Stiglitz: Avrupa kemer sıkmayla hızla intihara sürükleniyor

Stiglitz: Avrupa kemer sıkmayla hızla intihara sürükleniyor

Nobel ödüllü ünlü ABD’li ekonomist Joseph Stiglitz, Avrupa’nın zor durumda olduğunu ve bazı ülkelerin kemer sıkma politikalarıyla intihara sürüklendiğini söyledi

Stiglitz: Avrupa kemer sıkmayla hızla intihara sürükleniyor
16px
24px
28.04.2012 17:19
ABONE OLgoogle

Stiglitz, Viyana’da basına yaptığı açıklamada, “Büyük bir ülkede hiçbir zaman başarılı bir kemer sıkma programı uygulanmamıştır. Avrupa’nın yaklaşımı kesinlikle umut vermiyor. Bence Avrupa intihara doğru sürükleniyor” dedi. Bu duruma en kötü katkıyı da ortak para birimi euro’nun yaptığını dile getiren Stiglitz, Euro Bölgesi ülkelerinin ortak merkez bankası nedeniyle para basma yetisine sahip olmadığını hatırlattı.

‘Euro’da iki ülke kalır’

Bu durumun büyük bir problem yarattığını dile getiren Stiglitz, euro’nun önündeki engeller ve kemer sıkmanın bir araya gelmesiyle “ölümcül” bir kombinasyon meydana geldiğini savundu. Euro Bölgesi liderlerinin de kemer sıkmanın işe yaramadığını, büyümeye yönelmek gerektiğini gördüğünü söyleyen Stiglitz, son zirvede bütçe açıklarına anayasal sınırlama ve otomatik yaptırım getiren sistemin euro’nun ölümüne yol açacağını savundu. Stiglitz kemer sıkma anlayışının sürmesi durumunda euro’da sadece Almanya ile Hollanda veya Finlandiya’nın kalacağını söyledi.

 Avrupa ekonomilerinin büyümeye yönelmek için Avrupa Yatırım Bankası’nı daha etkin kullanması gerektiğini belirten Stiglitz, şu andaki önlemlerin sadece insan sermayesini yok ettiğini ve genç kesimleri dışladığını dile getirdi. Şu andaki politikaların işsizliği artırmaya devam edeceğini hatırlatan Stiglitz, “Bunun siyasi sonuçları olacaktır” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde