Süper Beşli'ye 4.5 milyar liralık piyango çıktı!

Süper Beşli'ye 4.5 milyar liralık piyango çıktı!

Bakan Elvan’ın, inşaat sahasının dörtte üçünün bataklık olduğuna yönelik açıklamaları ile tekrar gündeme gelen “3. Havalimanı Projesi”nde, 4.5 milyar liralık hafriyat piyangosu çıktı.

Süper Beşli'ye 4.5 milyar liralık piyango çıktı!
16px
24px
29.12.2014 07:56
ABONE OLgoogle
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın, inşaat sahasının dörtte üçünün bataklık olduğuna yönelik açıklamaları ile tekrar gündeme gelen “3. Havalimanı Projesi”nde, 4.5 milyar liralık hafriyat piyangosu çıktı.

Hesaplamalara göre, sahanın havaalanı hâline getirilmesi için 1 milyar metreküplük bir dolgu malzemesine ihtiyaç duyuluyor. Bunun da, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerinden çıkan hafriyat ile sağlanması planlanıyor. Bu da, inşaatı üstlenen konsorsiyum ortaklarına hafriyat işinden 4-4.5 milyar liralık bir rantın kapısını aralayacak.

Hafriyat piyangosunun ayrıntıları şöyle: 22 milyar euro bedelle Limak-Cengiz-Kolin-Mapa-Kalyon Konsorsiyumu tarafından üstlenilen 3. Havalimanı Projesi ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın, inşaat sahasının dörtte üçünün bataklık olduğuna yönelik açıklamaları, gözlerin bir kez daha projeye çevrilmesine yol açtı. Bakanın açıklamasının ardından, ilginç bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, bataklık gerekçesiyle alan yeni hafriyat sahası ilan edilecek ve bu yolla konsorsiyum ortaklarına milyarlarca liralık bir gelir kapısı açılacak.

KAMYON KAMYON KAYNAK GELECEK

Üçüncü hava limanı inşaatında hâlen sondaj ve fizibilite çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmaların ardından, “bataklığın kurutulması”, “tepelerin tıraşlanması” ve “çukurların doldurulması” işlemlerine başlanacak. Sahada, 150 metreye ulaşan tepeler ve 40 metreyi bulan çukurlar var. Bataklık tespiti ile birlikte, çukurların doldurulması için gerekli hafriyat ihtiyacı daha da arttı.

Yapılan hesaplamalara göre, sahanın doldurulması için en az 1 milyar metreküplük bir hafriyata ihtiyaç duyuluyor. Bir kamyonun ortalama olarak 20 metreküp hafriyat taşıdığı dikkate alınırsa, sahanın doldurulması için yaklaşık 50 milyon kamyon hafriyat dökülmesi gerekecek. İhtiyaç duyulan dolgu malzemesinin bir kısmı da İstanbul’da hâlen devam eden kentsel dönüşüm projelerinden karşılanması planlanıyor.

İddiaya göre, İstanbul’daki hafriyat sahalarında şu anda yüzde 100 oranında doluluk oranı bulunuyor. Bu nedenle hafriyat kamyonlarının havalimanı sahasına yönlendirilmesi öngörülüyor. Bu yöntemle hem hafriyat alanı sıkıntısı çözülecek hem de havaalanı için ihtiyaç duyulan dolgu malzemesi karşılanacak.

Ancak burada, hafriyat dökümünden alınan ücret ise konsorsiyum ortaklarına verilecek. Bu da, şu anda kamyon başına 90 lira alındığı baz alınırsa, konsorsiyum ortaklarına 4 milyar lira ile 4.5 milyar lira arasında bir ek gelir elde etme imkanı sağlanmış olacak. Hava limanının temeli atılmadan, ortaklar milyarlarca liralık gelir elde etmiş olacaklar.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde