TESEV: Türban yasağı kalkmalı

TESEV: Türban yasağı kalkmalı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) 'Başörtüsü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Meslek Sahibi Başörtülü Kadınlar'' başlığıyla yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

TESEV: Türban yasağı kalkmalı
16px
24px
09.11.2010 15:50
ABONE OLgoogle

TESEV'in araştırma raporunda Türban yasağının sadece kamuda değil, özel sektörde de etkili olduğu, farklı sebeplerden dolayı özel sektörün de türbanlı kadını çalıştırmaktan kaçındığı ileri sürüldü.

Raporun 3 farklı şehirde toplam 79 uzman meslek sahibi başörtülü kadın ve 25 erkekle yapılan mülakatlar sonucu hazırlandığı belirtilirken, TESEV adına araştırmayı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dilek Cindoğlu ve TESEV Üyesi ve hukukçu Dilek Kurban gerçekleştirdi.

Taksim'de bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla raporu açıklayan Dilek Cindioğlu, Türkiye'de yüksek öğrenimli kadınların 80'li yıllarda iş yaşamına daha fazla oranda katılmaya başladığını söyleyerek, "Bu başörtüsü yasağından dolayı kadınları uğradığı ayrımcılıklar işverenlerin tek tek kişisel tutumlarıyla oluşan bir şey değil. Çok daha yapısal, başörtüsü yasağının varlığının getirdiği bir netice." şeklinde konuştu.

PAKER : TÜRBAN YASAĞI EĞİTİM KURUMLARINDAN BAŞLAYARAK KALKMALI

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan TESEV Başkanı Can Paker ise, Türkiye'de olan başörtüsü yasağının hem yasal, hem de kültürel olarak devam ettiğini öne sürdü.

Paker, "Bu Türkiye'de başörtüsüyle okuyup, ondan sonra meslek sahibi olmak isteyen kadınların önünü kapatıyor. Böyle bir hevesi olan kadınlarımız ya büyük zorlukları göze alıyorlar yada hiç okumuyorlar. Okumuş olanlar, yani üniversite mezunu ve meslek sahibi olanlar da okudukları mesleği uygulamakla ilgili büyük zorluklarla karşılaşıyorlar. Kamuya alınmıyorlar, özel teşebbüsün kendini laik diye tanımlayan büyük bir kısmına alınmıyorlar. Biraz daha mütedeyyin kısma ise alınsalar bile düşük ücretle alınıyorlar." diye konuştu.

Paker, Türkiye gibi çok genç nüfuslu ve kadınlarının yüzde 60'ının başörtüsü örttüğü öne sürürek, Türkiye'de böyle bir ekonomik gücün iş dünyasına katılmasının engellendiğini iddia etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan TESEV Başkanı Can Paker, Türban yasağının eğitim kurumlarından başlayarak kaldırılması gerektiğini savundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde