Sütlüce’nin milli geliri: Ayda 6-7 ton satıyorlar

Sütlüce’nin milli geliri: Ayda 6-7 ton satıyorlar

İstanbul Sütlüce’de sayısı 20’ye ulaşan uykuluk restoranları ve gece sahneye çıkan tezgahlarda ayda 6-7 ton uykuluk satılıyor.

Sütlüce’nin milli geliri: Ayda 6-7 ton satıyorlar
16px
24px
04.04.2014 13:24
ABONE OLgoogle
İstanbul Sütlüce’de sayısı 20’ye ulaşan uykuluk restoranları ve gece sahneye çıkan tezgahlarda ayda 6-7 ton uykuluk satılıyor. Kökeni 1960’lara uzanan bu mekanlara ilgi çok fazla. Şimdi tam uykuluk mevsimi…

MERAKLISI bilir. Baharın tam bu günleri uykuluk zamanıdır. Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız şu sıralar Sütlüce’ye uykuluk için uğrayın deriz. İstanbul Beyoğlu İlçesi’nin Sütlüce semtinde şu sıralar adeta yeme içme karnavalı yaşanıyor. Öğlen ve akşam saatlerinde buradaki mekanlar dolup taşıyor.

Özellikle hafta sonunda burada boş yer bulmak kolay değil. Haliç’in kuzey kıyısında bulunan Sütlüce’de irili ufaklı 20 lokanta var. Ayrıca hava kararınca seyyar satıcılar tezgahlarını açıyor. Hepsinin müdavimleri var. Fiyatlar uygun. Örneğin restoranlardaki dört kişilik ziyafetinin fiyatı 100-120 TL arasında değişiyor. Sunulan etler çok taze ve özenle seçildikleri için çok lezzetli. İşletme sahipleri mutfağa giren her malzemeyi kendileri bizzat seçip alıyorlar. Özgün konseptleriyle bölgeye gelen turistlerin de ilgisini çekmeyi başarıyorlar.

Sütlüce, adeta uykuluk sevenlerin merkez üssü haline gelmiş durumda. İstanbul’un yoğunluğundan çok uzak sakin ve huzurlu bir yer. Yol boyunca art arda sıralanmış mekan sahipleri sizi kapıda karşılıyor. Samimi bir misafirperverlikle ağırlanıyorsunuz. Masanıza nezaketle yaklaşıp müşterileriyle sohbet etmeden geçmiyorlar. 

24 SAAT AÇIK OLANLAR VAR

Buradaki restoranların menüleri genellikle aynı. İlk sırada elbette uykuluk var. Kuzu külbastı, ev yapımı sucuk, kuzu böbrek, kuzu kokoreç, koç yumurtası en çok beğenilenler arasında. Sütlüce’deki restoranlar sabahın erken saatlerinde açılıyor. Bazıları gece yarısına kadar açık. Aralarında 24 saat hizmet verenler de var. Mekanların bazılarında içki servisi de yapılıyor. Lokantalardan bazıları oldukça iddialı. Gurme yazarların beğenisi kazanmışlar. Türkiye’nin önde gelen gurmeleri haklarında övgü dolu yazılar yazmışlar. Peki, bu restoranların sırrı ne? Para Dergisi olarak bölgeyi mercek altına aldık. İşletme sahipleriyle görüştük. İşte ayrıntılar…

EN ESKİSİ SADRAZAM MAHMUT 

Sadrazam Mahmut Et Lokantası, 1964’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Halıcıoğlu’nun bitiminde Sütlüce’nin hemen başlangıcında bulunuyor. Rahmi M. Koç Müzesi’ni geçtikten 100 metre sonra, Atatürk Haliç Köprüsü varmadan sağ tarafta, iki katlı mütevazi bir yer burası. Zemin ve üst kattaki salonlar Haliç'e bakıyor. Duvar boyu ahşap masalar sıralanmış. Masaların yanlarında mangalları konulması için metalden yapılmış küçük bacalar var. İsteyen müşterilerin yemekleri masaların kenarındaki küçük mangallarda pişiriliyor. Masalardaki bacaların boruları yukarıda birleştirilip dışarı uzatıldığı için öyle baskın bir koku oluşmuyor.

Sadrazam Mahmut Et Lokantası, Mahmut Zevkli tarafından kurulmuş. Mahmut Zevkli’nin vefatından sonra mekanı ustası Ilgın Kaya devir almış. Kaya, ilk kez uykuluk deneyeceklere önemli uyarılarda bulunuyor. Kaya, “Ne yazık ki buralarda kötü niyetli işletmeler var. Bunlar bölgemizin şöhretine gölge düşürüyor. Uykuluk yerine koyun memesinden elde ettikleri parçaları ızgarada kızartıp servis ediyorlar. Baharatlar karıştırılınca ayırt edilmesi pek kolay değil. Bu nedenle uykuluğu mevsiminde tüketin. Bu tarz hilelere karşı dikkatli olun” diyor. 
Sadrazam Mahmut Et Lokantası, ünlü isimleri de ağırlayan bir mekan. Buraya gittiğimizde onlarca fotoğraf konuldu masamıza. Fotoğraflarda eski bakanlardan ünlü futbolculara, yazarlardan sinema sanatçılara kadar birçok ünlü ismi gördük. 

ÇIRAKLIKTAN PATRONLUĞA 

Sadrazam Kemal Et Lokantası, 1987’de Kemal Sara tarafından kurulmuş. Sara, 1974’te 14 yaşında İstanbul’a çalışmak amacıyla gelmiş. O zamanlar Sütlüce’deki bulunan mezbahanın kenarlarında seyyar arabalarda uykuluk satan Sadrazam Dadaş’ın yanında işe başlamış.

Sara, “Eskiden burada mezbaha vardı. Buradan temin edilen uykuluklar hemen pişirilir ve çok taze bir şekilde müşterilere servis edilirdi. İşte Sütlüce’nin uykuluk konusunda şöhreti buradan geliyor. Bu lezzet çok beğenildi. Bu işi yapan seyyar satıcılar barakalardan derme çatma mekanlar kurdular. 1980’lerde ise şık, hijyene önem veren restoranlar açılmaya başladı” diyor. 

Sadrazam Kemal Et Lokantası’nda ciğer uykuluğu 20, fındık uykuluğu 16, gerdan uykuluk ise 18 TL’den satılıyor. Burada uykuluk ve diğer et çeşitlerinin yanı sıra deniz ürünleri de var. 

POPÜLER MEKANLAR 

Sadrazam Kemal Et Lokantası geçtikten hemen sonra karşınıza Liman Uykuluk Restoranı çıkıyor. Burası 2004’te Uğur Kaya ve Muammer Kaya tarafından kurulmuş. Günde 150’ye yakın kişiye hizmet veriyor. Mekanda servis öğle yemeğiyle birlikte başlıyor ve gece yarısına kadar devam ediyor. 

Liman Uykuluk’tan çıkıp Kağıthane’ye doğru ilerlerken Marina Uykuluk’u görüyoruz. Bölgenin en yeni restoranı... Cem Avşar ve Selami Köseoğlu tarafından yaklaşık dört ay önce açılmış. Uykuluğun yanı sıra işkembe ve et çeşitleriyle dikkat çekiyor. Avşar, “Her geçen gün müşteri sayımız artıyor. Şu sıralar ayda 150 kg uykuluk satıyoruz. Bölgemizde ayda bir buçuk ton uykuluk satan mekanlar var” diyor. 

Avşar Kardeşler’in sahibi Mikail Avşar 52 yaşında. Yaklaşık 20 yıldır bu işin içinde. Burası küçücük bir lokanta. Mikail Avşar, “Müşterilerimize günlük kuzu uykuluk sunuyoruz. Şu sıralar çok yoğunuz. Sezonumuz açıldı. Aylık ciromuz 15-20 bin TL arasında değişiyor” diyor. 

Yandım Ergün Dadaş Uykuluk, 40 yılık bir mekan. Sahibi Ergün Öngün, sabah 06.00’a kadar açık olduklarını söylüyor. İstanbul dışından bile müşterileri olduğunu belirten Öngün,” Hafta sonu bu bölgeye gelen insan sayısı 10 bine yaklaşıyor” diyor. Öngün şu sıralar orijinal bir proje üzerine kafa yoruyor. Eğer bölgedeki esnaflarında desteğini alırsa belediyeye bir proje sunmaya hazırlanıyor. Bu proje kabul görürse Sütlüce’de tıpkı Kumkapı gibi özel bir sokak düzenlemesi yapılması hedefleniyor. 

Sütlüce’nin en popüler mekanlarından biri de Ömür Restoran. Bir aile işletmesi olan mekan tam 32 yıldır burada faaliyet gösteriyor. Restoranın sahibi Yekta Gür, “Kapasitemiz 100 kişi. Her öğlen buraya gelen müşterilerimiz var. Ayrıca sadece uykuluk yemek için buraya İstanbul’un her tarafından gelen her kesimden müşterilerimiz var” diyor. 

Diğerleri…

Ömür Restoran 
Borsa Uykuluk ve Et Lokantası
Yandım Ergün Uykuluk 
Avşar Kardeşler Uykuluk 
Vakkas Uykuluk ve Et Lokantası
Sahil Restoran 
Saray Restoran
Barınak Uykuluk ve Et Lokantası 
Haliç Uykuluk ve Et Lokantası
Nevzade Uykuluk ve Et Lokantası

Üç tür uykuluk var

Üç tür uykuluk var. Bunlar gerdan, fındık ve ciğer uykuluk şeklinde sıralanıyor. Bir kuzudan bir adet ciğer uykuluğu, beş adet de fındık uykuluğu çıkıyor. Bir porsiyon gerdan uykuluğu ise yedi kuzudan elde ediliyor. 
Gerdan uykuluk: Süt kuzudan elde ediliyor.
Fındık uykuluk: Böbrek üstü yağlarının arasından çıkarılıyor.
Ciğer uykuluğu: Süt kuzunun karaciğeriyle akciğeri arasından çıkarılıyor. 

Ersan Çıplak/Para dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde