TOBB, ABD'de lobi atağında: Kimlerle görüştü?

TOBB, ABD'de lobi atağında: Kimlerle görüştü?

ABD’yle son dönemde gerilen ilişkilerin ardından, TOBB,  ABD’ye çıkarma yaptı.

TOBB, ABD'de lobi atağında: Kimlerle görüştü?
16px
24px
02.12.2017 17:58
ABONE OLgoogle

 Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB heyeti, ekonomi ve siyaset dünyasının önemli isimleriyle görüştü. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Biz, muhatabımız ABD Ticaret Odası ile başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere, ikili ticaret ve yatırımların önündeki sorunların ve işbirliği imkânlarının ele alınacağı ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Ticari ilişkileri geliştirmek ve Türkiye’nin yurtdışı lobi faaliyetlerine destek vermek amacıyla ABD’ye giden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyet, ABD Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Ticaret Odası ve ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüşmeler yaptı. Hisarcıklıoğlu’nun Washington ve Chicago’yu kapsayan ABD gezisi, TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahitliğinde Ekim ayında Ankara’da imzalanan mutabakat zaptı çalışmaları kapsamında gerçekleşti.

Dört günlük ziyareti değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye-ABD dostluk ve müttefiklik ilişkilerinin önemi ile var olan önemli sorunlar ve görüş ayrılıkları temas kurduğumuz tüm çevreler tarafından vurgulanmıştır. Aynı zamanda, sorunların ve görüş ayrılıklarının giderilmesi yönündeki işbirliği iradesini de gördük. Tüm ilgili çevrelerin karşılıklı olarak birbiriyle yapıcı bir yaklaşımla diyalog kurmasına ve olumlu yönde somut adımlar atmasına ihtiyaç var. Türkiye-ABD dostluğu her iki ülke halkı için olduğu gibi, NATO ittifakı için ve Türkiye’nin bulunduğu bölge için son derece önemlidir. Biz, muhatabımız ABD Ticaret Odası ile başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere, ikili ticaret ve yatırım önündeki sorunların ve işbirliği imkânlarının ele alınacağı ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Dört ana konu

Hisarcıklıoğlu ABD’ye gerçekleştirdikleri ziyaretin dört ana başlık üzerine yoğunlaştığını belirterek, “TOBB- ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı uygulanmasına ilişkin ayrıntıların görüşülmesi ve gerçekleştirilecek ortak çalışmalar, vize uygulaması ve iş dünyasına muhtemel etkileri, TOBB-ETÜ tarafından Washington’da gerçekleştirilecek eğitim faaliyetleri ile TOBB tarafından ön hazırlık çalışmaları yürütülen ve Chicago’da kurulması öngörülen Türk-Ticaret Merkezleri” ifadesini kullandı.

Kimlerle görüştü?

TOBB heyeti; ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Elisabeth Millard, ABD Ticaret Departmanı – USTR Başkanı ve Uluslararası Ticaret Baş Müzakerecisi Büyükelçi Robert E. Lighthizer ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’la biraraya gelirken, ayrıca ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Teksas Üyesi Pete Session,  North Carolina Üyesi Ted Budd ve ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından CSIS Başkanı Dr. Hamre ile de görüştü.

Heyet ayrıca, ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen çalışma yemeğine iştirak etti. Ziyaretin son günü, TOBB Heyeti Chicago’ya geçerek, TOBB tarafından kuruluş ön çalışmaları yürütülen Türk Ticaret Merkezi hakkında temaslarda bulundu.

Hisarcıklıoğlu’nun ziyaretine, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Çağlar ve Ender Yorgancılar, TOBB Yönetim Kurlu Üyesi Cengiz Günay ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da iştirak etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde