THK eski başkanı: Yangınlarda uçak kullanılsaydı bir hektar bile yanmazdı

THK eski başkanı: Yangınlarda uçak kullanılsaydı bir hektar bile yanmazdı

Türk Hava Kurumu’nun (THK) eski başkanı Erdoğan Karakuş, son iki günde yaklaşık 500 hektarlık alanın yandığı Ege’de mevcut uçaklar kullanılmış olsa kaybın boyutunun çok daha küçük olacağını savundu.

THK eski başkanı: Yangınlarda uçak kullanılsaydı bir hektar bile yanmazdı
16px
24px
20.08.2019 11:52
ABONE OLgoogle

Cumhuriyet’ten Tuncay Mollaveisoğlu’nun haberine göre, Orman Bakanlığı yangınla mücadelede Türk Hava Kurumu’ndan ‘masraflı’ olduğu gerekçesiyle uçak kiralamayıp yangın söndürme işini bu alanda deneyimi olmayan ve yurt dışından helikopter kiralayan özel bir şirkete devretmiş.

Habere göre, Türk Hava Kurumu’nda altısı faal dokuz uçak, Türk Hava Kuvvetleri’nde ise altı adet büyük yangın söndürme uçağı bulunuyor. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait her biri 12 ton su taşıyabilen C-130 tipi uçaklar, Kayseri’deki ikbal bakım merkezinde özellikle yangınla mücadele için geliştirilmiş. Türkiye'de son 10 yılda 83 bin 557 futbol sahası büyüklüğünde orman yandı

THK’nın eski başkanı Karakuş, uçakların yangın bölgesine helikopterlerden üç kat daha hızlı ulaşabileceğini ve daha yüksek su boşaltma kapasiteleriyle söndürme işleminde çok daha etkili olabileceğini vurguladı.

Karakuş, 2002’de Marmaris’te yaşanan yangına dair bir örnek vererek söndürme işleminde uçakların önemini şöyle açıkladı: “2002’de Marmaris’teki bir orman yangınında Bakanlık sadece helikopterleri denemek istedi. Beni arayıp ‘THK uçakları bu yangına karışmasın’ dediler. Marmaris tam üç gün yandı ve alevler kontrol edilemeyince bizi yeniden göreve çağırdılar. Biz müdahale edince söndürdük. Tam 165 yangına uçaklarımızla müdahale ettik ve tamamını kısa sürede söndürdük.”

Ege’deki yangınlar Meclis’e taşındı

Orman Bakanlığı’nın söndürme işlemlerinde devlete ait uçakları kullanmamasını TBMM’ye taşıyan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’e “Yangınla mücadele devletin görevi olmasına rağmen neden ve nasıl bir gerekçe ile özelleştirilmiştir” sorusunu yöneltti.

Türkiye’de her yıl 3 bine yakın orman yangını yaşandığını belirten Girgin, önceden yangınlara devlete ait uçaklarla müdahale edilirken, son 17 yıldır bu işin ihaleyle özel şirketlere devredildiğini vurguladı.

Pakdemir’e “Orman yangınları ile ilgili olarak özel şirketlerle yapmış olduğunuz sözleşmeleri kamuoyu ile paylaşacak mısınız” sorusunu soran Girgin, ayrıca söz konusu şirketlerin yangın söndürme alanındaki tecrübe ve yeterlilikleriyle ilgili bilgi de istedi.

Geçen ay Muğla’nın Dalaman ilçesindeki orman yangınında, Eski CHP milletvekili Haluk Pekşen, gece uçuşu yapabilen uçakların neden söndürme işleminde kullanılmadığını sormuş, Pakdemirli ise “Gece olduğunda yangın söndürme helikopterlerini kullanamıyoruz” diye yanıt vermişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde