TİM’de garip şeyler oluyor

TİM’de garip şeyler oluyor

Yeni yönetim oluşmasına oluşmuştu ama kararların oybirliği ile alınması dönemi geride kalmıştı. Biz bu kulisi yazınca haliyle yeni bilgiler akmaya başladı.

TİM’de garip şeyler oluyor
16px
24px
14.12.2018 11:43
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM), 61 ihracatçı birliğini, 27 ihracatçı sektörü, 70 binin üzerinde ihracatçı şirketi temsil eden devasa bir kurum. 168 milyar dolarlık ihracat TİM üyesi şirketler tarafından gerçekleştiriliyor.

Haliyle bu önemli kurumda olup bitenler biz gazeteciler için haber değeri taşıyor. Geçen hafta TİM ile ilgili önemli bir kulis bilgisini paylaşmıştık. Yönetim Kurulu’nda ciddi görüş ayrılıkları olduğunu, yönetimde çatlak oluştuğu bilgisini aktarmıştık. Kurumla ilgili yeni haberler aktarmaya devam ediyoruz. 

TİM’in Olağan Genel Kurulu Haziran ayında yapılmıştı. İsmail Gülle, Oğuz Satıcı ve Tahsin Öztiryaki’nin yarıştığı seçimde Gülle ipi göğüsleyen isim olmuştu. Üç aday da birbirine yakın oy aldığı için de TİM Yönetim Kurulu’nu seçecek olan Sektörler Konseyi’nde de hiçbir aday çoğunluğu sağlayamamıştı.

Bu nedenle Yönetim Kurulu’nun oluşması zaman almıştı. Yeni yönetim oluşmasına oluşmuştu ama kararların oybirliği ile alınması dönemi geride kalmıştı. Biz bu kulisi yazınca haliyle yeni bilgiler akmaya başladı.

Bize gelen bilgilere göre, Gülle için başkanlık seçimleri döneminde ilginç bir isim çok yoğun çalışmış. Sıkı durun bu isim kamuoyunun da yakından tanıdığı bir isim.

FETÖ soruşturmaları kapsamında bir süre hapiste yatan ve sonrasında şartlı tahliye ile çıkan İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Birliği eski Başkanı Zekeriya Mete’nin TİM Başkanı üzerinde çok etkili olduğu konuşuluyor. Dış Ticaret Kompleksi’nde bu iddia ayyuka çıkmış. Binada konuşulanlara bakılırsa Mete “gölge başkan” gibi hareket ediyormuş. 

Yeri gelmişken bir kulis bilgisi daha aktaralım. Yine Gülle’nin seçim sürecinde en yoğun çalışan isimlerden biri Kıvanç Tekstil’in sahibi Zeki Kıvanç. Kendisi halen TİM Başkanvekili. Ekim ayı ihracat rakamları Adana’da açıklanmıştı. Programa göre rakamlar da Kıvanç Tekstil’in fabrikasında açıklanacaktı.

Bir gün öncesinde sahneler kurulmuş, toplantı yeri hazır edilmişti. Gülle, gece karar değiştirerek toplantı yerini değiştirmişti. Duyduğumuza göre Kıvanç bu duruma çok bozulmuş. İki eski dostun araları bu aralar pek iyi değilmiş.

Gelelim üçüncü kulise. TİM her yıl ihracatçıları teşvik etmek için ödül törenleri düzenliyor.

Hizmet ihracatçılarına da bu çerçevede ödüller veriliyordu. Her yıl 500 Büyük Hizmet İhracatçısı adıyla sinema, turizm, seyahat, yazılım sektörlerindeki döviz getiren şirketler ödüllendiriliyordu. Biliyorsunuz geçen yıl Hizmet İhracatçıları Birliği adıyla yeni bir birlik kuruldu.

Birliğin Başkanı THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı. Yardımcılığını ve sektör konseyi başkanlığını da tekstil, inşaat ve turizm alanlarında yatırımları olan işadamı Ahmet Akbalık yapıyor. Aycı ve Akbalık, bu ödülleri TİM’den bağımsız olarak kendi birliklerinin çatısı altında vermeye karar vermiş.

Bu konuyu da İsmail Gülle’ye söylemişler. Bu yıl ödül törenini Hizmet İhracatçıları Birliği yapacakmış. TİM’den aktaracaklarımız şimdilik bu kadar. Yeni bilgiler gelirse yazmaya devam edeceğiz…

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde