TL'de 1 kuruş kayıp şirketlere 1,8 milyar lira zarar ettiriyor

TL'de 1 kuruş kayıp şirketlere 1,8 milyar lira zarar ettiriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, geçen hafta Başkanlık sistemi gündeme geldiğinde Türk lirasının 8 kuruşluk değer kaybettiğini savunarak, "Türk tipi başkanlık sistemi 'tek adam'lık rejimidir" dedi

TL'de 1 kuruş kayıp şirketlere 1,8 milyar lira zarar ettiriyor
16px
24px
23.10.2016 19:35
ABONE OLgoogle

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke kurdaki yükselişi değerlendirdi.

ABD dolarındaki artışa dikkati çekerek, "Dolar iner de çıkar da, bizi etkilemez" sözünü eleştiren Böke, doların her artışında 78 milyon vatandaşın etkilendiğini, liradaki her 1 kuruşluk değer kaybının Türkiye'deki şirketlere 1,8 milyar lira zarar ettirdiğini, Türk lirasıyla gelir elde eden emeklinin, işçinin, KOBİ'nin, asgari ücretlinin zarar ettiğini söyledi.

İşsizliğin tek çaresinin üretmek olduğunu dile getiren Böke, Türkiye'nin müthiş potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye müthiş stratejik bir coğrafyaya sahip ama bu coğrafyayı, savaşların değil barışların coğrafyası yapmayı önceleyen bir iktidara ihtiyaç var. Türkiye dinamik bir nüfusa sahip. Bu iktidar güvensizlik yarattıkça ülkede yatırım olmuyor. 2011'den beri ülkede yaratılan gerilim içinde yatırımların payı azalıyor, üreterek değil tüketerek büyüyoruz. Borçlanarak büyüyoruz. Bir gün o deniz bitecek."

Başkanlık sistemini de eleştiren Böke, geçen hafta bu konu gündeme geldiğinde Türk lirasının 8 kuruşluk değer kaybettiğini savunarak, "Türk tipi başkanlık sistemi 'tek adam'lık rejimidir. Tek adamlık rejimleri, bir kişinin iki dudağı arasına sıkışmış bir ülke anlamına gelir. 79 milyon insan bir kişinin iki dudağı arasına sıkışamaz. Parlamenter demokrasi 79 milyon insanın, bir kişinin iki dudağı arasına sıkışmış değil kendi adına ses verebildiği bir sistemdir." görüşlerini aktardı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin zenginleştiği dönemlerin parlamenter sistemin en iyi şekide işlediği dönemler olduğunu savunan Selin Sayek Böke, "Parlamenter demokrasiyi güçlendirmeliyiz." diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde