TOBB'un yasası değişiyor

TOBB'un yasası değişiyor

TOBB'da tepki çeken uygulamalar ve artan şikâyetler üzerine hükümet düğmeye bastı.

TOBB'un yasası değişiyor
16px
24px
26.02.2013 08:21
ABONE OLgoogle

TOBB'da tepki çeken uygulamalar ve artan şikâyetler üzerine hükümet düğmeye bastı. Birliğin yasası değişiyor. Odalarda şeffaflık sağlanacak ve demokratik temsil yasayla garanti altına alınacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) son dönemde ortaya çıkan suiistimaller hükümeti harekete geçirdi. Üyelerin mesleki komitelerin belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı, uygulamaların durdurulması için dava açmaları ve aidatların kullanımı konusundaki itirazlar artınca hükümet TOBB'da reform kararı aldı. Bu doğrultuda birliğin yapısını baştan aşağıya değiştirecek uygulamalar hayata geçirilecek.

Başta meslek gruplarının oluşturulması olmak üzere yöneticilerin antidemokratik yetki kullanımları engellenecek. Reform süreci oda ve borsa seçimlerinin ardından başlayacak. TOBB başta olmak üzere tüm oda ve borsadaki sorunlar ve antidemokratik uygulamalar raporlanacak. Bu raporlar ile Devlet Denetleme Kurulu'nun "Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları" incelemesi yeni düzenlemelerin ana kaynağını oluşturacak.

ÇİFT TARAFLI DENETİM

Üyelerin taleplerini dikkate alarak hayata geçirilecek düzenlemelerin öncelikli amacı birlikte şeffaflık sağlamak. Çalışmalarla TOBB'da en fazla sıkıntı yaratan adil temsil konusunda çok net maddeler getirilecek. Aidatların nerelere harcandığı, ne kadar para toplandığı açık bir şekilde belirtilecek. Üye, harcamalarda inceleme isteyebilecek ve çift taraflı denetim hayata geçirilecek.

ŞİKÂYET YAĞDI

NACE kodlamasının ardından, meslek komitelerinin belirlenmesiyle ilgili listeler açıklandıkça tüm oda ve borsalardan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikâyet dilekçeleri yağdı. Şikâyetlerde öne çıkan sorun, meslek gruplarının oluşturulmasındaki usulsüzlükler oldu. Oda meclislerinin oluşturulmasında başkanların yaptığı sahte uygulamalar tespit edildi. Yapılan araştırmada sistemin bu tip usulsüzlüklere imkân tanıdığı belirlendi.

DDK UYARMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da 2009'da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıyla ilgili rapor yayımlamıştı. Raporda bu kuruluşların zaman içinde amacından saparak anti demokratik yapılara dönüştüğüne dikkat çekilmişti. Ayrıca politize oldukları ve ideolojik faaliyetler yürüttükleri tespiti yayılmıştı. DDK, bunların kendilerine tanınan idari ve mali özerkliği sınırsız bağımsızlık olarak algıladığını net bir şekilde ortaya koymuştu.

TOBB'A RAKİP GELİYOR

Hükümet reform çalışmasını Anayasa süreci ile yürütecek. DDK raporu ve akademisyenlerin, "Odalara anayasal güç verilmesi demokratik değil" uyarısı dikkate alınarak yeni anayasada TOBB'a yer verilmeyecek. Ayrıca oda ve borsalara alternatif kurumların ortaya çıkacağı rekabetçi bir yapı oluşturulacak. Odalara üyelik zorunlu olacak ama meslek sahibi istediği odayı belirleyebilecek.

Mehmet Ali Berber/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde