TİM Başkanı Gülle: 8 trilyon dolarlık İpekyolu yeniden ayağa kalkıyor

TİM Başkanı Gülle: 8 trilyon dolarlık İpekyolu yeniden ayağa kalkıyor

4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi Trabzon’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

TİM Başkanı Gülle: 8 trilyon dolarlık İpekyolu yeniden ayağa kalkıyor
16px
24px
28.11.2019 10:26
ABONE OLgoogle

Ramada Otel’de gerçekleştirilen zirveye Bakan Berat Albayrak’ın yanısıra Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hazısalihoğlu, Türkiye ihracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Deng Li, yerli ve Yabancı işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye ihracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle yaptığı konuşmada "Bu etkinliğin Trabzon’da yapılmasının ayrı bir önemi var. Trabzon’un coğrafi yapısı bir önemli bir liman kenti olmasını sağlamaktadır. En önemli kapılardan biridir. Bugün ok hızlı büyüyen bir eko sisteme tanıklık ediyoruz.

Çok önemli bir ticari işbirliğinin eşiğindeyiz. Çin’in ortaya koyduğu kuşak yok inisiyatifi çok sayıda ülkeyi kapsıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu koridora yapılacak 8 Trilyon Dolarlık yatırımın önemli kısmını ulaşım alanı oluşturuyor. İpekyolu tekrar ayağa kalkmaktadır.

Çin’den yola çıkan yük treni Marmaray’dan geçerek Avrupa’ya doğru girmesi çok önemlidir. Bölge devletlerinin imkanlarının güçlendirilmesi adına mega projelerimiz çok önemlidir.  Savunma teknolojide gerçekleştirdiğimiz milli hamle herkesi caydıracak duruma gelmiştir.

Terör örgütlerine en hızlı cevabı verecek konumdayız. Olumlu gelişmelerin ileriye taşınması ve refahın bölge ülkelerine yayılması için kazan kazan şeklinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz dış ticaret fazlası veren Türkiye’dir. Bu hedef için çalışıyoruz. Devletimiz ihracat için attığımız her adımın arkasında durmaktadır." ifadelerini kullandı.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da  yaptığı konuşmada "Çin’in başlattığı Kuşak yol projesi ana duraklardan biri olan Ülkemize büyük olanaklar sunmaktadır. Dünyadaki ana ticaret merkezi Asya’ydı. Dünya eko sisteminin bu merkezde büyüdüğü bu sistemde dünya ekonomisinde vaşat ekonomiye doğru ilerliyoruz. Kuşak yol adındaki bu sistem başta Çin ve Türkiye olmak üzere bütün bu eko sisteme çok önemli hareket getiriyor. Bölgedeki iş insanları arasında düzenlenen bu zirvede bu açıdan çok önemli. Trabzon çok önemli bir şehir.  Dünya tarihinde önemli izler bırakmış bir şehir. 

Türkiye olarak zor bir dönemi geride bıraktık. Yıl için zaman zaman devam eden kur ve diğer atakları geride bırakıyoruz. Yeni ekonomik programın 2. Etabını paylaştık. Yaşanan her türlü zorluğun üstesinden gelme noktasında kararlı davrandık ve piyasalardaki iyileşmeyi sağladık. Finansal piyasalarda normalleşmeyi sağlamakla birlikte yeni kararların hızlandığını görüyoruz. Bu ivmenin son çeyrekte daha da hızlandığı bir döneme giriyoruz. 2019 yılını bir çok kurumun tahminlerinin ötesinde bir performanslar pozitif anlamda geride bırakıyoruz. Son çeyrekte yüzde 4-5 doğal büyümeyi göreceğiz. Atılan adımlar sınasında üretim bandına girmekte olduğumuzu görüyoruz. Pozitif büyümenin gerçekleştiği yılda cari fazla verme konusu tarihe geçecek. Bütün kurumlar ekonomimiz ile ilgili değerlendirmelerini pozitif yönde güncelliyor.

Bizim dediğimiz yere geliyorlar ama biraz geç geliyorlar. Biz Yüzde 8,5 hedefi koymuştuk inşallah ona ada gelecekler. 2019 ve 2020 GSYH noktasında pozitife döndü. Yuları doğru revize edilmeye başlandı. Adım Adım ilerliyoruz. Bir dünya kuruluşu kolay kolay altından kalkılamayacak bir durumu çok iyi altından kalktığını belirtti. Bundan sonra daha uzun bir yolumuz var. Enflasyon, kur ve faiz de kazandıklarımızı daha da ileriye taşıyacağız. Üretim ihracat ve üretim öncelikli yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye gerek bölgesinde dünya nüfusunun ve ekonomisinin merkezinde olması noktasında çok önemli bir ülke." ifadelerini kullandı.

?ref_src=twsrc%5Etfw">November 28, 2019

Konuşma sonunda Bakan Berat Albayrak, TİM Başkanı Gülle'ye yöresel hediyeler verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde