THY grevine saatler kaldı

THY grevine saatler kaldı

Hava-İş Sendikası, Türk Hava Yolları ve bağlı işyerlerinde çalışan 14 bin üyesiyle bu gece yarısından sonra saat 03.00’da greve çıkacak.

THY grevine saatler kaldı
16px
24px
14.05.2013 15:51
ABONE OLgoogle

 

Hava-İş Sendikası, Türk Hava Yolları ve bağlı işyerlerinde çalışan 14 bin üyesiyle bu gece yarısından sonra saat 03.00’da greve çıkacak. Sendika, THY ile yürütülen 24.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadığı için grev yapacak. 
 
Hava-İş Sendikası, 14 bin üyesiyle Türk Hava Yolları’nda (THY) grev yapacak. Bu gece yarısından sonra saat 03.00 itibarıyla başlayacak olan grev THY ile yürütülen 24.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadığı gerekçesiyle yapılıyor. 
THY A.O Genel Müdürlüğü ve Bağlı İşyerleri İşletmesi ile yürütülen 24.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış, yasa uyarınca resmi arabulucu safhasına geçilmiş, resmi arabulucu safhasında da sonuca ulaşılamamış ve Toplu İş Sözleşmesi bağıtlanamamıştı. Bu gelişmelerin üzerine greve çıkma kararı alan Hava-İş Sendikası bu gece yarısından sonra greve çıkacak. 
 
305 işçi geri alınsın
 
THY ile Hava-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme aşamasında, işten haksız şekilde çıkarılan ve mahkemelerce işe iadelerine karar verilen 305 işçinin yeniden işe alınmasını talep eden Sendika, bu işçiler işe alınmadan grevi sonlandırmayacaklarını daha önceki açıklamalarında pek çok kez belirtti. 
 
Bu nedenle THY Yönetimi ve Hava-İş Sendikası arasındaki grev geriliminin ateşlendiği nokta da 305 işçinin durumunun ne olacağı konusunda uzlaşılamaması oldu. 
 
Grev nasıl gerçekleşecek?
 
Bu gece yarısından sonra saat 03.00’da fiilen başlayacak olan grevde Türk Hava Yolları ve bağlı işyerlerinde çalışan 14 bin işçi iş bırakacak. İlk olarak, THY ilgili işyerlerinin önüne saat 03.00’da Hava-İş’in resmi “Bu İşyerinde Grev Var” pankartı asılacak ve resmi grev gözcüleri göreve başlayacak. 
 
Normal çalışanlar grev saat 03.00’da lokalde fiilen başlamış olacağından 08.30’da işlerine gelmeyecek ve greve katılacaklar. 14 Mayıs’ta göreve başlayacak vardiyalı personel ise gece vardiyasında 15 Mayıs saat 03.00 lokalde görevlerinden ve işyerinden ayrılacak ve greve katılacak. 15 Mayıs sabah vardiyası işe gelmeyecek greve katılmış olacak. 
15 Mayıs saat 03.00 lokal sonrasında da yıllık izin ve raporda olanlar bu izin ve raporlarının bitiminde greve başlayacak. 
 
Sendika genel anlamda 24.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadığı ve işten çıkarılan 305 işçinin geri alınmadığı gerekçeleriyle greve çıkarken, özelde de hava yolu çalışanlarının bir çok sıkıntısı var. Sendika grev gerekçelerini şöyle açıklıyor: 
 
“-İşyükünün bunca artmasına rağmen işler part time personelle ve minimum uçucu ekiplerle yapılabilmekte uçucu ekipler büyük bir biriken yorgunluğa maruz bırakılmaktadır. 
-Uçucu ekiplerin kazanılmış haklarını yok etmek ve SHGM’nin bilim dışı Sht 6a -50 talimatını uygulamak için baskılarla uçuş planlamaktadır. 
-Planlamalar ucu ucuna limitler zorlanarak yapılmakta aylık uçuş planlamaları günübirlik değişikliğe uğratılmaktadır. 
-İşveren yasal sorumluluk olarak altına imza attığı toplu iş sözleşmesinde ikramiye ödeme tarihine bile uymamakta hukuksuz davranmaktadır. 
-Dışarıdan alınan bakım teknisyenlerinin başka şirketlerde çalıştığı yılları kıdemden sayarken bu şirkete yıllarca hizmet etmiş bakım teknisyenlerinin kıdemliliğini yok saymaktadır. 
-İş yükü ikiye katlanmış filo sayısı her yıl yüzde 20 büyüyen THY çalışanların bunca özverisine rağmen işçilere yüzde 3 gibi komik zam önerisinde ısrar etmiştir. 
-İşveren geçen mayıs ayında AKP milletvekilleri ile birlikte getirdiği anti demokratik grev yasağına karşı çıkan bu nedenle haksızca işten çıkarılan 305 işçiyi bilirkişi raporları mahkeme kararları ve Yargıtay onamalarına rağmen hala işe döndürmemektedir.” 
 
THY lokavt kararı almayacak
 
Türk Hava Yolları yönetimi ise daha önce yaptığı yazılı açıklamada, greve karşılık lokavt kararı alınmayacağını kaydetmişti. THY tarafından yapılan açıklamada, “Türk Hava Yolları’nın büyüme sürecinin artarak devam ettiği bu dönemde alınan grev uygulama kararının ne Şirketimize ne de çalışanlarımıza herhangi bir yarar sağlamayacağı açıktır. Türk Hava Yolları alınan grev kararına karşılık lokavt kararı almayacaktır. Türk Hava Yolları'nın faaliyetleri aksamadan sürecektir" denilmişti.
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde