Suriye'den araba tekerinde milyon TL'ler geliyor

Suriye'den araba tekerinde milyon TL'ler geliyor

Gümrükte Suriye'den gelen bir aracın içine gizlenmiş 3 milyon TL'lik döviz yakalandı

Suriye'den araba tekerinde milyon TL'ler geliyor
16px
24px
01.12.2011 17:07
ABONE OLgoogle

Para, yaptırımların hedefindeki Suriye'yi terkediyor. Gümrükte Suriye'den gelen bir aracın içine gizlenmiş 3 milyon TL'lik döviz yakalandı

Bitmeyen siyasi gerilim yüzünden uluslararası yaptırımların hedefindeki Suriye’den para kaçışı da başladı. Türkiye’nin ve Arap Birliği’nin açıkladığı yaptırım kararları nedeniyle ekonomik sıkıntının da tırmanacağı Suriye’den paralar otomobillerin içine zulalanarak kaçırılıyor. Dört tekerlekli banka gibi çalışan otomobiller Gaziantep Gümrük Muhafaza ekiplerine fazla mesai yaptırıyor. Gümrük muhafaza ekibi, 14-20 Kasım tarihlerinde sadece bir araçta gizlenmiş 3.5 milyon TL ele geçirdi. Olay Ankara Genel Müdürlüğe intikal ettirildi.
 
Her ülkenin parası var

Geçtiğimiz hafta 420 adet Avustralya doları, bin 218 adet İsveç Kronu, 505 adet İsviçre Frangı, bin 206 adet Japon Yeni, 7 bin 500 adet Kanada doları, 505 adet Norveç Kronu, 6 bin 300 adet Suudi Arabistan Riyali kaçak yollarla Türkiye’ye sokulmak istenirken yakalandı. Sadece bir araçta yakalanan paranın değerinin yaklaşık 3.5 milyon TL olduğu belirtiliyor.
Darboğaz korkuttu

Suriye’ye yönelik devreye giren uluslararası yaptırımlar oldukça ağır. Bu yaptırımlar nedeniyle finansal olarak ülkeyi zor günler bekliyor. Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin durdurulması, Suriye hükümetinin ümke dışındaki finansal mal varlıklarının dondurulması, kredi ilişkilerinin, mevcut işlemler hariç Suriye Ticaret Bankası ile işlemlerin durdurulması, gıda ve temel ihtiyaçlar dışında ihracatın keilmesi gibi yaptırımlar Suriye’yi büyük bir ekonomik darboğaza sürükleyecek.

Güriş’in 2 tesisinde üretim durdu

Suriye’de 2011 yılı başında geniş katılımlı bir törenle fabrika inşaatına başlayan Güriş çalışmalarını durdurdu. Güriş CEO’su Müşfik Yamantürk, “Fabrikanın siparişlerini vermiştik, onları durdurduk. Çalışan iki tesiste de şu anda sadece güvenlik amaçlı 5-10 kişi bulunuyor” dedi.

Güriş, Suriye’deki ikinci çimento fabrikasının temelini Halep’e iki saat uzaklıktaki Rakka kentinde atmıştı. Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımıyla yapılan törende, fabrikanın 2 yıllık bir süreçte tamamlanacağı ve 285 milyon euroluk bir yatırıma denk geleceği açıklanmıştı. Fabrikada 300 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyordu.

Güriş CEO’su Müşfik Yamantürk, gelinen noktada ise tüm çalışmaları askıya aldıklarını söyledi. Suriye’de 2 adet klinkel tesisleri bulunduğunu ve bunların kısa bir süre öncesine kadar çalıştığını belirten Yamantürk, “Bu tesislerde çalışmalar durduruldu. Şu anda içlerinde güvenlik amaçlı olarak 5 veya 10 kişi var. Ama bugüne kadar bir cam kırığı dahi oluşmadı, tesislerimizde herhangi bir sıkıntı oluşmadı” diye konuştu.

Normalleştiğinde gideceğiz

Yamantürk, fabrika için verdikleri siparişleri iptal ettiklerini ve fabrika yatırımlarını durdurduklarını açıklarken, “Şu anda hepsini durdurduk. Bekliyoruz, ortam normalleştiğinde gideceğiz” dedi.

Suriye’deki ilk Türk firması olan Akteks Firması Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mutafoğlu ise Suriye’de sonuna kadar kalmaktan yana. Mutafoğlu “Bizim için hiçbir sorun yok. Fabrikada Türk bayrağımız da dalgalanmaya devam ediyor” diye konuştu.

Türk yatırımları garanti altında

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Arap Birliği’nin ve Türkiye’nin aldığı yaptırım kararlarının etkili olacağını açıkladı. Türk işadamlarının, Suriye ve hükümetine güvenerek yatırım yaptığını vurgulayan Çağlayan, “Bu yatırımların hepsi garanti altındadır. Bizim Suriye devleti arasında yatırımların karşılıklı korunması ve teşvik edilmesi anlaşmamız mevcuttur. Ticaretimiz eski günlere dönecektir” dedi.

Sibel Cingi/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde