Suzan Sabancı: 1 şişe gazoza param yetmedi

Suzan Sabancı: 1 şişe gazoza param yetmedi

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İngiltere’de yatılı okulda okurken harçlığı bir şişe gazoza yetmemiş..

Suzan Sabancı: 1 şişe gazoza param yetmedi
16px
24px
17.04.2014 08:17
ABONE OLgoogle
Türkiye ekonomisinin hızla ‘U’ dönüşü yapabilecek ‘kas’ı kuvvetli bir ekonomi olduğunu vurgulayan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Moody’s’in görünümü negatife düşürmesinin abartılmaması gerektiğini söyledi. 

 Suzan Sabancı Dinçer, Fed’in tahvil alımlarını azalttığı, biri Mart ayında tamamlanan önünde daha 2 seçim olan bir ekonominin faaliyetlerinin etkilenmesinin normal olduğunu belirterek, “Bu dönem geçici. Ekonominin hızlanacağını ve yatırımların bundan sonra bir miktar artacağını düşünüyorum. Önümüz açık. Piyasalarda da rüzgarın pozitif olduğunu görüyoruz” diye konuştu. 

Seçimler ekonomiyi etkiler

Sabancı Dinçer, son 10 yılda hep düşüş trendinde görülen faiz oranlarının son 8-9 aydır yeniden yükseliş trendinde olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Hem kurda hem faizde zikzak çizmeden yeniden yola devam etmek gerekiyor. Hangi ülkeye bakarsanız bakın 3 seçimin olduğu bir ülkede ekonomik faaliyetlerin etkilenmemesi mümkün değil. Türkiye’nin hep kuvvetli bir ‘kası’ vardır. Bu dönem gelip geçici. Çok aşırı negatif olarak almayı uygun görmüyorum. Türkiye’de ekonomide bu dönemi atlattıktan sonra hızlanacağımızı düşünüyorum. Seçimden sonra kur toparladı faiz düştü. Ekonomik olarak önümüzün açık olduğunu düşünüyoruz.” 

Faizler dengede olmalı

Akbank’ın iç tasarrufları artırmak amacıyla 2012 yılında başlattığı “Tasarruf Seferberliği” ikinci yılını tamamladığını hatırlatan Sabancı Dinçer, “Düşük tasarruf oranı, sürdürülebilir bir büyüme performansı yakalamamızın önündeki en büyük engellerden biri” ifadelerini kullandı.

Sabancı Dinçer, “Makul bir reel faizle hem tasarrufu teşvik ederiz hem de TL için faydalı olur. Kur stabil giderse, büyümeyi yüzde 2.5-3, enflasyonu yüzde 8’ler civarında bekliyorsak yüzde 11’ler civarında bir nominal faizi konuşabiliriz. Mevduat faizlerinin de yüzde 10’lar civarında devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

1 şişe gazoza param yetmedi

Suzan Sabancı Dinçer, “Sabah yataktan zıplayarak kalkmanız için hedeflerinizin olması lazım” diyerek kendi ailesinin de çok küçük yaştan itibaren tasarruf bilinci aşıladığını anlattı. 13 yaşında eğitim için İngiltere’de yatılı okulda ilk önce çok tuhaf gelen kuralların daha sonra kendisini şanslı görmesine neden olduğunu aktaran Sabancı Dinçer, “İngilizler ekonomi konusunda çok sıkıdırlar. Şişli Terakki’de okurken ailemin verdiği harçlıkla 1 gazoz ile tost alabiliyordum. Ama İngiltere’de yatılı okulda aileniz harçlığı okula veriyor ve okul idaresi size harçlığınızı veriyor. Okul idaresinin verdiği harçlıkla değil bir şişe gazoz ancak bir bardak gazoz alabiliyorduk” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde