TMSF, hakim yüzünden 500 milyondan oldu

TMSF, hakim yüzünden 500 milyondan oldu

Batık bankaların off-shore şubelerine yüksek faiz beklentisiyle para yatıran 150 kişi, hâkimlerin abartılı takdiri sayesinde TMSF'den 500 milyon lira aldı. Yargıtay kararları onarsa, devlet ikinci kez batık faturası ödeyecek

TMSF, hakim yüzünden 500 milyondan oldu
16px
24px
28.10.2014 05:59
ABONE OLgoogle
Batık bankaların off-shore şubelerine yüksek faiz beklentisiyle para yatıran 150 kişi, hâkimlerin abartılı takdiri sayesinde TMSF'den 500 milyon lira aldı. Yargıtay kararları onarsa, devlet ikinci kez batık faturası ödeyecek

Patronları tarafından hortumlanan, devlete 50 milyar dolardan fazla zarar getiren batık bankaların yeni bir faturası daha ortaya çıkıyor. Batık bankaların Türkiye dışındaki off-shore şubelerine para yatıran yüzlerce kişinin açtığı davalar tek tek sonuçlanıyor. Davalara bakan hakimlerin 'abartılı takdir hakkı'nı kullanmaları nedeniyle garanti kapsamında olmayan mevduatlara milyonlarca lira para ödenmek durumunda kalınıyor. 

DAVAYI AÇAN KAZANDI 

Yerel mahkemeler takdir hakkını, dava açan mudilerden yana kullanarak, davacının kandırıldığına bu nedenle paranın iade edilmesine karar veriyor. Bu yolla 150 kişiye bugüne kadar 500 milyon TL ödendi.

İlk davayı açıp kazanan Müjdat Mançu diğer off-shorezedelere de emsal oldu. Arka arkaya TMSF aleyhine birçok dava açıldı. Davalar arasında en büyük tutar Mehmet Keramettin Bahadır'a ait. Bahadır, 6.2 milyon liralık mevduatı için dolandırıldığı iddiasıyla Egebank üzerinden ING Bank'a 46 milyon TL'lik alacak davası açtı. Yerel mahkeme mudinin lehine karar verdi. Dava, 2 Aralık'ta Yargıtay'da görüşülecek.

Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onarsa Bahadır'a 46 milyon TL ödenecek. Yurtiçinde hesabı bulunanların mevduat garantisi 100 bin TL ile sınırlı. Off-shorezedeler ise mahkeme yoluyla kendi paralarını faiziyle birlikte tahsil ediyor. O dönemde 4 bin kişinin 4 milyar TL'ye yakın off-shore hesabı bulunuyordu. Bu davalar emsal olmaya devam ederse devlet ikinci kez batık banka maliyeti yüklenmek zorunda kalacak. 

UYUŞMA ZLIK DA VASI AÇILDI

TMSF'NİN şu anki sıkıntısının nedeni eski yönetimin satış sözleşmesine koyduğu bir maddeden kaynaklanıyor. Buna göre, Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, Bank Kapital ve Sümerbank tek çatı altında, 18 Mayıs 2001'de Oyakbank'a satıldı. Oyakbank ise hisseleri Temmuz 2008'de ING Bank'a devretti.

Davalar da bu bankaya açıldı. Ancak alım sözleşmesine, bankaların 'çöpsüz üzüm' şeklinde satılması için 'geçmişten gelen tüm davaların sonuçları TMSF'nin sorumluluğunda' maddesi konuldu. Böylece off-shore kararları TMSF'ye geldi. TMSF de bu sorunun çözülmesi için ING Bank'a bir uyuşmazlık davası açtı.

8 KAT FAZL A KAZANÇ

Hukukçular, bu paraların ödenmesinin mahkemenin abartılı takdirinden kaynaklandığını belirtiyor. 1990'lı yıllarda 6 milyon liralık parasını yüzde 83 faizle (Türkiye'deki bankaların iki katı) Egebank'ın off-shore şubesine yatıran bir kişinin bu işin riskini bilmemesinin mümkün olmayacağını belirten hukukçular, "Mudi daha fazla faiz almak için 6 milyon 200 bin liralık mevduatını Egebank'ın off-shore şubesine yatırdı. Bu paranın hakimlerin kararıyla 46 milyon liraya çıkması hakkaniyet ilkesine uymaz. Karar onanırsa mudi mevduatının 8 kat fazlasını kazanmış olacak" diyor.
İbrahim Acar/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde