Stres Testi: Dolar 5 TL olursa bankalara ne olur?

Stres Testi: Dolar 5 TL olursa bankalara ne olur?

VTB Capital, Türk bankalara doların 5 TL alındığı senaryonun da aralarında bulunduğu bir dizi stres testi uyguladı

Stres Testi: Dolar 5 TL olursa bankalara ne olur?
16px
24px
23.01.2017 12:31
ABONE OLgoogle

Moskova merkezli Rus yatırım bankası VTB Capital, Türk bankaları için stres testi uyguladı. 4 ayrı ölçüm yapılan stres testinde yer alan senaryolar dolar kurunun 4,20 TL, 4,50 TL ve 5 TL olduğu finansal koşulları simüle ediyor.

VTB Capital'in stres testi raporunda doların 5 TL alındığı 'Dramatik Ekonomik Çalkantı' senaryosuna GSYH'de yüzde 8-10 daralma, risk maliyetinde 600 baz puan, TL faizlerde 700 baz puan ve FX faizlerde 350 baz puan artış eşlik ediyor. VTB Capital bu senaryoda Türk bankaların sermaye yeterliliği oranının yüze 7,7'ye düşeceğini ve toplamda 20 milyar dolardan fazla sermaye artırımına ihtiyaç duyacağını belirtiyor.

'DOLAR 5 TL OLSA BİLE DEĞERLEME TAMPONU KORUNUYOR'

Türk bankaların fiyat/defter değeri rasyosu raporun hazırlandığı 20 Ocak tarihinde 0,78x. VTB Capital, doların 5 TL olduğu senaryoda dahi bu rasyonun zımni hesapta en fazla 1,03x'e çıkarak teorik de olsa değerleme tamponunu koruması bekleniyor. Bankaların defter değerinin yüzde 24,9'unu kaybedecekleri de ifade ediliyor.

STRES TESTİNDE 4 ÖLÇÜM

VTB Capital'in stres testine dayanak aldığı 4 ölçüm şu şekilde:

1) Sorunlu kredilerde artış
2) Değerlemelerde kullanılan faiz oranlarında artış
3) Spread karşılaştırmada daha yüksek faiz  
4) Sermaye rasyolarında daha yüksek Dolar/TL

Rus yatırım bankasının testteki diğer iki senaryosu ise şöyle:

'MAJOR EKONOMİK ÇALKANTI'

VTB Capital, dolar/TL kurunu 4,50 aldığı 'Major Ekonomik Çalkantı' senaryosunda diğer değişkenleri şu şekilde sıralıyor:

GSYH'de yüzde 5-6 daralma. Risk maliyetinde 400 baz puan artış. TL fazilerde 500 baz puan, FX faizlerde 250 baz puan artış. VTB, "Bu senaryoda Türk bankaların sermaye yeterliliği oranı yüzde 9,7'ye düşecek ve BDDK tarafından Tier 1'i tutturmak için sermaye artırımı istenecek" deniliyor.

Defter değerinin yüzde 12,6'sının kaybı ve zımni fiyat/defter değeri rasyosunun 0,89x'e çıkması tahmin ediliyor.

"HAFİF EKONOMİK ÇALKANTI"

VTB Capital, stres testi raporunda dolar/TL'nin 4,20 TL alındığı senaryoya 'Hafif Ekonomik Çalkantı' ismini veriyor. Bu senaryoda major bankaların çoğu için herhangi bir problem öngörülmüyor. Sermaye yeterliliği oranının yüzde 11,6'ya düşmesi öngörülüyor, bunun da birçok bankanın Tier 2'yi tutturmak için sermaye artırımına yönelmesine neden olması bekleniyor.

Zımni fiyat/defter değeri rasyosunun 0,78'te kalmasını tahmin eden VTB Capital, 12 aylık net karın neredeyse silinmesini ve defter değerinin büyümemesini bekliyor.

4,20 TL dolar kuruna eşlik eden diğer finansal koşullar şu şekilde sıralanıyor:

GSYH'de yüzde 2-3 daralma. Risk maliyetinde 200 baz puan artış. TL faizlerde 300 baz puan, FX faizlerde 150 baz puan artış

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde