Suriyeli nüfusu 11 ilimizi geçti

Suriyeli nüfusu 11 ilimizi geçti

Dört yıldır süren iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınanların sayısı 2 milyona dayandı.

Suriyeli nüfusu 11 ilimizi geçti
16px
24px
02.03.2015 05:02
ABONE OLgoogle
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı, 2 milyona yaklaştı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı’nın son verilerine göre, 229 bini çadır kent ve barınma merkezlerinde olmak üzere Türkiye’de 1 milyon 858 bin Suriyeli bulunuyor.

Kayıt altına alınamayan Suriyelilerle birlikte bu rakamın 2 milyonu bulduğu belirtiliyor. Suriyelilerin sayısı 11 ilin toplam nüfusunu da geride bıraktı. Böylece Suriyelilerin sayısı Bayburt, Tunceli, Ardahan, Kilis, Gümüşhane, Artvin, Çankırı, Bartın, Iğdır, Sinop ve Bilecik’in 1 milyon 692 bin 213 olan toplam nüfusunu da aştı.

Ocak itibariyla çadır kent ve barınma merkezlerinde toplam 229 bin Suriyeli bulunuyor. Suriyelilerin en çok yaşadığı barınma merkezi ise Şanlıurfa’da. Şanlıurfa’nın 4 ayrı ilçesinde kurulan 13 bin 871 çadır ile 2 bin konteynerde yaklaşık 80 bin Suriyeli yaşıyor.

AFAD kayıt altına alıyor

Çadır kent ve barınma merkezlerin dışında ülkenin değişik il ve ilçelerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyelileri tespit etmek adına 2014’ün Ocak ayında AFAD tarafından başlatılan kayıt ve tespit çalışmaları ise devam ediyor.

Hemen hemen her il ve ilçede kurulan kayıt için bir TIR konuşlandıran AFAD, polis ve jandarma ile yürüttüğü çalışmada yerleri belirlenen tüm Suriyelileri TIR’a getirip burada kayıt altına alıyor. TIR’lardaki görevli polislerce yaşlarına bakılmaksızın tüm Suriyelilerin fotoğrafları çekilip parmak izleri alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün veri tabanına işleniyor. Kayıt işlemlerinin ardından Suriyelilere üzerlerinde resimlerinin de bulunduğu kart şeklinde “Yabancı Tanıtma Belgesi” veriliyor.

Kayıt işlemi sırasında her bir Suriyeliye 11 haneli “Şahıs numarası” verilirken kart sahibinin adı, baba adı, doğum tarihi gibi tüm kişisel bilgileri Türkçe ve Arapça olarak yazıyor. AFAD tarafından yurt genelinde kayıt altına alınan Suriyelinin sayısı 11 Şubat itibariyle 1 milyon 629 bini buldu.

17 çadırdan 6 konteyner kente

Suriyeliler için Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Osmaniye ve Şanlıurfa’da oluşturulan toplam 17 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi ve 6 konteyner kent, bünyesindeki sosyal ve sağlık alanlarıyla küçük bir şehirden farkı yok.

Barınma merkezlerinin hemen hemen hepsinde okul, sağlık kabini, banka, market, oyun parkı, mescit, çamaşırhane, bulaşıkhane, televizyon ve internet odası gibi bir şehirde olması gereken tüm imkânlar mevcut.

Ayrıca tüm çadır kent ve barınma merkezlerinde güvenlik kameraları bulunurken, güvenliği de jandarma, polis ve özel güvenlik elemanlarınca sağlanıyor. Bir şehirden farkı olmayan çadır kentler kendi içlerinde mahallelere ayrılıyor ve bu mahallelerde muhtarlık seçimleri dahi yapılıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde