Süreyya Ciliv: 527 Milyonluk vergi cezasını görünce şok olduk

Süreyya Ciliv: 527 Milyonluk vergi cezasını görünce şok olduk

Süreyya Ciliv, Turkcell’e 2008-2012 dönemi için kesilen toplam 527,7 milyon liralık vergi cezasına ilişin neler söyledi?

Süreyya Ciliv: 527 Milyonluk vergi cezasını görünce şok olduk
16px
24px
20.02.2014 12:48
ABONE OLgoogle

Turkcell, 2013 yılında 11 milyar 408 milyon lira konsolide gelir elde ederek gelirlerini önceki yıla göre yüzde 9 artırdı. Turkcell Grup’un net karı da bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 2 milyar 330 milyar lira oldu.

Turkcell’in 2013 yıl sonu finansal sonuçları, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda açıklandı.

Şirketin finansal ve operasyonel performansını değerlendiren Ciliv, 2014 yılında grup olarak 2 milyar 100 milyon lira yatırım yapacaklarının altını çizerek, bu yatırımın çoğunluğunun Türkiye’de gerçekleştirileceğine işaret etti.

Turkcell’in teknolojisi ve yatırımlarıyla 2013’te Avrupa’nın en hızlı büyüyen telekom grubu olduğunu belirten Ciliv, ’Turkcell Grubu olarak 2013’te, 11 milyar 408 milyon lira gelir elde ederek, gelirlerimizi geçen yıla göre yüzde 9 artırdık. Turkcell Grup net karımız da bir önceki yıla göre yüzde 12 artışla 2 milyar 330 milyon lira oldu’ dedi.

Süreyya Ciliv, ’Grup gelirleri, ara bağlantı ücretlerindeki düşüş ve bir defaya mahsus giderlerin etkisi hariç bırakıldığında, yüzde 11 büyüme göstererek 11 milyar 637 milyon lira olarak gerçekleşecekti’ diyerek, şu bilgileri verdi:

’Grup AVFÖK’ümüz yüzde 9 artışla 3 milyar 544 milyon lira oldu. Büyümede, yüzde 38 oranında artan mobil internet gelirlerimiz ve yüzde 28 oranında büyüyen grup şirketlerimizin katkısı etkili oldu. Turkcell Türkiye, 2013’te 849 bin yeni faturalı abone kazanarak, toplamda 35 milyon 200 bin aboneye ulaştı. Turkcell 2013 yılı boyunca toplam 1 milyar 820 milyon lira yatırım yaptı. Turkcell şebekesine 2013 yılında 3 milyon 300 bin yeni akıllı telefon kullanıcısı eklendi. Turkcell şebekesindeki akıllı telefon sayısı 10 milyon adet, penetrasyon oranı yüzde 30’a yükseldi.’

Turkcell’in, 2013’te önceki yıla göre yüzde 5 oranında daha fazla yatırım yaparak 1 milyar 820 milyon lira yatırım miktarına ulaştığının altını çizen Ciliv, ’Şirketlerin operasyonel verimliliği ve pazardaki başarı göstergelerinden VFÖK (Vergi-Faiz Öncesi Kar) ise bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 1 milyar 950 milyon lira oldu’ dedi.

Ciliv, Turkcell Türkiye’nin, inovatif servisleri, mobil internetteki hız ve kalitesi ve en iyi müşteri deneyimi hedefiyle 2013 yılında 849 bin faturalı abone kazandığı bilgisini verdi.

Bu rakamla birlikte abone sayısının Türkiye’de 35 milyon 200 bine ulaştığına işaret eden Ciliv, Turkcell Grup’un 9 ülkedeki toplam abone sayısının ise 71 milyon 300 bin olduğunu söyledi. Abone Başı Aylık Ortalama Gelir’in (ARPU) yüzde 4 artarak 21,7 lira olduğunu aktaran Ciliv, Abone Başı Aylık Ortalama Kullanım’ın (MoU) ise yüzde 7 büyüyerek aylık 259 dakikaya ulaştığını bildirdi.

’Akıllı telefon kullanıcısı 10 milyona yaklaştı’

Süreyya Ciliv, Turkcell’in mobil internet gelirlerinin yıllık bazda yüzde 38 oranında artarak 1 milyar 430 milyon lira olduğunu belirterek, ’Mobil internet gelirlerinin artmasında yüzde 30’a ulaşan akıllı telefon penetrasyonu etkili oldu. 2013 yılında Turkcell şebekesinde 3 milyon 300 bin abone daha akıllı telefon kullanmaya başladı. Turkcell’in 2013 yılında satışa sunduğu Türkiye’nin ilk yerli tasarım akıllı telefonu ’Turkcell T40’ ise 3 ayda 140 binden fazla sattı’ bilgisini verdi.

Turkcell’in başarılı sonuçlarında grup şirketlerinin başarılı performanslarının da etkili olduğu yorumunda bulunan Ciliv, ’Gelirleri yıllık bazda yüzde 35 büyüyerek 925 milyon liraya ulaşan Turkcell Superonline, fiber interneti 570 bin aboneye ulaştırma başarısı gösterdi. Şirket 2013 yılındaki AVFÖK marjını ise yüzde 70 artırarak 238 milyon liraya yükseltti’ dedi.

Ciliv, 2013’ün ilk çeyreğinde Turkcell’in kendi markalı tabletini piyasaya sürdüğünü, 4. çeyrekte ise Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu T40’ı müşterilerine sunduklarını hatırlatarak, şirketin yeni uygulamalarına da değindi.

Bu kapsamda, toplu taşımada ilk temassız ödeme çözümü olan ’Urfakart’ı Turkcell Cüzdan sayesinde Şanlıurfa’da hayata geçirdiklerine işaret eden Ciliv, ’LTE’de 900 Mbps’e varan hız rekoru, Anadolu’da şehir şehir gezerek 4G deneyim fırsatını sunması, kurumsal müşteriler için tasarlanan ’İşte Teknoloji Hamlesi’ 2013’te öne çıkan işler oldu’ değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası arenada da Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeye devam ettiklerini söyleyen Ciliv, ’Bu çerçevede Turkcell olarak, Akıllı Harita, SMS+ ve Hayal Ortağım ile dünya çapında sektörün en iyilerinin yarıştığı Global Mobil Ödülleri’nde (2014 Global Mobile Awards-GSMA) finale kaldık’ diye konuştu.

’Ukrayna’daki olaylar, yatırım planlarımızı etkilemeyecek’

Toplantıda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Ciliv, döviz kurundaki dalgalanmaya ilişkin, kendi işlerinin uzun dönemli düşünmeye bağlı olduğunu belirterek, ’Ama kur, ülke ekonomisinin büyümesine doğrudan etkili. Biz de yaptığımız planlarda önümüzdeki yıl Türkiye ekonomisinin büyümesini dikkate alıyoruz. Kur değişikliklerine rağmen biz planlarımızda bir değişiklik yapmadık fakat ekonomiye olan etkisinden dolayı, dolaylı bir etkisi var tabii’ dedi.

Ukrayna’daki olayların yatırım planlarını etkileyip etkilemeyeceği sorusunu ise Ciliv şöyle yanıtladı:

’Ukrayna’da olan olaylardan çok üzgünüz. Bizim Ukrayna’daki şirketimiz Türk şirketi değil, oradaki insanlara hizmet veriyor. Umarız bu sıkıntılar geçer. 2013 yılında Ukrayna’daki abone sayımız 8 milyondan 9 milyon 200 bine, gelirimiz 405 milyon dolardan 450 milyon dolara yükseldi. Ukrayna’daki yatırım planlarımızda bir değişiklik yok. Orada yola devam ediyoruz ama ekonominin büyümesi adına Ukrayna’da da bir takım endişelerimiz var. Beklentilerimizi ona göre şekillendiriyoruz.’

Ciliv, Türkiye’deki Gezi olayları ve Ukrayna’daki olaylar süresince, iletişimin artması gibi bir durumdan dolayı büyümenin pozitif etkilenip etkilenmediğine ilişkin bir soru üzerine, ’Benim bildiğim, benim gözüme gelen hiç bir değişim yok. Bu gibi olaylarda o kadar fazla artmıyor, bizde Gezi olayları döneminde öyle bir artış olmadı. Genelde Türkiye’de bayramlarda ve kandillerde artıyor’ dedi.

’Lehimize olsun olmasın adil rekabetten yanayız’

Süreyya Ciliv, 1 Şubat’tan itibaren uygulamaya konulan, kredi kartlarındaki taksit sınırlandırmasının, akıllı telefon satışlarına olan etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Ciliv, GSM operatörlerinin bundan etkilenmediği için kamuoyundan aldığı eleştirilerin hatırlatılması üzerine şunları anlattı:

’Bizim işimizin bir kısmı sesle insanları birbirine bağlamak ama Turkcell’in hikayesinin bu bölümünde ana oyuncu mobil internet. Mobil internetin olması için de akıllı telefonların olması lazım. İnsanlar akıllı telefonları olunca internete ulaşabilecek. O yüzden taksitlerin kalkması toplam pazarda akıllı telefon penetrasyonunu yavaşlatacaktır. Ben akıllı telefonu lüks telefon olarak görmüyorum. Dolayısıyla bu penetrasyonun çok önemli olduğunu, bunun dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Biz her zaman, her şartta, bizim lehimize olsun olmasın adil rekabetten yanayız, her zaman esnaftan yanayız.’

Turkcell’in Yönetim Kurulu’na yapılan atamalarla ilişkin değerlendirmesi sorulan Ciliv, yapılan atamaların Turkcell’e pozitif katkı sağladığını söyledi.

 ’Vergi cezası için hem hukuki yola başvurduk hem uzlaşma talebinde bulunduk’

Ciliv, Turkcell’e 2008-2012 dönemi için kesilen toplam 527,7 milyon liralık vergi cezası ve temettü dağıtımı hakkında sorulan soru üzerine şu bilgileri verdi:

"31 Aralık 2013 günü saat 16'ydı. Biz 2013'ü başarıyla kapatmanın mutluluğunu yaşarken gelen vergi cezasıyla şok olduk. Önce inanamadık. Bizim için de bir sürpriz oldu. 2007’de bunu ödemedik ve kimse bize ödeyin demedi, burada bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyoruz. Bunun için hem hukuki yola başvurduk hem de uzlaşma için kendilerinden uzlaşma talebimiz oldu.’

Son olarak akıllı telefonlarda Türkiye’de açık ara önde olduklarını, en çok akıllı telefon kullanıcısının da Turkcell’de olduğunu belirten Ciliv, akıllı telefon serilerinin T40 ile bitmeyeceğini, 2014 yılında da serinin devam edeceğinin ve çağrı merkezlerinin devamının geleceğinin bilgisini verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde