Süleyman Soylu’nun kuzenine 'Nezih' ihale

Süleyman Soylu’nun kuzenine 'Nezih' ihale

CHP, Meclis bünyesinde sosyal tesislerdeki yolsuzlukları gündeme getirdi.

Süleyman Soylu’nun kuzenine 'Nezih' ihale
16px
24px
21.11.2014 06:28
ABONE OLgoogle
TBMM Başkanlık Divanı, Milli Saraylar bünyesindeki kafeterya ile sosyal tesislerdeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak soruşturma yapılmasına karar verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında dün toplanan

TBMM Başkanlık Divanı’nda, Meclis Milli Saraylar bünyesindeki kafeteryalar ile sosyal tesislere ilişkin hazırlanan raporu görüştü. 2014’te konsinye (komisyoncu aracılığıyla malların satış işlemi) sistemi uygulanmayan 8 kafeteryadan 4’ünün zarar ettiği, toplamda 370 bin TL kâra ulaşıldığı, aynı sistemin uygulandığı 3 kafetaryada ise aynı dönemde 2 milyon 205 bin TL kâr elde edildiğine dikkat çekildi. Meclis bünyesindeki 5 sosyal tesis ise ocak ayından beri 1 milyon TL zarar etti. CHP’li üyeler Malik Ecder Özdemir ve Rıza Yalçınkaya, Milli Saraylar ile kafetaryaları işleten firmalar arasında büyük yolsuzluk ve usulsüzlüklerin olduğunu belirtti. CHP’liler şu saptamaları dile getirdi:

Soylu’nun kuzenine ihale:

Yıldız Teras Kafe’de konsinye alım yapılmasına; alımın her türlü mal, hizmet, işçilik, üretim, servis, temin, sevkıyat dahil, 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren Nezih Restaurant’nın Mehmet Soylu’nun firmasından alınmasına karar verildi. Mehmet Soylu adına Nezih Restaurant adında bir işletme Ticaret Sicil Gazetesi ve İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında gözükmemektedir. SGK kayıtlarında ve ilgili belediyenin işyeri açma ruhsat kayıtlarında da böyle bir firmanın var olduğuna dair bir belge yoktur. İhale olmayan bir firmaya verilmiştir. İhaleyi alan Mehmet Soylu, daha sonra 31 Temmuz 2013 tarihinde “Vera Kongre ve Toplantı Tesisleri İşletmeciliği AŞ” adı altında bir işletme kurmuştur. Firmanın iş adresi ise devlete yani TBMM Milli Saraylara ait olan Palanga Cad. Yıldız Porselen içi olarak görünmektedir. Yani konsinye usulüyle mal alımı yapılan şirketin var olmadığı ve sonradan kurulan şirketin de Milli Saraylar’a ait olan Yıldız Teras Kafe’nin bulunduğu yeri adres gösterdiği anlaşılmıştır. Bu da sipariş usulüyle siyasi iktidara yakın olan kişilere adrese teslim verilen bir iştir. Mehmet Soylu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun amcası Neşat Soylu’nun oğludur.

Leziz ihale:

Dolmabahçe Saat Kulesi 2013 yılında Leziz Fikirler Atölyesi Gıda Hizmetleri adlı firmaya verildi. Saatkule Kafeterya’nın bu firmaya verilmesinden önce sözde piyasa araştırması yapılmış ve bazı firmalardan teklif alındığına ilişkin tutanak tutulmuştur. Ancak ne tesadüf ki, piyasa araştırmasında fiyat veren iki ayrı yan teklif olarak alınan firma da ihaleyi alan Leziz Fikirler Şirketi’nin sahibinin ortağı olduğu Sütlüce Gıda Yatırımları Şirketi’dir. Görülmektedir ki bu tesisin firmaya verilmesi için yine aynı kişiye ait diğer firmalardan fiyat alınmıştır. İşi alan firmanın sahibi ile yan teklif veren firmaların sahibi de aynı kişidir. Firmanın sahipleri Emre ve Arif Kocadağ’dır. Emre Kocadağ, Mevlüt Kocadağ’ın oğludur. Mevlüt Kocadağ ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın halasının oğludur. Aynı zamanda ailenin diğer ferdi Arif Kocadağ ile Kadir Topbaş’ın oğlu Emre Topbaş’ın ortak işletmeleri de bulunmaktadır.

İnşaatçı şirkete gıda işi:

Dolmabahçe Kafe, 2012 yılında H Yapı firmasına verildi. Mimarlık, inşaat ve sanayi üzerine şirketin ünvanında gıda alanı bulunmuyor. İnşaat yapan şirket kafetarya işletmek için teklif veriyor. TBMM’den ihaleyi aldıktan 15 gün sonra şirket ünvanını genişleterek “gıda ve turizm” alanlarını da künyesine ekliyor. Küçüksu Kasrı kafeteryası, TBMM tarafından Çimeks Limited Şirketi firmasına verildi. Bu  Şenyüz ve Ömer Şenyüz bulunmaktadır. Ömer Şenyüz, Erol Şenyüz’ün oğludur ve iktidara yakınlığı ile bilinen Ahmet Albayrak’ın kızı Vildan ile evlidir.

Ekmek elden, su gölden işletme:

Konsinye usulüyle firmalara verilen kafeteryalarda TBMM’nin personeli çalışıyor. TBMM’ye masrafı yıllık 90 bin TL, ancak TBMM sadece bu firmalarla anlaşmadan 65 bin TL gelir elde edebiliyor. Personel zararının yanı sıra, zorunlu vergiler, bu yerlerin elektrik, doğalgaz, su faturaları TBMM genel bütçesinden

Emine Kaplan / Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde