TOBB bankaların uyanıklığını nasıl engelledi?

TOBB bankaların uyanıklığını nasıl engelledi?

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bürokrasiden sıkça dert yanar. Birçok konuşmasında da bu sıkıntısını fıkralarla süsleyerek anlatır. Ancak son olay çok ilginç..

TOBB bankaların uyanıklığını nasıl engelledi?
16px
24px
20.06.2014 13:20
ABONE OLgoogle
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bürokrasiden sıkça dert yanar. Birçok konuşmasında da bu sıkıntısını fıkralarla süsleyerek anlatır.

Bürokrasiden bu kadar şikayet eden Hisarcıklıoğlu’nun TOBB adına imtiyaz sahipliğini üstlendiği Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki bir bürokrasiden bahsetmek istiyoruz.
Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi, TOBB’a kayıtlı bütün şirketlerin kuruluşunu, yıllık genel kurullarını, olağanüstü genel kurullarını, yönetim kurulu kararlarını resmi olarak tescil eden bir gazete. Kısacası iş dünyasının, şirketlerin resmi gazetesi görevini yapıyor. Bu gazete şirketler tarafından her gün takip edilir. Günlük ortalama bin sayfa ile çıkıyor.

Tabii gazete sadece şirketler tarafından takip edilmiyor. İnternet ortamından da takip edilebilen Ticaret Sicil Gazetesi, biz ekonomi gazetecileri için de ciddi bir haber kaynağı. Kim hangi şirketi kurmuş, genel kurullarında hangi kararlar alınmış gibi konuları resmi kaynağından öğrenip okuyucularla paylaşıyoruz.

İşte, biz gazeteciler için vazgeçilmez bir kaynak olan bu gazetenin sayfalarında son zamanlarda ilerlemek neredeyse imkansız hale geldi. Her sayfa için şifre istenmeye başladı. Bin sayfalık bir gazete önceki haliyle iki saat içinde tamamlanabilirken şimdilerde bu süre 10 saate çıktı. Biz de bu engellemenin ve e-bürokrasinin sebebini araştırdık.

Öğrendiğimize göre bazı bankalar Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nin PDF sayfalarını elektronik ortamda indirerek baskılı hale getirip müşterilerine satmaya başlamış. TOBB, Ticaret Sicil Gazetesi’nin baskılı halini 2 TL’ye satıyor. Bazı bankaların uygulamasını öğrenen TOBB yönetimi de, kendisi için gelir kapısı olan bu uygulamayı kısmen engelleyebilmek için elektronik ortamda bürokrasi getirmiş. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde