TİB'den 6 haber sitesine erişim yasağı

TİB'den 6 haber sitesine erişim yasağı

TİB, iftar saatlerinde aralarında gazetelerin internet sitelerininde bulunduğu 6 haber sitesine Türkiye'den erişimi engelledi.

TİB'den 6 haber sitesine erişim yasağı
16px
24px
01.07.2016 05:42
ABONE OLgoogle
Hiçbir bildirim ve gerekçe gösterilmeksizin yapılan işlemle ilgili engellenen sitelerin yetkilieri bilgi almak istediğinde ise "Atatürk Havalimanı saldırısı"yla ilgili şikayetler gerekçe gösterildi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) hiçbir gerekçe göstermeden 6 haber sitesine yasak getirdi. Aralarında yenihayatgazetesi.com, yarinabakis.com, subuohaber.com, onyediyirmibes.com, yeniyon.org isimli internet haber sitelerinin bulunduğu 6 internet sitesine Türkiye'den erişim iftar vaktinde engellendi.

ATATÜRK HAVALİMANI'NA SALDIRI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Hiçbir bildirim yapılmadan ve gerekçesiz işlem nedeniyle internet sitelerine erişim tamamen durdu. TİB Başkanlığı'nın Gölbaşı İncek'teki merkezinde bulunan yetkililer karara ilişkin bilgi vermezken,  ‘Atatürk Havalimanı'na yapılan canlı bomba saldırılarından sonra internette yoğun şikayet aldıkları bazı sitelere ilişkin işlem yapıldığı' yönünde garip bir cevap vermeyi seçti. Sansürlenen ve erişimi engellenen internet siteleri editörleri de kendilerine bilgi verilmediğini, klasik uygulamada site engellendiğinde kullanılan TİB engelleme yazılarının da internet sitelerinde yer almadığını bildirdi. 

Öte yandan yurt dışından ve yurt içinde VPN programı kullanan internet aboneleri sitelere erişebildi.

Yenihayat.com'dan yapılan açıklama şöyle:

Hiçbir bildirim yapılmadan ve gerekçesiz işlem nedeniyle internet sitelerine erişim tamamen durdu. TİB Başkanlığı'nın Gölbaşı İncek'teki merkezinde yetkililer karara ilişkin bilgi vermezken, ısrarlı sorularımız üzerine, ‘Atatürk Havalimanı'na yapılan canlı bomba saldırılarından sonra internette yoğun şikayet aldıkları bazı sitelere ilişkin işlem yapıldığı' yönünde garip bir cevap vermeyi seçti. Sansürlenen ve erişimi engellenen internet siteleri editörleri de kendilerine bilgi verilmediğini, klasik uygulamada site engellendiğinde kullanılan TİB engelleme yazılarının da internet sitelerinde yer almadığını bildirdi. Öte yandan yurt dışından ve yurt içinde VPN programı kullanan internet aboneleri sitelere erişebildi.

TİB'in bağlı olduğu Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) sınırsız sansür veren yönetmelik yakın zamanda değiştirilmişti. Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, Meclis'ten geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. TİB'e Kuzey Kore'yi aratmayacak sınırsız yetkiler verildiği yönünde eleştiri alan yönetmelik11 Haziran 2016 tarihli, 29739 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. Yönetmelikte dünyanın hiçbir yerinde verilmeyen sansür yetkisi sağlayan şu ifadeler yer almıştı: “Kurum; savaş, genel seferberlik ve benzeri durumlarda, kamu güvenliği ve ulusal savunma için gerekli görüldüğü takdirde, sınırlı veya sınırsız bir süreyle işletmecinin işletme faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını askıya alabilir ve doğrudan doğruya şebekeyi işletebilir. Bu durumda geçecek süre, yetkilendirme süresinin sonuna eklenir.” BTK ve TİB'in kamu güvenliği bahanesiyle ‘sınırsız sansür yapma hakkı' aldığı eleştirileri dile getirilmişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde