Star'a sürpriz talip

Star'a sürpriz talip

TMSF'NİN YAKINDA SATILIĞA ÇIKARACAĞI STAR'A YERLİ BİR MARKET ZİNCİRİ TALİP OLDU

Star'a sürpriz talip
16px
24px
05.08.2005 00:00Güncelleme: 25.10.2023 14:54
ABONE OLgoogle

Türk Telekom'a 6 milyar 550 milyon dolarla en yüksek tekk'fi veren Saudi Oger'in, Star Medya Grubu ihalesine girmesini Ankara'da birilerinin çok arzu ettiği konuşuluyordu. Bu konuda kendilerine çeşitii aracılarla mesaj iletildi. Ancak öğrendiğim kadarı ile Saudi Oger, Star ile ilgilenmiyor. Fakat bu arada Star'm sürpriz bir akası olduğu çıkti ortaya.

Piyasada bakkyat krak olarak tanınan Torunlar Gıda, Star Medya Grubu'nun satışı için şartname aldı ve bir hayli de iddialı görünüyor.

Bakkallıktan geldi
Torunlar Gıda'nın Star merakının nasıl ortaya çıktığı tam net değil. Star'a takp olması muhtemel isimler, bu sektörü tanıyan isimlerdi. Torunlar çok farklı bir alandan çıkıp geldi. Bu yüzden olası Türk medya patronu adayını mercek altina almakta fayda var.

Torunlar Gıda'yı 1983 yılında Aziz ve Mehmet Torun kardeşler kurdu, Şirketin geçmişi ise
Erzincan'dan kalkıp gelen baba Osman Torun'un Tahtakale'de açtığı bakkal dükkanına dayanıyor. O dükkanda hububat, bakkyat ticareti yapılıyordu. Sonrasında işler büyüdü ve toptan ticaret yapılmaya başlandı. Rami'de Şemsi Kopuzlar Ta komşu bir dükkan devreye girdi. Neden bu ayrıntıyı veriyorum? Çünkü Şemsi Kopuz'un çok tanıdık bir çırağı var. Bugünün Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, henüz 13-14 yaşında iken Kopuzlar'ın yanında haftalıkla çalışırmış. Torunlar Ta da oradan kaynaklı bir tamşıkkğı var.

Torunlar'in gıda işindeki büyümesi çok hızk olmuş. Türkiye'de toptan olarak yılda 300 bin tonun üzerinde soya, mısır ve pirinç satişı gerçekleştiren grubun Bandırma, Mersin ve Trakya'da bulunan üç çeltik fabrikasında da 400 bin ton pirinç işleme kapasitesi var. Grup bu alanda yılda 100 milyon doların üzerinde ciro yapıyor.

Şekerciliği de sevdi
Bakliyat Krak olarak tanınan Torun kardeşler, şeker alanını da sevdi. Geçtiğimiz yıl Özelleştirme îdaresi'nden 23 milyon 820 bin dolara Kütahya Şeker Fabrikası'nı alan
Torunlar Gıda, hafta başında da Adapazarı Şeker Fabrikası ihalesine girdi ancak ikinci en iyi teklifi verdiği için ihaleyi alamadı, ihalenin gakbi 45 milyon 750 bin dolar ile Ş.Ş. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi oldu. Torunlar'ın teklin 42 milyon dolarda kaldı. Torunlar, istanbul Gübre Sanayii satişı ile de ilgilenmiş, ihaleye girmiş ancak yine kazanamamıştı.

Rize Pazar'da çay fabrikası bulunan grup, aynı zamanda Torun Kağıt adı altında kağıt üretimi, ithalatı ve pazarlaması ile uğraşıyor.
Ercan İnan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde