TMO'dan ihracatçılara arpa ve buğday

TMO'dan ihracatçılara arpa ve buğday

TMO, mamul madde ihracatçılarına 15 Eylül 2010 tarihinden itibaren dünya fiyatları seviyesinde belirlenecek fiyatlarla buğday ve arpa satacak.

TMO'dan ihracatçılara arpa ve buğday
16px
24px
13.09.2010 16:07
ABONE OLgoogle

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mamul madde ihracatçılarına 15 Eylül 2010 tarihinden itibaren dünya fiyatları seviyesinde belirlenecek fiyatlarla buğday ve arpa satacak. İlk etapta 70 bin tonu ekmeklik, 30 bin tonu makarnalık olan 100 bin ton buğday ve 100 bin ton arpa olmak üzere toplam 200 bin ton hububat satışa sunulacak. 

     TMO'dan yapılan yazılı açıklamada, daha önce, yurt dışı ve yurt içi hububat piyasalarının yakından takip edildiği, yurt içi piyasaların istikrarı için gerektiğinde her türlü tedbirin alınacağının duyurulduğu hatırlatıldı. 

     Bu kapsamda ilgili sektörlerin ihtiyaç duyacakları hammaddeyi temin edebilmelerini kolaylaştırmak amacıyla ilk aşamada AB'den 330 bin tonluk gümrüksüz buğday ithalat yetkisinin özel sektöre verilmesinin sağlandığını belirtilen açıklamada, 6 Eylül 2010'dan itibaren ise kalitelerine göre 515-635 TL/ton arasında değişen fiyatlarla 225 bin 300 ton ekmeklik, 550-665 TL/ton arasında değişen fiyatlarla 78 bin 700 ton makarnalık olmak üzere toplam 334 bin ton buğdayın satışa açıldığı anımsatıldı. 

     Yurt dışı buğday piyasalarında halen sürmekte olan istikrarsızlığın aksine, söz konusu tedbirlerin etkisiyle yurt içi buğday piyasalarında gerek fiyat, gerekse ticarete konu olan miktar açısından dikkate değer bir rahatlama sağlandığı ifade edilen açıklamada, ''Bilindiği üzere, dünya un ve makarna ticaretinde çok önemli bir yere sahip olan un ve makarna ihracatçılarımız ile bulgur, bisküvi, irmik ve yem ihracatçılarımızın gerçekleştirdikleri ihracat sonrasında vergiye ve herhangi bir dönemsel kısıtlamaya tabi olmaksızın bütün yıl boyunca buğday ve arpa ithalatı yapma hakları bulunmaktadır'' denildi. 
     
     15 EYLÜL'DEN İTİBAREN 200 BİN TON HUBUBAT SATIŞA SUNULACAK
     
     Son dönemde dış piyasalarda yaşanan daralmalar dikkate alınarak, mamul madde ihracatçılarına 15 Eylül 2010 tarihinden itibaren dünya fiyatları seviyesinde belirlenecek fiyatlarla buğday ve arpa satışına karar verildiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
     ''Bu amaçla, ilk etapta 70 bin tonu ekmeklik, 30 bin tonu makarnalık olan 100 bin ton buğday ve 100 bin ton da arpa olmak üzere toplam 200 bin ton hububat satışa sunulacaktır.
     Piyasaların ihtiyacına göre satışa açılan stok miktarlarında müteakip dönemlerde yeni düzenlemelere gidilebilecektir.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde