TCMB’nin kuru tutmak için “Yerli Swap” tedbirinde son hamle

TCMB’nin kuru tutmak için “Yerli Swap” tedbirinde son hamle

Merkez Bankası, vadesi gelmemiş swap satış limitini üçüncü kez yükseltti ve yüzde 40'a getirdi.

TCMB’nin kuru tutmak için “Yerli Swap” tedbirinde son hamle
16px
24px
04.04.2019 10:46
ABONE OLgoogle

Türkiye seçimin hemen öncesi haftalarda büyük bir çalkantıya şahit olmuştu. Buna karşı swap piyasalarında iki hamlesi olmuştu. İlki Londra'daki swap piyasasında TL kıtlığı yaratmaktı. Diğeri ise TCMB bünyesindeki swap limitleriyle ilgiliydi. Bugün bu "yerli swap" piyasasında bir hamle daha geldi.

Washington’daki NATO zirvesinde yumuşaması beklenen S-400 gerginliği yumuşamak yerine iyice sertleşince iç piyasada da hem döviz kuru hem de faizlerde hareketlenme oldu. Bu sabah dolar/TL kuru 5-66 ile bir ara 5,70’e doğru hareketlenince TCMB’den acil bir hamle geldi.  Dolarda neler oldu? Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş Swap gerçeğini yazdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) vadesi gelmemiş swap satış limitini yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkardı.

Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı geçtiğimiz Perşembe günü (28 Mart) yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılmıştı.

Söz konusu sınır geçen haftanın başında, 25 Mart’ta düşürüldüğü yüzde 10 seviyesinden yüzde 20’ye yükseltilmişti. 

Bu hamlelerle bankaların ellerindeki dövizi TCMB’ye devretmesi teşvik edilmiş oluyor. Böylelikle TCMB döviz rezervlerini arttırıyor.  Seçime günler kala TCMB’nin 15 gün içinde rezervlerinin 5,5 milyar dolar erimesi, piyasada olumsuz karşılanmış ve Türk lirası’nda yeni bir satış baskısı yaratmıştı.

Vadesi gelmemiş swap işlemlerindeki toplam rakam yaklaşık 8.7 milyar dolar civarında; bugün vadesi gelen rakam ise 2,1 milyar dolar. Mevcut durumda, TCMB piyasadan %2,25 faiz ile döviz depo alırken, %25,50 ile Türk Lirası depo veriyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde