TİM'den büyümek isteyen ihracatçılara kolaylık

TİM'den büyümek isteyen ihracatçılara kolaylık

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların halka arz öncesinden başlayarak, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemelerini sağlamak amacıyla önemli bir imza attı

TİM'den büyümek isteyen ihracatçılara kolaylık
16px
24px
26.05.2011 13:41
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların halka arz öncesinden başlayarak, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemelerini sağlamak amacıyla, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş (MKK) ile protokol imzaladı. 

     Protokole göre ihracatçı firmalar, büyüme ve yatırımlarını finanse edebilmeleri için ihtiyaç duyacakları kaynağın temininde sermaye piyasasının sunduğu imkanlardan daha geniş ölçüde yararlanabilecek. Firmaların, global piyasalarda rekabetçi, iyi yönetilen, ortaklarına yüksek değer sağlayan kurumlar haline dönüşmeleri, halka arza uygun bir kurumsal yapıya kavuşmaları ve halka arz öncesinden başlayarak, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemeleri amacıyla eğitim ile seminerler de düzenlenecek. 

     TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ticaret Kompleksinde yapılan imza töreninde, protokol ile ihracatçıların büyüme ve yatırımlarını sermaye piyasaları aracılığıyla daha kolay bir şekilde finanse etmesine yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi. 

     Bu yıl 135 milyar dolar ihracatın üzerine çıkarak Cumhuriyet rekorunu kırmayı amaçladıklarını ifade eden Büyükekşi, 2023 hedefi olan 500 milyar doları anımsatarak, ihracat hacminin firmaların finansal ihtiyaçlarını da artırdığını belirtti. 

     Büyükekşi, 2023 hedefinde ortaya koydukları 18 ana stratejik hedeften birinin de ''Finansal enstrümanların ve ticaret destek araçlarının etkin ve verimli kullanımını temin etmek'' olduğunu, ihracatçıların her türlü finansal enstrümanı rahatça kullanabilmelerinin yolunu açtıklarını anlattı. 

     İlk olarak Halkbank ile forward protokolü imzaladıklarını, ardından VOB ile vadeli işlemlerin daha iyi tanıtılması için bir protokol yaptıklarını, Eximbank ile de bir opsiyon protokolü imzaladıklarını hatırlatan Büyükekşi, ''Bugün de ihracatçılarımızın sermaye piyasalarından daha etkin yararlanmalarını temin etmek için SPK, IMKB, Takasbank, TSPAKB ve MKK ile bir protokol imzalıyoruz. Böylece ihracatçılarımıza modern finansın tüm yöntemlerini kullanmaları için sunuyoruz'' diye konuştu. 

     İhracatçıların ciddi anlamda finansman talebine ihtiyaç duyduğunu gördüklerini söyleyen Büyükekşi, bunu ihracatçı eğilim araştırmalarında gözlemlediklerini anlattı. 

     Firmalara ihracatın öncelikli sorunlarını sorduklarında, firmaların yüzde 40'ının finansman maliyetlerini gösterdiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti: 

     ''İşte bu yüzden ihracatçılarımıza finansman sağlamamız gerekiyor. Sermaye piyasasının sunduğu imkanları değerlendirmek gerekiyor. Büyümek isteyen ihracatçılarımızı, halka arz yoluyla, uzun vadeli finansman imkanına kavuşturmamız gerektiğine inanıyoruz. Yine firmalarımızı halka arza uygun bir kurumsal yapıya kavuşturmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu protokoldeki yaptığımız işbirliği ile ihracatçılarımıza eğitim vereceğiz. İhracatçı şirketlerimizi halka arza yönlendireceğiz. Böylece hem ihracatçılarımız çok uzun vadeli bir kaynağa sıfır maliyetle ulaşacaklar, hem de Türk sermaye piyasası derinleşecek, kurumsallaşacak.'' 

     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Büyükekşi, protokolün ardından ihracatçı şirketlerin halka arz konusundaki performanslarını izleyeceklerini, ilk bin ihracatçı firmanın bugün 67'sinin halka açık olduğunu söyledi. 

     Büyükekşi, kendi şirketlerini de halka arz etmek için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 
     
    ''İHRACAT MANTIĞINA UYGUN ÖZEL KOLAYLIKLAR DA SAĞLAYACAĞIZ''
    
     SPK Başkanı Vedat Akgiray da ekonominin lokomotiflerinden birinin de ihracat olduğunu belirterek, ''TİM'in sermaye piyasalarıyla yakın işbirliğini söylemesi fevkalade önemli bir mesaj'' dedi. 

     Halka arz yoluyla sermaye tabanını kuvvetlendirmiş bir ihracatçı firmanın, sermaye piyasalarının diğer enstrümanlarıyla risklerini yönetebileceğini, her türlü yatırımı cesaretle yapabileceğini vurgulayan Akgiray, SPK'nın da bu süreçte kolaylaştırıcı her türlü tedbiri alacağını, ihracat mantığına uygun özel kolaylıklar da sağlayacağını bildirdi. 

     İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, şirketlerin finansman ihtiyacına dikkati çekerek, firmaların sermaye piyasalarındaki çeşitli enstrümanlardan düşük maliyetlerle yararlanabileceklerini söyledi.
     Şirketler için dış tanınırlığın önemli olduğunu hatırlatan Erkan, şirketlerin halka arz yoluyla kredibilitelerini artırabileceklerinin altını çizdi. 

     Erkan, beşinci ayın sonunda 13-14 şirketin halka arz edildiğini, yıl sonunda halka arzlarda rekor olabileceğini söyledi. 

     Ertelenen halka arzlara ilişkin bir soru üzerine de Erkan, erteleme kararlarına saygı duyduklarını belirterek, halka arzlarda dünyadaki konjonktürün de önemli olduğunu anlattı. Erkan, yılın geri kalan kısmında piyasaya ilginin sürmesini beklediklerini dile getirdi. 

     TSPAKB Başkanı Atilla Köksal ise sermaye piyasası kurumlarının ele ele vererek neredeyse özel sektör gibi çalıştığını, şirketlerin sermaye piyasaları enstrümanlarını kullanarak büyümeleri için önemli fırsatlar bulunduğunu belirtti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde