Suriyeli darbesi: 2334 Dolar fakirleştik

Suriyeli darbesi: 2334 Dolar fakirleştik

Türkiye’ye sığınan 2 milyon Suriyeli, kişi başına düşen 'gerçek' milli geliri 10 bin 807 dolardan 8 bin 500 doların altına düşürdü

Suriyeli darbesi: 2334 Dolar fakirleştik
16px
24px
29.12.2014 08:33
ABONE OLgoogle
İşsizlik, enflasyon ve kur gibi finansal göstergelerin işaret ettiği ekonomik kırılganlık Türkiye’de kişi başına düşen geliri de düşürmeye başladı. 2013’te 10 bin 807 dolar olarak açıklanan kişi başı milli gelir, Kalkınma Bakanlığı verilerine göre 2014’te 10 bin 537 dolara düşecek. Ancak vatandaşın cebine yansıyan reel kişi başı milli gelir, finansal hesapların gösterdiği bu tutarın çok daha altında.

2013’te TÜİK’in 1 trilyon 565 milyar 181 milyon lira olarak açıkladığı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), Türkiye’nin nüfusu olan 76.6 milyona bölündüğünde ortaya 20.4 bin lira seviyesinde bir rakam ortaya çıkıyor. Ancak Türkiye’nin nüfusu bununla sınırlı değil.

MÜLTECİ ETKİSİ

Suriye ve Kobani’den gelen toplam 2 milyon civarındaki mülteci de Türkiye’nin GSYH’sinden pay alıyor. Ancak mülteciler, uluslararası standartlar gereği teknik olarak finansal hesaplamalara yansıtılamıyor. Türkiye’de 3 yıldır yaşayan, her türlü giderleri Türk vergi mükellefleri tarafından karşılanan ancak resmi olarak mülteci statüsü bile olmayan 2 milyon Suriyeli, aslında reel olarak Türkiye’nin GSYH’sinden tıpkı Türk vatandaşları gibi pay alıyor. Yani teknik finansal gösterge olarak değil de vatandaşın cebini doğrudan ilgilendirecek bir hesap yapmak istersek, Türkiye’nin GSYH’sinin 76.6 milyona değil, 78.6 milyona bölünmesi gerekiyor.

Hesaplama bu şekilde yapıldığında ortaya çıkan kişi başı gelir 19 bin 913 lira düzeyinde kalıyor. Bu meblağ güncel dolar kuru olan 2.35’ten hesaplandığında ise ortaya çıkan kişi başı milli gelir tutarı 8 bin 473 dolar oluyor. Resmi verilere göre yaklaşık 1.6 milyon Suriyeli sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı. Hastane kayıtlarına göre sadece kamplarda ise 30 bin Suriyeli çocuk dünyaya geldi.

2 MİLYON MÜLTECİ

Kamp dışında da en az 30 bin bebeğin doğduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, tam olarak kayıt altına alınamayan mültecilerin sayısının 2 milyonu geçtiğini tahmin ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da mülteci sayısının 3 milyon olabileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

4 MİLYAR DOLAR HARCADIK

Barınma, sağlık, eğitim ve diğer günlük ihtiyaçlar hesaplandığında, bir mültecinin Türkiye’ye günlük maliyeti 4 ila 7 dolar arasında. Bu hesaba göre Suriyeli mültecilerin Türkiye bütçesine getirdiği yük bir senede 3 ila 5 milyar dolar arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim’de Gaziantep’te yaptığı konuşmada Türkiye’nin şu ana kadar Suriyeli mülteciler için 4 milyar dolar harcadığını açıklamıştı.

BU SENE DAHA KÖTÜ OLACAK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yüzde 3.3’e çektiği büyüme hedefleri ışığında GSYH’nin 2014’te daha da düşmesinden endişe ediliyor. 2014’te yurt içi hasıla, TL bazında hedefleri yakalasa bile geçen sene 2.03 seviyesindeki doların bu yıl 2.37’ye fırlaması nedeniyle reel olarak eriyecek.

TÜİK ULUSLARARASI KURALLARI UYGULUYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milli gelir hesaplamalarında AB İstatistik Ofisi (Eurostat) ile Birleşmiş Milletler’in uluslararası geçerliliği olan kural ve tanımlamalarını kullanıyor. TÜİK de kişi başına düşen milli geliri hesaplarken tıpkı Eurostat gibi, ülkede yerleşik kişilerin oluşturduğu nüfusu dikkate alıyor. Hesaplamada ‘yıl ortası nüfus’ kullanılıyor. Kurallar gereği, kısa veya uzun süreli konaklayan turistler ile göçmenler gibi ülke nüfusu içinde sayılmayan insanlar kişi başına gelirin hesaplamasına dahil edilmiyor.

Alparslan Akkuş/Millet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde