Süleyman Aslan'a 17.6 Milyon Liralık rüşvet

Süleyman Aslan'a 17.6 Milyon Liralık rüşvet

Ayakkabı kutusundan 4.5 milyon $ çıkan ve kara para aklamakla suçlanan Süleyman Aslan sektörde panik yarattı.

Süleyman Aslan'a 17.6 Milyon Liralık rüşvet
16px
24px
20.12.2013 05:55
ABONE OLgoogle

Ayakkabı kutusundan 4.5 milyon $ çıkan ve kara para aklamakla suçlanan Süleyman Aslan sektörde panik yarattı. Bankacılar, küresel yaptırımla karşılaşmaktan korkuyor

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen “Büyük Rüşvet Operasyonu” Türkiye’yi ve Türk bankacılık sektörünü de zor durumda bıraktı. Özellikle Halk Bankası’nın, kara para aklanmasında rol oynadığının ortaya çıkması, Türk bankacılık sektörüne gölge düşürdü. Bankacılık otoriteleri, dosyanın tamamlanmasının ardından, Türkiye’nin kara para konusunda milyarlarca dolarlık kara para cezası ile karşı karşıya kalabileceğini dile getirdiler. Bu durum, bankacılar arasında, “Süleyman bizi de yaktı” yorumlarına yol açtı.

Rüşvet operasyonu kapsamında yapılan teknik takiplerde, Türkiye Halk Bankası’nın kara para operasyonlarının merkezi olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Yapılan incelemelere göre, çete üyeleri “hayali ihracat”, “kara para aklama” ve “altın kaçakçılığı” işlemlerinin bedellerini, Halk Bankası üzerinden sisteme kaydettirdiler. Bu işlemlere ise Genel Müdür Süleyman Aslan bir anlamda görmez yumdu. Hatta savcıların tespitine göre çeteye teknik yardımda bulundu. Oysa, kara para ile mücadele yasasına göre, Halkbank’ın şüpheli işlemleri MASAK’ı bildirmesi gerekiyordu. Bankanın, çete üyelerinin yaptığı işlemlerini kuruma bildirilmediği öne sürüldü.

TÜRKİYE ZOR DURUMDA

Halk Bankası’nın, kara para ve hayali ihracat olaylarında kullanılması hem Türkiye’yi hem de bankacılık sektörünü uluslar arası kuruluşlar nezdinde zor durumda bıraktı. Diğer banka yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, bir çok yabancı banka, kredi kuruluşu ve mali suç birimleri Türkiye’deki gelişmeleri yakından takibe aldı.

Bir üst düzey banka yöneticisi, yabancı ortaklarının Halkbank’ın durumu ile ilgili kendilerinden geniş bilgi talep ettiğini belirterek, Halkbank ile ilgili bir çok uluslar arası ilişkinin askıya alınmasının söz konusu olabileceğini dile getirdi. Aynı yetkili, Türk bankacılık sektörünün, “kara para ile yeterli düzeyde mücadele etmediği için birçok kez eleştirilerin hedefi hâline geldiğini hatırlatarak, son 10 yılda bu konuda elde edilen güvenin Halk Bankası ile yeniden zedelendiğini kaydetti. Aynı banka yöneticisi, iddianamenin tamamlanmasının ardından kara para konusunda Türk bankalarının daha yakından takip edileceğini kaydetti. Yine bu çerçevede, Türkiye 10 milyar dolara kadar para cezası alma riski ile karşı karşıya kalabilecek.

ASLAN’A 17.6 MİLYON LİRALIK RÜŞVET

Operasyon sırasında yapılan aramalarda evinde ayakkabı kutularının içinde 4.5 milyon dolarlık nakit çıkan Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın, çete üyelerinden aldığı rüşvetin sadece 4.5 milyon dolar ile sınırlı olmadığı belirlendi. Yapılan fiziki ve teknik takiplerde, Arslan’ın 500 bin dolardan 14 kez ayrı ayrı rüşvet aldığı tespit edildi. Arlan’ın aldığı tahmin edilen rüşvetlerle ilgili kayıtlar ise şöyle:

-3.000.000,00 (Üç Milyon) Euro

-3.900.000,00 (Üç Milyon Dokuz Yüz Bin) Dolar

-1.000.000,00 (Bir Milyon) TL

-2 defa da miktarı henüz bilinmeyen para gönderilmiştir

HALKBANK’A KUTULU PROTESTO

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın kara para aklama ve rüşvet skandalına karışmasına vatandaşlar da tepki gösterdi. İzmir’de, Halkbank şubesine giden KESK’e bağlı memurlar, boş ayakkabı kutuları bıraktılar. Antalya’da da memurlar boş ayakkabı kutularıyla eylem yaptı. Protestoların bir benzeri de Tunceli’de yaşandı.

“BANKA DEĞİL MÜDÜR”

Öte yandan, soruşturmayı koordine eden isim Başsavcı Zekeriya Öz, incelemelerin bankaya yönelik olmadığını, Genel Müdür Süleyman Aslan’ın incelemeye alındığını söyledi.

Hüseyin Özay/Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde