Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı gerçek oldu...

Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı gerçek oldu...

Suriyelilere verilecek Türk vatandaşlığı başvuruları sonuçlanmaya başladı.

Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı gerçek oldu...
16px
24px
05.09.2017 05:47
ABONE OLgoogle

Karar, ilk etapta vatandaşlık verilecek olan 7 bin adaydan yeni kimliğine kavuşan bir tercümanın başvuru sürecini izledi. Göç İdaresi’ne başvuran Suriyeli, verilen dosya numarasını Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesindeki ilgili bölüme girdiğinde, “Vatandaş olmanızdan dolayı sizi kutluyoruz” yazılı sevindirici mesajı gördü.

Ülkelerindeki iç savaştan sonra Türkiye’ye sığınan 3 milyona yakın Suriyeli’nin bir bölümünün Türk vatandaşlığına alınmasıyla ilgili süreç geçtiğimiz yıl başladı. Türk vatandaşlığına alınacak 300 bin Suriye’liden en az 120 bini bir yıl içerisinde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’e başvurdu. İlk etapta vatandaşlık verilecek 7 bin Suriyeli ise sevindirici haberi beklemeye başladı.

Vatandaşlık başvurularından ilk olarak Geçici Eğitim Merkezleri’ndeki mültecilere eğitim veren öğretmenlere öncelik verilirken, öncelikli olan diğer kişilerin de beyaz yakalılar olarak tabir edilen grup olduğu öğrenildi. Başvurularını bulundukları illerdeki Göç İdaresi Müdürlüklerine yapan Suriyeliler, kendilerine verilen bir dosya numarasıyla süreci Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden takip etmeye başladı.

Karar ise geçtiğimiz günlerde Türk vatandaşlığına başvurusu kabul edilen ve mesleği de tercümanlık olan bir Suriyelinin başvuru sürecini takip etti. Vatandaşlık süreci ilk olarak Gaziantep Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ‘nden 24 Kasım 2016’da gelen mülakat daveti ile başlayan Suriyeliye hem Arapça hem de Türkçe olarak, “24.11.2016 tarihinde görüşme için İl Göç İdaresi Müdürlüğümüze gelmeniz gerekmektedir” mesajı iletildi. Mülakatın ardından ise yaklaşık 8 ay süren değerlendirme ve güvenlik soruşturması aşaması da sona erdi. Türk vatandaşlığına kabul edilen Suriyeli ise, sevindirici haberi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesine girerek öğrendi.

Verilen dosya numarasını “Vatandaşlık Başvurum Ne Aşamada?” bölümüne yazan Suriyeliye, “İlgili kanunda aranan şartları taşıdığınız anlaşıldığından, Türk vatandaşlığına kabülünüze karar verilmiş olup Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı hak ve ödevlerinizin bilinci içerisinde insan hak ve hürriyetlerine saygılı bir vatandaş olmanız dileğiyle vatandaş olmanızdan dolayı sizi kutluyoruz. Başvuru makamınca gerekli tebligat tarafınıza yapılacaktır” denildi.

Öte yandan başvurusunu yapan ve sonucu dört gözle bekleyen bir başka başvurucuya da süreçle ilgili, “İstisnai olarak Türk vatandaşlığının kazanılması başvurunuza ait evraklar incelenmek ve karar alınmak üzere başvuru makamınca genel Müdürlüğümü’ne gönderilmiş, ancak henüz Genel Müdürlüğümüze ulaşmamıştır” mesajının iletildiği görüldü.

TÜRKMENLER DE ÇİFTE VATANDAŞ OLMALI

Diğer yandan Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkan Tarık Sülo Cevizci de, ilk 7 bin alımda çok fazla Türkmen olmadığını kaydederek, “Bizim talebimiz Türkiye’de yaşayan 750 bine yakın Suriyeli’nin çifte vatandaş olması. Çünkü bir gün tekrar Suriye’ye bu kişiler dönebilir. Oradaki Türkmen nüfusunu korumak gerekecek. Bizim çalışmamız bu yönde. Talebimizi yetkili mercilere ilettik. Biz Türkiye’de misafiriz. Türkiye bize oradaki savaştan dolayı ev sahipliği yaptı. Ama sonuç itibariyle biz tekrar memleketimize dönmek istiyoruz ve oradaki Türk varlığını devam ettirmek istiyoruz” dedi.

OY KULLANMAK İÇİN KHK GEREKLİ

Vatandaşlık alan Suriyelilerin 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacağı geçtiğimiz yıl açıklanmıştı. Oy kullanma hakkını Karar’a değerlendiren Gaziantep Barosu avukatlarından Aziz Cihan Kaçıran da, “Anayasal olarak Türk vatandaşı olanlar oy kullanır. Ama bu yönde KHK veya bir yönetmelikle farklı bir düzenlemeye gidilebilir” dedi.

Kenan Butakın/Karar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde