Süryaniler, Elbeğendi Köyü'nü nasıl değiştirdi?

Süryaniler, Elbeğendi Köyü'nü nasıl değiştirdi?

Bir zamanlar terör rüzgarlarının estiği Bagok Dağları'nın eteğinde yer alan Elbeğendi Köyü'ndeki villalar ilgi odağı oldu.

Süryaniler, Elbeğendi Köyü'nü nasıl değiştirdi?
16px
24px
28.10.2006 08:36
ABONE OLgoogle

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı, bir zamanlar terör rüzgarlarının estiği Bagok Dağları'nın eteğinde yer alan Elbeğendi (Kafro) köyünde üç yıl önce başlatılan 100 bin Euro'luk tripleks villaların inşaatı tamamlandı. Önümüzdeki yaz aylarından itibaren açılışları yapılacak olan vilların etrafında çevre düzenlemesi ve ışıklandırma çalışması başladı.

Süryani köyünde üç yıl önce Süryani vatandaşı ve projenin mimarı olan ve 25 yıldır İsviçre'deki Mövenpick Otel'de yöneticilik yapan Yahko Demir, başta bu ülke olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan Süryaniler'in geri dönmesi için hazırlanan projenin önemli boyutunu tamamladıklarını söyledi.

Her biri ortalama 100 bin Euro'ya mal olan tripleks tipi villaların inşaatının tamamlandığını ifade eden Demir, "İnşa edilen 14 villanın bahar mevsimine kadar iç dizaynı bitirilerek, hazır hale getirilecek. Ve önümüzdeki yıldan itibaren 14 villanın daha inşası için start verilecektir. Mardin Valiliği ve GAP İdaresi'nden destek gördük. Köyde içme suyu temini için sondaj çalışmaları bitti. Bu arada, yörede Kafro köyü olarak bilenen Elbeğendi köyünün eski binaları da koruma altına alındı. Onların da restorasyon çalışması devam ediyor. Proje kapsamında eski tarihi evlerin restore edilerek pansiyon haline dönüştürülmesi projesi ise hayata geçirildi. Projenin bölgedeki 5 köyde daha yaşama geçirilmesi planlıyoruz." diye konuştu.

Mardin yöresi tarihi ve kültürel değerleriyle dünyanın en zengin yeri olduğunu vurgulayan Yakko Demir, "Buralarda yapacağımız yeni yatırım ve projelerle dünya turizminin var olan dikkatini daha da lokalize ederek, çekeceğimize inanıyorum. Türkiye'yi ziyaret eden her yabancı turist Mardin'e gelmeyi isteyecek diye düşünüyorum." dedi.

"ÇOKTAN AB'LİYİZ"

Mardin ve yöresinde yıllardır Hiristiyanlar'ın, Yezidiler'in ve Müslümanlar'ın birlikte dil, din, ırk ayrımı yapmadan kardeşçe yaşadıklarını belirten Deyrulzafaran Manastırı Genel Sekreteri Yusuf Beğtaş ise, huzur ortamının sağlanmasının ardından Avrupa ülkelerinde bulunan Süryanilerin yavaş yavaş doğup büyüdükleri topraklara dönmeye başladıklarını söyledi. Beğtaş, "Biz AB şartlarını asırlar önce taşıyorduk. Dünya ülkelerine örnek teşkil edecek bir mozaik var buralarda. Bu bereketli ve kutsal topraklarda AB ülkelerine örnek teşkil edecek hoşgörü var. Bu açıdan bakıldığında biz çoktan AB'liyiz zaten." dedi.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar ise, 2003 yılında temeli atılan Midyat'a bağlı Elbeğendi köyünde yapılan villalar tamamlandığını belirterek, önümüzdeki yaz aylarında bu villaların açılışını hep birlikte yapacaklarını söyledi. Avrupa'da yaşayan Süryani vatandaşların dönüşünün bölgeyi canlandıracağını ifade eden Koçaklar, artık bir zamanlar terörle anılan Bakok dağlarının artık Süryani cemaatinin dönüşü ile yeniden canlanacağını anlattı.

SÜRYANİLER KİMDİR?

Süryaniler, kökenleri 5 bin yıl öncesine giden bir toplum. Mezopotamya'da yeşeren ve uygarlığın gelişiminde önemli rol üstlenen köklü bir kültürün mirasçıları olan Süryaniler, milattan önceki çağlarda Arami ve Asurlular olarak bilinirlerdi. Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra, coğrafyayı istila edenlerin baskı ve egemenlikleri yüzünden başlangıçtaki etkinliklerini kaybetmişler. Günümüzde ise dünyanın değişik bölgelerinde dağınık bir şekilde yaşıyorlar.

1960 yılına kadar ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Süryaniler, ekonomik şartların bozulması ve yöre halkının baskıları sonucu yaşadıkları yerlerden göç etmeye başladılar. Gidilen yerler önceleri İstanbul ve Avrupa oldu. Günümüzde Türkiye'de yaşayan 15 bin Süryani var. Büyük çoğunluğu İstanbul'da yaşayan Süryaniler'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sayıları oldukça azalmış. Dini açıdan Türkiye'de iki metropolitlik tarafından temsil ediliyorlar. Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan yaklaşık 25 bin Süryani'nin Türkiye'ye dönmek için hazırlık yaptığı belirtilirken, önümüzdeki yıldan itibaren dönüşün hızlanacağı ifade edildi.

Bu arada geçtiğimiz ay Almanya'da yaşayan 10 bin Süryani vatandaşın sınırdışı edileceği şeklinde çıkan bazı haberler üzerine harekete geçen Mardin Metropoliti Salibe Özmen, Süryanilerin sınır dışı halinde bölgede bulunan bazı Süryani köylerin yeniden inşatının gündeme geldiğini belirtirken, şu ana kadar Süryanilerin sınır dışı edilip edilmeyeceği konusunda kesin bir karar alınmadığını belirtti.

Şeyhmus Edis/Mardin/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde