil Fabrikası 15 Mayıs'ta başlayan eylemlerde ön planda olan 142 işçisini işten çıkarttı.

TOFAŞ’ta eyleme katılan 142 işçi işten atıldı!
16px
24px
23.06.2015 18:02
ABONE OLgoogle
Tofaş Otomobil Fabrikası 15 Mayıs'ta başlayan eylemlerde ön planda olan 142 işçisini işten çıkarttı. Fabrikada çay molası dışında atölyelerden dışarı çıkışlar ise yasaklandı.

Toplu sözleşme döneminde yenileme ve Türk Metal Sendikası’nın iş yerlerinden gitmesi için ilk eylemin başladığı yerlerden biri olan TOFAŞ’ta daha önce iki sözcünün işten atılmasının ardından direnişe katılan işçilerin sözcülerinin de yer aldığı 142 işçiyi daha işten attı.

Bazı otomotiv yan sanayi fabrikalarında işçilerin söz verilen iyileştirmeleri yapılmadığı gerekçesiyle başlattıkları yeni eylemin Cuma günü farklı bir boyut kazanacağı ifade edildi. İşçiler, Metal İşverenleri Sendikası (MESS) tarafından teklif edilen 3 bin 500 lira brüt iyileştirmenin aylık 100 liraya denk geldiğini, bunun da yetersiz olduğunu ifade ettiler.

Bosch'taki sözleşme baz alınarak iyileştirme yapılmasını, eylemlerden dolayı soruşturma yapılmaması ve atılanların geri alınmasını isteyen işçiler, Cuma gününe kadar verilen sözler yerine getirilmezse yeni bir direniş başlatılacağını açıkladı.
 
Öte yandan bu haberler sosyal medyada yayılırken, Tofaş Otomobil Fabrikası 142 işçiyi işten çıkarttı. Fabrikada çay molası dışında atölyelerden dışarı çıkışlar ise yasaklandı.
 
Metal İşçileri Birliği ise şu açıklamayı yaptı: "MESS ve ortakları saat ücretlere iyileştirme yapmaktan uzak duruyor. MESS, toplamda işçiye 3500 TL ödemeyi kararlaştırdı. Üstelik bu brüt... Aylara bölündüğünde 100 TL'ye denk geliyor.Ödeme yıllara yayılarak şöyle yapılacak: Ağustos ayında brüt 1400. 2016 yılında iki defa olmak üzere 700 TL. 2017'de bir defaya mahsus olmak üzere 700 TL.

MESS metal işçisiyle dalga geçiyor, işçinin hak talebine gözlerini kapamaya devam ediyor.

Sadaka koyuyor önümüze. Kabul etmeyelim.Bütün fabrikalardaki arkadaşlar gereğini yapalım. Üretimden gelen gücümüzü bir kez daha gösterip şalteri kapatalım. Hak yoksa Cuma günü genel grev var"
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde