Suzan Sabancı: 1.5 yılda yaşananlar ülke itibarını zedeledi

Suzan Sabancı: 1.5 yılda yaşananlar ülke itibarını zedeledi

Dünya’nın önde gelen kanaat önderleri ve analistler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki değişen düzeni, çözülen sınırları, bölgesel aktörlerin çıkar çatışmalarını ve büyük güçlerin yaklaşımlarını irdeledi.

Suzan Sabancı: 1.5 yılda yaşananlar ülke itibarını zedeledi
16px
24px
14.09.2014 20:06
ABONE OLgoogle
Düşünce kuruluşu Chatham House’un İstanbul toplantısında konuşan Suzan Sabancı Dinçer, son 1.5 yılda yaşananların ülke itibarını zedelediğini söyledi. Yatırımcıya güven verilmesi gerektiğini belirten Dinçer, ülke içinde ve dışında hukuk sisteminin sorgulanmaya başladığını kaydetti.

Uluslararası siyaset, ekonomi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri, dünyanın saygın düşünce kuruluşlarından İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’un, 13 ve 14 Eylül tarihlerinde Akbank’ın ev sahipliğinde, Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de gerçekleştirilen toplantısında bir araya geldi.

Para bolluğu geride kalıyor

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, bu yılki toplantının, küresel ekonomide likidite ve düşük faiz dönemin geride bırakılmakta olduğu bir dönemde yapıldığına işaret etti. Dinçer, şu noktaların altını çizdi:

Reform günlerine geri dönülmeli

"Önümüzdeki dönemde Türkiye kendisine iddialı hedefler koydu. Orta gelir tuzağına takılmayıp, 2023 yılında dünyanın en büyük on ekonomisi içine girmeye göz dikti. Ekonomik potansiyeli, genç nüfusu, güçlü bankacılık sistemi ve sıkı maliye politikalarıyla ülkemiz bu hedefine ulaşmak için gereken etkenlere sahiptir. Fakat tam olarak bir üst lige çıkması için, Başbakanımızın da tabiriyle bir restorasyon yapılmalı, cesur reform günlerine geri dönülmelidir.

Seçim ortamı kutuplaştırdı

Son 1.5 yılda maalesef seçim ortamından kaynaklanan kutuplaşmaların yoğunlaşması sebebiyle çıkan hadiseler, ülkemizin son yıllarda elde ettiği başarılara gölge düşürmüştür. Türkiye’nin yurtdışındaki itibarında zedelenmeler olmuş, ülke içinde ve dışında hukuk sistemi sorgulanmaya başlamıştır. Artık ülke olarak hep birlikte bu süre içindeki talihsizlikleri hızla onarmaya ve yol almaya başlamalıyız. Ülkemizde bu irade ve güç var."

Ekonomik ve hukuki reform şart

Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve ülkedeki refahın artması için ekonomik ve hukuki reformların şart olduğuna dikkat çeken Suzan Sabancı Dinçer, "İç ve dış yatırımcıya, siyasi yorumculara güven verici ortam sağlanmalıdır. Önümüzdeki likiditenin azalacağı, faizlerin artacağı ortamda yatırımcılar seçici olacaktır. Böyle bir süreçte güven veren ve istikrarlı ülkeler uzun vadeli yatımları çekebilecektir. Hükümetimizin programı gerçekten çok kuvvetli; uygulanabilirse başarı ihtimali çok yüksektir" diye konuştu.

AB sürecine yeni ivme

Diğer bir önemli unsurun AB üyelik sürecine yeni bir ivme kazandırılması gereği olduğunu ifade eden Dinçer, "Akbank olarak biz, AB üyeliğinin ekonomi ve sürdürülebilir büyüme için çok önemli bir çıpa olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin AB’ye entegrasyonu daha rekabetçi bir Avrupa için de önem taşımaktadır" dedi.

Toplumsal uzlaşma şart

Dinçer konuşmasını şöyle sürdürdü: "İş dünyasının bir üyesi olarak, önümüzdeki dönemde ülkemiz için pek çok fırsatlar olduğunu görüyorum. Bu dönemde el ele, hep beraber ülkemiz için en iyisini yapmaya çalışmalıyız. Unutmayalım ki toplumsal birlik ve uzlaşma bu gibi köklü değişim dönemlerinde, en önemli, en kritik başarı faktörüdür.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde