Suudi Arabistan'dan parayla sicil aklama hamlesi: Aralarında Şeyma Subaşı da var

Suudi Arabistan'dan parayla sicil aklama hamlesi: Aralarında Şeyma Subaşı da var

Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın Suudi Arabistan’ın değiştiğini göstermeye çalışan “Vizyon 2030” projesi eleştirileri de beraberinde getiriyor.

Suudi Arabistan'dan parayla sicil aklama hamlesi: Aralarında Şeyma Subaşı da var
16px
24px
24.12.2019 09:40
ABONE OLgoogle

Son yıllarda kadınlara birtakım haklarının geri verilmesiyle gündeme gelen proje son olarak cumartesi günü düzenlenen, Türkiye’den de Şeyma Subaşı’nın katıldığı elektronik müzik festivali MDL Beast’le tavan yaptı.

Instagram’da moda endüstrisine yönelik eleştirel paylaşımlar yapan “Diet Prada” hesabı, Riyad’a giden ünlüleri eleştirdi.

Paylaşımda, Cemal Kaşıkçı cinayeti başta olmak üzere birçok insan hakkı ihlaliyle gündeme gelmeye devam eden Suudi Arabistan yönetiminin imaj düzeltme çabaları kapsamında binlerce influencer’a para ödediği iddia edildi.

Festivale ünlü model Irina Shayk, Stella Maxwell, Alessandra Abrosio gibi ünlüler de katıldı. Ülkede tutuklanan aktivistler, eşcinsel olduğu için ölüm cezasıyla yüz yüze gelen insanlar, daha yeni yeni kadına hakların tanınması gibi olaylar varken her şeyin güllük gülistan gösterilmesi tepki çekti.

Öte yandan, İtalya Süper Kupası finalinde Lazio, Juventus’u 3-1 yenerken, bu zafer kadar, maçın oynandığı Suudi Arabistan da spor dünyasının ilgi odağı oldu.

Serie A Lig Birliği yönetiminin Suudi Arabistan ile yaptığı anlaşma gereği başkent Riyad’daki Kral Suud Üniversitesi Stadı’nda oynanan maça aslında büyük tepki vardı.

Uluslararası Af Örgütü ve İtalyan Gazeteciler Sendikası’nın da aralarında yer aldığı kuruluşlar, Suudi Arabistan’ın yüksek meblağlar karşılığında bu gibi etkinliklere ev sahipliği yapmasını, insan hakları sicilini “sporla aklama” çabası olarak değerlendirmişti. Suudi Arabistan’la anlaşma imzalayan İtalya birinci ligi Serie A yönetimi ve futbol kulüpleri de eleştiriden nasibini aldı. Ancak iki kulübe ve İtalya federasyonuna ödenen para bu eleştirileri bastıracaktı.

Maç ise sürpriz bir sonuçla bitti. Milli futbolcumuz Merih Demiral’ın formasını giydiği Ronaldo’lu Juventus, Roma ekibi SS Lazio’ya 3-1 yenildi. Kupa mavililerin olurken, Juventus sadece katılım parasının tesellisini yaşadı.

Lazio, Suudi topraklarındaki bu zaferle müzesindeki İtalya Süper Kupası sayısını da 5’e yükseltti. Mavi-beyazlı başkent ekibi, 15 gün önce ligde karşılaştığı Juventus’u Roma’da aynı skorla yenmeyi başarmıştı. 

CENGİZ: KALP KIRICI

Öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, maçın Riyad’da yapılmasının “kalp kırıcı” olduğunu, “vicdanı rahatsız ettiğini” belirtmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde