TL üzerindeki baskı sürüyor, uzmanlar endişeli

TL üzerindeki baskı sürüyor, uzmanlar endişeli

İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararının ardından Lira değer kaybını genişletti.

TL üzerindeki baskı sürüyor, uzmanlar endişeli
16px
24px
08.05.2019 14:29
ABONE OLgoogle

Böylece sene başından bu yana dolar karşısında %15 değer kaybederek Arjantin pesosu ile beraber en çok düşüş yaşayan gelişen ülke parası oldu.

Ticaret savaşları endişesinin artması ve doların değerlenmesi ile gelişen ülke varlıkları haftaya düşüşle başladı, USD/TRY kuru da zayıf lira ve güçlü dolar ile hafta başında 6,04’e yükselmesinin ardından YSK’nın İstanbul Büyük Şehir seçimlerinin yeniden yapılması kararını alması ile 6,15’e yükseldi.

Dün yükselişini 6,20 seviyesine kadar sürdüren kur, bugün gün içinde en yüksek 6,1850’yi görmesinin ardından son saatte 6,16’nın üzerinde işlem görüyor.

Uzmanlar endişeli  

Ekonomi ve piyasalar açısından iki ay daha kayıp olacağına, 31 Mart sonrası söz verilen reform uygulamalarının gecikeceğine dikkati çeken analistler; önümüzdeki dönemde harcamalar ve bütçe üzerindeki baskının artacağını, özel sektörde yatırım ve harcamaların durmasıyla vergi gelirlerinin de düşeceğini belirterek, bütçe açığının artmasıyla Hazine’nin de daha fazla borçlanmak durumunda kalacağını belirtiyor.

S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler, TCMB’nin rezervleri, ısınan ticaret savaşları, bir türlü çözülemeyen DTH’lar gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL’deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

Reuters haberine yorumuna yer verilen adı belirtilmeyen bir bankacı siyasi risk priminin arttığını ve Haziran’daki seçime kadar kurdaki rahatsızlığın süreceğini söyledi.

“Diğer taraftan ticaret savaşları nedeniyle yurt dışı piyasalar bozuk, ABD ile ilişkiler, rezervler derken içeride risk faktörü çok fazla. Verilerden çok gelişmeler izleniyor ve bu bir süre daha devam edecek. Bu hareketi tersine çevirmek için siyasi tarafta ciddi gelişmelerin olması, S400 konusunun çözülmesi gibi unsurları görmek gerek. Önümüzdeki dönemde dolar/TL’de 6.20-6.25 bandı üzerinde kalırsa yükseliş sürebilir. Aşağıda 6.08’in altına kayması halinde ise hareket yavaşlayabilir” dedi.

22 Mart’ta lirada yaşanan sert düşüş CDS’lerde de Ekim sonrası en yüksek seviyenin görülmesine neden olmuştu. İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı sonrası IHS Markit verilerine göre Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS’ler önceki günkü kapanışa kıyasla 30 baz puan artışla mart sonundan bu yana en yüksek seviye olan 464 baz puana çıktı. 

Bluebay Asset Management’tan Timothy Ash, dün yazdığı notta, “Türkiye için benzeri görülmemiş – ve hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye’deki demokrasi algıları açısından zarar verici. Bu, Türkiye piyasalarını ve ekonomiyi seçimlerin yeniden yapılacağı dönemde korunmasız bırakıyor. AKP ekonomi yönetiminin 31 Mart’ta yapılan seçimin ardından çok ihtiyaç duyulan politika normalleşmesi sözünü verdiğini hatırlayın. Şimdi iki ay daha belirsizlik ve makro istikrar için potansiyel riskler olacak” demişti.

UniCredit gelişmekte olan piyasalar FX stratejisti Kiran Kowshik, hukukun üstünlüğü konusunun piyasalarda yakından izlendiğini belirterek, “Rezervlerin azaldığı da ortada ve Türkiye’nin IMF gibi dış çıpalar olmadan mevcut zorlukları nasıl aşabileceğine yönelik soru işaretleri var. Türkiye’nin rezervlerinin yeterliliği ve dış borçlarını ödeyebilme yetisine yönelik endişeler artıyor” diye konuştu.

İntegral Yatırım uzmanları “USDTL kurundaki hassasiyet devam ediyor. Kur 6.15 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Türkiye ‘ye yönelik risk algısının yüksek olması, dışarıda küresel risk iştahının zayıf olması nedeniyle gelişmekte olan ülke piyasalarındaki olumsuz seyirde USDTL kurunu olumsuz etkiliyor. Kur için olası açıklamalara karşı dikkatli olmakta fayda var. Veri takvimi açısından sakin bir gün.” yorumunda bulundu.

Teknik analizlerinde fiyat beklentilerini ise kurum şöyle belirtti: “USDTL kurunda bir süre daha geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Kur 6.00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönde eğilimini sürdürebilir. Yukarıda 6.22 bölgesi direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 6.10 bölgesi en yakın destek noktası olurken, ana desteği ise 6.00 seviyesi olarak takip etmek daha sağlıklı olabilir.”

Güvenli varlık talebi yüksek

Global piyasalarda güvenli varlık talebi yükseliyor. Politik belirsizliklerin etkisiyle Lira bu anlamda alıcı bulmakta zorlanırken, Yen bu ortamdan karlı çıkıyor. 

Yen Dolar karşısında son 6 haftanın en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

23 Haziran’da yapılacak seçim öncesinde maliye politikalarındaki işleyiş ise yatırımcılar işin en büyük soru işareti, reel ve özel sektörün desteklenmesi için yapılacak reformların kaynağı ve içeriği için Mayıs-Haziran aylarını işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın yakın zamanda bu konuya dair bir açıklama yapması bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde