TGSD'nin 1300 liralık asgari ücret isyanı

TGSD'nin 1300 liralık asgari ücret isyanı

TGSD Başkanı Şeref Fayat: 1300 liralık asgari ücret milletin sırtına yeni bir Demirel kamburu bindirir, ihracatımızı baltalar

TGSD'nin 1300 liralık asgari ücret isyanı
16px
24px
17.11.2015 16:23
ABONE OLgoogle
Asgari ücrete yapılacak yüzde 30 zammın enflasyon dışında kalan kısmının yükünü devletin üstlenmesi gerektiğini belirten TGSD Başkanı Şeref Fayat, “Bu katkı hükümetin belirleyeceği bir fondan firmalara en az 3 yıllık destek olarak sağlanmalı. Böylece kayıt dışı çalışan işletmeler de kayıt içine girmek zorunda kalırlar” dedi.

Hükümetin asgari ücreti yılbaşından itibaren 1300 liraya çıkarma hazırlığı, başta hazır giyim olmak üzere emek yoğun çalışan sektörlerde kaygı yarattı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, partilerin 1 Kasım seçimi öncesi başlattıkları asgari ücreti arttırma yarışını bir zamanların erken emeklilik vaatlerine benzetti.

Süleyman Demirel’in o günlerde kulağa hoş gelen vaatlerinin daha sonra herkes için bir kambura dönüştüğünü vurgulayan Fayat, sözlerine şöyle devam etti. 

İŞ HUZURUMUZ BOZULUR, CARİ AÇIK ARTAR    
                                                      
“Asgari ücretin verimlilik tarafı göz ardı edilerek, dünyadaki konjonktüre bakılmaksızın seçim vaadi olarak ortaya konması erken emeklilikle aynı etkiyi yaratır. Yüzde 30 artan işgücü maliyeti hem firmaların yurtdışı rekabet güçlerini azaltır hem de iç pazardaki ürün fiyatlarının yükselmesine neden olur.

Sonuç olarak enflasyon çalışanların gelirini hızla azaltırken Türk sanayicisi rekabet gücünü kaybeder. Bu nedenle eğer asgari ücret yüzde 30 arttırılacaksa farkın enflasyon dışı kısmı hükümetin belirleyeceği bir fondan firmalara en az 3 yıllık destek olarak sağlanmalı. Böylece kayıt dışı çalışan işletmeler kayıt içine girmek zorunda kalırlar. Bu yapılmadığı takdirde kaçınılmaz olarak iş huzurumuz bozulur, rekabet gücümüz azalır, işsizlik ve cari açık artar. Özetle ihracatımızı baltalanmış olur.”

POPÜLİST POLİTİKALAR YÜZÜNDEN İSTİHDAM YARATAMIYORUZ

Avrupa’da yüzde 65-70 düzeyinde bulunan işgücüne katılım oranının Türkiye’de yüzde 45’lerde olduğunu hatırlatan Şeref Fayat, Avrupa’nın düzeyine ulaşabilmek için halen 25,5 milyon olan çalışan sayısını 39 milyona çıkarılması gerektiğini vurguladı.

10 milyonun üzerinde nüfus için yeni iş imkânları hazırlanması gerekirken popülist politikalar yüzünden istihdam yaratılamaz hale gelindiğine dikkat çeken Fayat,  “Ayrıca yıllık 1.1 milyon nüfus artışını göz önünde bulundurduğumuzda yukarıdaki rakama ilaveten her yıl 500 - 600 bin kişiye yeni iş yaratılması gerçeği de ortada” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI            
                    
Türkiye’de halen 5,5 milyon kişi olan sanayide çalışanların oranının her geçen yıl düştüğüne dikkat çeken Fayat,  asgari ücrette yüzde 30 artışın fondan karşılanmaması durumundaki beklentilerini ise şöyle sıraladı: 
·        “ Asgari ücret üzerindeki gelir vergisi, SSK primi ve işsizlik fonu oranları düşürülmeli veya tamamen kaldırılmalı. 
·        Eğer bu yapılamayacaksa, asgari ücrette farklılaşmaya gidilmeli. Örneğin, emek yoğun sektörlerde asgari ücret üzerindeki kamu yükü daha düşük uygulanabilir.
·        Çalışan sayısı arttıkça firmalarda asgari ücret üzerindeki kamu yükleri kademeli olarak azaltılabilir.
·        Firmaların verdiği ulaşım ve yemek hizmetleri asgari ücret ödemesi içinde sayılabilir.
·        Asgari ücret üzerindeki kamu yükü firmanın ihracatı arttıkça kademeli olarak düşürülebilir.”
Şeref Fayat, Türkiye gibi orta gelir tuzağını aşmaya çalışan ülkelerin tarım, inşaat ve hizmet sektöründen daha çok güçlü bir sanayiye ihtiyacı olduğunun altını çizdi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde