Suudlular gelip İstanbul'dan istediği mülkü alacak

Suudlular gelip İstanbul'dan istediği mülkü alacak

Çağalayan, " Artık Suudlu kardeşlerimiz gelip Türkiye'den diledikleri mülkleri alabilecekler'' dedi.

Suudlular gelip İstanbul'dan istediği mülkü alacak
16px
24px
25.11.2011 15:00
ABONE OLgoogle

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Gerek Suudlu kardeşlerimizin gerek Ortadoğu coğrafyasındaki, Körfez coğrafyasındaki birçok kardeşimizin bu güzel İstanbul'dan, Türkiye'den mülk edinmesinin önünde ciddi bir engel vardı. Şimdi evelallah bunu kaldırıyoruz. Çok yakın bir süre içinde kanunu çıkartıyoruz. Artık uluslararası, isteyen kardeşlerimiz gelip Türkiye'den diledikleri mülkleri alabilecekler'' dedi.

      Çağlayan, Suudi Arabistan Ulusal Ticaret Bankası (NCB) tarafından düzenlenen 8. Hazine ve Kurumsal Müşteri Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Doğudaki enerji kaynaklarını Batıya iletme noktasında dünyanın en önemli geçiş koridoru olduğunu söyledi.

      Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda 120 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapılacak olan bir ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, özellikle iş adamlarının dikkatini bu noktaya çekmek istediğini dile getirdi.

      Çağlayan, ''Bizim gönlümüzden geçen dost ve kardeş Suudi Arabistan ile ve Körfez'deki diğer ülkelerle bir serbest ticaret anlaşması yapmaktır. Böyle bir serbest ticaret anlaşması aramızdaki ticaret ilişkilerin katbekat artıracaktır'' dedi.
      
     ''Türkiye'ye güvenenler asla kaybetmez''
     
     Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacminin yetersiz olduğuna da işaret eden Çağlayan, ''Ticaretimiz yaklaşık 5 milyar dolar mertebesinde. Bu yılın ilk 9 ayında da 4,6 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahibiz. Yıl sonuna kadar toplam 6 milyar doları bulacak. Ben diyorum ki böylesine dost, kardeş, aynı inancı, aynı duyguları paylaşan iki ülkenin arasında olması gereken ticaret hacmi değil 6 milyar dolar en az 16 milyar dolar, 30 milyar dolar olabilecek potansiyele sahip. Bugün ümit ediyorum ki bu toplantı bu potansiyeli fişekleyecektir. Türkiye'ye güvenin, inanın, Türkiye'ye güvenenler kaybetmedi, asla kaybetmez'' diye konuştu.

      Türkiye'nin şu anda dünyanın en güvenilir limanlarından biri olduğunu, artık Türk firmalarının Avrupa'nın çok önemli firmalarını birer birer satın almaya başladıklarına işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:

      ''Bu noktada size çok önemli görevler düşüyor. Gelin Türk firmaları ile beraber siz de bu operasyonun içinde olun. Türk KOBİ'lerini gelin siz de destekleyin, onlara gerekli finansman desteğini mutlaka vereceğinizden kuşkum yok. Bu şirketleri alan Türk firmaları o şirketlerin bir yerde markalarını alırken diğer taraftan onların tüm dağıtım kanallarına girmiş olacaktır.''
      
     ''Taşı toprağı altın olmuştur İstanbul'un''
     
     Türkiye'ye uluslararası yatırım çekmek için yaptıkları çalışmaları da anlatan Çağlayan, ''Gerek Suudlu kardeşlerimizin gerek Ortadoğu coğrafyasındaki, Körfez coğrafyasındaki birçok kardeşimizin bu güzel İstanbul'dan, güzel Türkiye'den mülk edinmesinin önünde ciddi bir engel vardı. Şimdi evelallah bunu kaldırıyoruz. Çok yakın bir süre içinde kanunu çıkartıyoruz. Artık uluslararası, isteyen kardeşlerimiz gelip Türkiye'den diledikleri mülkleri alabileceklerdir. Taşı toprağı altın olmuştur İstanbul'un. Türkiye'nin her bir tarafında yatırım yapma noktasında çok önemli, cazip imkanlar var'' diye konuştu.

      Şu anda çok önemli bir teşvik kanunu hazırladıklarını, 2012'nin başında uygulamaya koyacaklarını belirten Çağlayan, yeni koydukları strateji çerçevesinde ve cari açığın önlenmesi noktasında birçok önemli sektörde çok önemli destekler vereceklerini anlattı.

      Çağlayan, ''Türkiye'de Türk girişimcisinin girişim sermayesine ihtiyacı var. Ümit ediyorum ki inşallah siz Türkiye'de bu konuda da önemli bir rol oynayacaksınız'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde